Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 24 iulie 2019

Cei Veniti din Eprubeta

Fiindca tot ai provenit din inseminarea artificiala, ai un motiv in plus sa iti exprimi dezacordul si sa lupti cu morile de vant, fiindca, probabil, aceasta este cea mai buna intrebuintare a timpului si a energiei tale. Oare asa sa fie?


☆ ☆ ☆

Fara a dori sa imi iau roba de judecator care le displace atat de mult clientilor de consiliere psihologica si psihoterapie, ma rezum la a sintetiza astfel: unii vad probleme / rani / amenitari exact acolo unde altii vad oportunitati / binecuvantari si motive de recunostinta. Iar asta se observa in special in randul celor care, fiind rezultati in urma inseminarii artificiale, azi sunt adulti si formeaza o generatie noua si emancipata de copii obtinuti nu in urma unei frumoase povesti de iubire ci in urma unei decizii pragmatice de a avea copii, cu orice pret. 

Partea cu "orice pret" pare sa isi manifeste dezavantajele in special in ce-i priveste pe acesti copii carora le vine oarecum dificil sa integreze acest detaliu auto-biografic in experienta lor de viata si sunt cu totul nedumeriti atunci cand incearca sa isi determine adevarata identitate. Cum sa treci peste faptul ca nu esti "ca toti ceilalti" si ca originile tale se asociaza cu o eprubeta, nu cu o iubire eventual "ca in povesti"? Caci, nu-i asa, fiecare poveste incepe cu un  baiat care iubea o fata... Totusi, corectitudinea politica a generatiei, si sentimentul ca esti victima cuiva, pare ca nu face discriminari.

In mod interesant, fetele rezultate in urma inseminarii artificiale par a avea mai multe dificultati de a integra asta in experienta lor, in timp ce barbatii, ne prezinta un cu totul alt mod de a interpreta aceasta situatie - de ce sa te lasi definit de ceva care iti lipseste, cum ar fi faptul ca nu ai aparut ca toti ceilalti copii ci provii de la "wank bank" (banca de masturbare), cand ai putea pur si simplu sa apreciezi faptul ca, in fond, esti viu si poti sa te bucuri de aceasta viata, inclusiv de iubire, inclusiv de capacitatea proprie de a procrea?

Schema situatiei in care se recurge la diversele forme de inseminare artificiala este simpla si se rezuma la conflictul intre, pe de o parte, dorinta arzatoare a parintelui sau parintilor de a creste copii, iar pe de alta parte, dificultatea acestora de a concepe pe cale naturala, prin contact sexual. Dorinta arzatoare ii pregateste pe parinti sa faca numeroase compromisuri si sa recurga la ceva care, desi nu le este foarte clar in ce priveste avantajele si dezavantajele pe termen scurt si mai ales lung, le ofera totusi o speranta si... pana la urma, un sens.

S-ar parea insa ca la categoria dezavantaje pe termen lung, apare si aceasta foarte probabila criza de identitate fiindca copilul obtinut prin inseminare artificiala nu reuseste intotdeauna sa treaca peste faptul ca este diferit de toti ceilalti si gaseste ca exista unele "probleme de etica si moralitate". Asa cum spuneam, fetele (sensibile, idealiste, orientate spre relatii) par mult mai expuse la acest fenomen decat baietii (puternici, pragmatici, orientati spre succes). Dar aceasta viata nu este una ideala ci una care se manifesta in raport cu dorintele si posibilitatile noastre iar daca este sa-i "gasesti nod in papura" vietii si societatii umane, nici macar nu trebuie sa fi provenit din inseminarea artificiala. Fiindca, nu-i asa, cand a fost corecta (pentru toti) aceasta lume sau aceasta societate?

Dar fiindca tot ai provenit din inseminarea artificiala, iata, ai un motiv in plus sa iti exprimi dezacordul si sa lupti cu morile de vant, fiindca, probabil, aceasta este cea mai buna intrebuintare a timpului si a energiei tale. Probabil ca simtiti ironia si apoi simtiti de care parte a controversei ma aflu, desi mi-ar fi placut oarecum sa imi pastrez obiectivitatea - dar atunci cum ne mai dam seama ca avem si alte optiuni? Te adaugi astfel multimii de adulti nevrotici care nu au motive atat de interesante ca ale tale de a-si plange de mila, dar in esenta iti seamana, fiindca sunt la fel de blocati in viata lor ca si tine, cel care ai provenit de la "wank bank" - sau cel putin asa iti place sa crezi despre tine.




In fond, fiecare isi traieste viata asa cum doreste. Cu toate acestea, nu pot sa nu ma intreb de ce ai vrea sa lupti impotriva unui curent social (obtinerea urmasilor prin inseminare artificiala) cand ar fi mai simpu poate sa iti schimbi propria perspectiva si sa accepti situatia ca atare, explorandu-ti in acelasi timp posibilitatile pe care ti le confera umanitatea din tine. Oare eradicarea unei practici controversate si scuzele primului ministru te vor face mai fericit, mai uman, mai vrednic de auto-apreciere, mai capabil, mai creativ, mai in contact cu propriile-ti resurse?

Desi avem uneori impresia ca adevarul are o singura forma - si anume forma in care il zugraveste subiectivitatea noastra limitata, totusi, lucrurile pot fi privite din numeroase puncte de vedere. Si felul cum le privim are un rol decisiv pentru experienta noastra viitoare. Spre exemplu, poti sa privesti o remarca mai incomoda a unui coleg de clasa ca fiind o insulta care ne-a lasat raniti si deprimati pentru totdeauna dar si ca pe o provocare careia ii vom gasi un raspuns adecvat si, prin asta, vom deveni mai puternici si mai respectati in grupul de prieteni.

Cu alte cuvinte, alegand sa privim lucrurile intr-un anumit mod, devenim creatori de sens pentru orice ni se intampla in mod normal. Si astfel ne putem crea un viitor plin de resurse sau un viitor plin de suferinta si obstacole de netrecut. Dar, cine stie, poate ca pentru unii dintre noi aceste rani aparent nevindecabile reprezinta in sine niste resurse... Si atunci,, este oare posibil ca interesul lor nu este sa vindece ranile ci sa le pastreze asa, deschise si dureroase?

Si oare de ce exista aceasta diferenta vizibila de abordare la cele doua genuri? Nu am dovezi stiintifice dar am ipoteze. Este cunoscut si demonstrat faptul ca femeile sunt mult mai expuse unor tulburari afective decat barbatii. De asemenea, am afirmat mai sus ca femeile sunt mai curand "relationship oriented", adica preocupate de relatiile lor, de care au fost intotdeauna dependente, fiindca au investit foarte mult in ele si reprezinta pentru ele o ratiune de a trai.

Aceasta orientare catre relatii, desi are avantaje certe si ofera un sens existentei sociale a femeilor, isi poate arata si dezavantajele in anumite situatii. Investind foarte mult in relatiile lor, crezand atat de mult in ele, femeile isi doresc sa ii poata influenta pe cei din jur si, din pacate, pentru foarte multe dintre ele, suferinta emotionala devine adesea acel instrument prin intermediul caruia ele fac apel, constient dar mai curand inconstient, la sensibilitatea persoanelor importante din viata lor, cum ar fi, spre exemplu un tata biologic care are unicul merit de a fi donat niste lichid seminal.

Vedeti si voi ceva nefiresc aici? Tind sa cred ca acele persoane care considera propria lor existenta a fi fost un "accident" produs datorita inconstientei guvernelor ce au permis realizarea inseminarii artificiale si existenta asa-ziselor "wank-bank", ignorand cu desavarsire aspectele etice si de moralitate a procesului, poate ca ar trebui sa cultive capacitatea lor de a gasi sens si semnificatie in viata, mai curand intra-personal decat relational si inter-personal. Si oare, fiind ocupate cu aruncatul responsabilitatii asupra guvernului, nu uita sa isi vada propria responsabilitate in raport cu viata si fericirea proprie? 

Depinde de fiecare dintre noi ce sens ii atribuie inseminarii artificiale. Dar dupa ce i-am atribuit acel sens subiectiv, mi-e teama ca nu mai este cale de intoarcere... Atunci poti sa devii prizonier intr-o lume absurda, in care esti silit sa traiesti fara sa iti cunosti parintii biologici, lasandu-te limitat, blazat si oarecum "schilodit" de aceasta realitate, sau, dimpotriva, poti sa iti respecti aceasta identitate speciala si aparte care tine de o realitate a zilelor noastre, recunoscand faptul ca esti un fiu sau o fiica a mileniului 3, investind timpul si energia ta in tot ce este nobil si frumos in tine si in cei din jurul tau.








(1) Imaginea Perfect Future, de Godino, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Wikipedia, (acc. 23.07.2019), Artificial Insemination, website: Wikipedia

(3) Huff Post, (acc. 23.07.2019), A Brief History of Donor Conception, website: Huff Post

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu