Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 27 mai 2018

Ziua Recoltei in Las Vegas

Modelul crimelor in masa, savarsite in locuri publice este asociat terorismului - niste radicali gata sa moara pentru cauza lor. Dar cel mai sangeros tragator in masa este american, nu avea legaturi cu Statul Islamic si in plus, era multi-milionar.


o o o

Probabil ca nu stiti cine este Stephen Paddock. A fost un om de afaceri american de 64 de ani, prosper, in sensul ca ii stateau la dispozitie cateva milioane de dolari. A fost, potrivit Wikipedia, contabil si investitor imobiliar. Dar s-ar parea ca ceva ii lipsea totusi... Inainte de a deschide focul de la un etaj superior al hotelului unde se cazase, a fost vazut deprimat si mirosind a alcool, inca de dimineata.

I-au fost prescrise anti-depresive dar nu a luat decat medicamente pentru anxietate, asa-numitele anxiolitice. Cunoscutii au, in general cuvinte frumoase la adresa lui - era generos si ii placea sa ii ajute pe cei apropiati, desi recunosc ca nu avea multi prieteni, era mai curand retras si enigmatic, petrecandu-si ore intregi la cazino, jucand poker.

Era si un colectionar de arme, inca din anul 1982. Oriunde se ducea, gaseai cateva arme de-ale lui. Oamenii i-au vazut cea mai mare parte din arsenal in camera de hotel unde carase peste 20 de geamantane inainte de concertul de muzica country care avea sa aiba loc in data de 01 Octombrie 2017 in Las Vegas, Nevada.

A fost una dintre cele mai sangeroase date din istoria Americii si a urcat imediat in topul celor mai brutale mass shootinguri (crime in masa), chiar pe primul loc, cu 58 de morti si 851 de raniti. A fost meticulos si a lasat in "barlogul sau" de la hotel, schite legate de evenimentul pe care il pregatea, pe care figurau inclusiv detalii precum unghiul impactului sau intensitatea vantului.

Fratele sau, Erik Paddock, marturiseste ca spera sa ii gaseasca o tumoare pe creier la autopsie fiindca altfel nu poate intelege de ce a facut toate astea si daca nu i se gaseste acea tumoare, atunci avem cu totii o mare problema. Pe buna dreptate, nu-i asa? Oamenii au nevoie de explicatii logice pentru astfel de lucruri iar cand explicatiile pur si simplu lipsesc, intra in scena anxietatea.

Se spune ca ar fi avut unele probleme financiare, incepand din 2015, desi Steven Paddock, in zilele premergatoare masacrului, ii virase fostei sale prietene o suma de $100.000 pentru a-si cumpara o casa in Filipine, unde aceasta se mutase de curand. Fireste ca nu este usor sa patrundem in mintea lui Paddock, dar putem observa ca momentul acesta l-a gasit nepregatit. Sau poate l-a gasit pregatit pentru altceva? 

Si, de asemenea, putem observa "reteta de succes" a modului cum este inteleasa sanatatea mentala in America si, in general, in lume. Este algoritmul acesta potrivit caruia atunci cand nu te simti bine, pune-ti creierul la saramura. Multi dintre cei care iau de ani intregi anxiolitice sau anti-depresante spun ca simt ca se afla intr-o "ceata chimica", produsa de medicatie.

Desi procentul persoanelor care au primit un diagnostic psihiatric si comit astfel de acte este mic, este totusi frecventa aceasta "intamplare" ca o buna parte dintre cei care sunt cunoscuti ca suferind de probleme psihice sa fie inclinati sa isi puna energia "la treaba", si anume sa puna in scena astfel de "evenimente". 

O persoana depresiva nu are energie pentru mai nimic, dupa cum probabil ca stiti. Dar cand o persoana depresiva, care are o viziune denaturata asupra lucrurilor primeste energie ca urmare a faptului ca ia anumite medicamente prescrise, ceea ce se poate intampla stie numai bunul Dumnezeu. E drept ca nu toti cei care iau medicamente prescrise devin "Staruri la Stiri", dar chiar si asa... Raman unele intrebari la care ne dorim raspuns. 




Dintre cauzele pentru care a excaladat ritmul crimelor in masa, dupa 2011 sunt citate urmatoarele:

  • Dorinta de a cauta razbunare, dupa o perioada indelungata de umilire
  • Dorinta de faima si notorietate
  • Fenomenul de "copie la indigo - cand unii criminali sunt inspirati de altii
  • Esecul autoritatilor de a controla vanzarile de arme
  • Accesibilitatea extraordinara a armelor: aproape 90% din populatie detine o arma in SUA
  • Prapastia existenta intre asteptari si posibilitati si promovarea culturii individualiste
  • Boala psihica si modul de tratare a acesteia cu medicatie psihiatrica (lipsa tratamentului psihoterapeutic, mai exact).

Fiecare dintre factorii de mai sus isi merita locul pe aceasta lista intunecata. Dar se mai vorbeste si despre lucruri care, aparent nu au nicio legatura cu armele, colectionarea si accesibilitatea lor sau cu evenimentele sangeroase si efectele lor imediate. Anumiti cercetatori sustin ca familiile acestor criminali reprezinta un mediu extrem de nociv pentru formarea personalitatii.

Bunaoara, o mare parte dintre cei care devin criminali in masa provin din familii destramate sau familii din care lipseste tatal, incidenta delincventei fiind sensibil mai ridicata in randul baietilor care sunt crescuti de mame singure. Daca mai punem la socoteala si faptul ca tatal lui Stephen Paddock a fost inchis pentru jaf armat iar el si fratii lui nu l-au cunoscut niciodata ca om, incepem sa intelegem unde a inceput schita Masacrului de Ziua Recoltei.

Furia pe care o aduna un copil provenit dintr-o familie destramata este explicabila. El se compara cu cei din jur si simte ca a fost nedreptatit. Reactia sa este aceea de revolta fiindca nu cunoaste nicio alta posibilitate de a gestiona emotiile extreme pe care le simte. De la furie si pana la razbunare nu este decat un singur pas. Este trist faptul ca aceasta razbunare nu se indreapta impotriva celor care l-au nedreptatit, dar ei nu sunt prezenti si disponibili, iar furia nu dispare...








(1) Imaginea Skulls and Painting, de Angie S, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Wikipedia, (acc. 26.05.2018), Stephen Paddock, website: Wikipedia

(3) Wikipedia, (acc. 26.05.2018), Mass Shootings in the USA, website: Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu