Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 16 martie 2018

Pregatirea Pentru Circ

Viata are un ritm rapid si trepidant. Intrigile sunt peste tot si ar fi trist fara ele. In acest context, copiii trebuie sa faca un serios efort adaptativ pentru a raspunde cerintelor scolii. Asa ajung sa primeasca un diagnostic de ADHD si medicatie specifica.


o o o

In psihologia personalitatii se vorbeste despre cele doua tipuri "de personalitate": introvertitii, care se simt energizati si motivati de activitatile petrecute in solitudine (lectura, meditatie, activitati de creatie, etc), si, respectiv, extrovertitii, care, dimpotriva, se simt energizati si motivati de activitatile care presupun interactiune si contact cu ceilalti oameni (intruniri, petreceri, spectacole, etc). 

Daca personalitatea este formata din temperament, caracter, aptitudini, la care se adauga Eul, ca si componenta unificatoare, ei bine, temperamentul este acela care ne face introvertiti sau extrovertiti. Dintre psihanalisti, Carl Jung a fost mai preocupat de aspectele energetic-temperamentale (mostenite genetic) ale personalitatii. Acestea au trecut neobservate de catre Alfred Adler, care era preocupat mai curand de caracter - componenta dobandita prin intermediul educatiei si a experientei.

Jung era de parere ca bolile psihice au la baza un dezechilibru intre introvertire si extrovertire iar vindecarea vine prin procesul de individuatie - adica deprinderea celor excesiv de introvertiti de a exersa extrovertirea si vice-versa. In viziunea lui Jung si potrivit observatiilor sale clinice, persoanele psihotice (cu halucinatii, idei delirante) erau excesiv de introvertite, dependente de solitudine, in timp ce persoanele nevrotice (labilitate emotionala, suferinta psihica) erau excesiv de extrovertite si dependente de ceilalti.

Se apreciaza, potrivit cercetarilor in domeniu ca intre 25% si 50% din populatie este alcatuita din introvertiti, in timp ce extrovertitii par a fi majoritari. Lumea din jur este, in sine, un univers al extrovertitilor, in sensul ca este dominata de acestia si conceputa parca pentru acestia. Un introvertit care priveste sit-comul Friends poate sa se simta total inadecvat, desi, unii dintre actorii din serial sunt ei insisi introvertiti, intr-o anumita masura.

O distinctie necesara este aceea intre introvertit si timid. Multi oameni nu sunt capabili sa faca diferenta intre cei doi termeni, iar ca lucrurile sa devina si mai complicate, in dictionar poti avea surpriza sa intalnesti cuvantul timid ca si sinonim pentru introvertit. Adevarul este ca, din punct de vedere psihologic, pot exista introvertiti timizi, dar si extrovertiti timizi. Daca am vizualiza o diagrama Venn, am observa ca numai o parte dintre introvertiti sunt, in acelasi timp si timizi.

Pentru ca l-am pomenit pe prestigiosul psihanalist Carl Jung, acesta atragea atentia asupra expansiunii tipului extrovertit ca urmare a raspandirii mijloacelor extrovertite de informare si inter-actiune: radioul si televiziunea pe atunci, iar acum si internetul cu retelele de socializare. Acest lucru, credea Jung, ne face mai instabili din punct de vedere emotional, dependenti de feedback extern si avand nevoie de stimulari puternice pentru a ne simti in largul nostru.

Pana nu de mult, nici macar nu a existat diagnosticul de ADHD, care, potrivit studiilor, se asociaza cu extroversiunea. Si asta m-a indemnat sa ma intreb daca, nu cumva ADHD-ul vine odata cu mijloacele moderne de entertainment care fac dificila concentrarea atentiei si ii fac pe cei mici dependenti de niveluri crescute de dopamina pe care le obtin prin intermediul stimularilor obtinute cu ajutorul jocurilor de calculator sau a televiziunii.

Simplu spus, e nevoie de mult circ pentru a ne simti bine!




De curand discutam cu un amic care face parte dintr-un cult religios - Martorii lui Jehova (eu am obiceiul sa vorbesc cu toata lumea si de aceea toti au impresia ca nimic nu ma mai poate surprinde). Mi-a marturisit acest amic ca a observat faptul ca fiica sa de 2 ani devenise extrem de agitata. S-a intrebat care este motivul si a ajuns la concluzia ca acest lucru se datora desnelor animate extrem de violente si dinamice pe care le privesc toti copiii, cat e ziua de lunga. 

Am fost nevoit sa ii dau dreptate - exista foarte multa violenta pe canalele de desene animate iar tipul de stimulare la care sunt expusi copii de dimineata si pana seara este din categoria extrema, pregatindu-i pe acestia sa devina nu doar extrovertiti, dependenti de niveluri crescute de dopamina (hormon al recompenselor), ci si candidati la ADHD. Amicul meu mi-a marturisit faptul ca de cand a blocat accesul la canalele cu desene animate, copilul sau este de nerecunoscut - in sensul de linistit. 

Asadar, ii expunem pe copii la programe si distractii de tip dinamic si chiar violent, care creaza o nevoie de stimulare accentuata, iar apoi incepe scoala si sunt nevoiti sa ignore tot ce au invatat pana acum si sa se concentreze ore intregi la rezolvarea temelor. Ipoteza mea este ca, probabil, cu ceva timp in urma, unui copil i-ar fi fost mai usor sa acceseze modul introvertit de rezolvare a temelor pentru acasa, pentru ca si lumea era mai prietenoasa cu introvertitii.

In ziua de azi totul este accelerat si plin de intriga. Viata are un ritm trepidant iar apoi, copiii sunt constransi sa se ocupe de activitati scolare ce presupun concentrare a atentiei si capacitatea de a sta pe un scaun timp de cateva ore pe zi. Daca nu reusesc sa faca asta, din motive pe care tocmai le-am explicat, risca sa primeasca un diagnostic de ADHD si chiar medicatie specifica. Oare nu exista si alte solutii la aceasta problema?








(1) Imaginea Circus, de Jose Maria Perez Nunez, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0

(2) NCBI, (acc. 15.03.2018), Adult ADHD symptoms and Five Factor Model, website: NCBI

(3) Medical Daily, (ac. 15.03.2018), The Brain of an Introvert Compared to that of an Extrovert, website: Medical Daily

(4) Psychology Today, (acc. 15.03.2018), Why Extraverts Hate Meditation, website: Psychology Today

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu