Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 30 august 2017

Fericirea cu Orice Pret

Cea mai importanta trasatura a oamenilor fericiti este ca... isi doresc sa fie fericiti! Iar cand exista o vointa, se gaseste o cale. Ai renunta la toate dorintele tale pentru a deveni fericit? Sau ai putea sa apreciezi lucruri care nu mai inseamna nimic pentru tine?




Cred ca si tu esti convins ca fericirea ta depinde de circumstantele vietii, de cat de mult iti reusesc planurile, de cat de multe nenorociri se abat asupra ta. Pare o asociere logica si tocmai din aceasta cauza, foarte multa lume este convinsa ca fericirea este dependenta de circumstante, de evenimente, ca si cand exteriorul ar exercita o actiune de neoprit asupra emotiilor noastre. De aici si mitul.

Dupa cum stiti, una dintre preocuparile principale ale Psihopediei este tocmai aceea de a lupta cu miturile raspandite la nivelul psihologiei populare, in special atunci cand acestea sunt incarcate de falsitate si, in consecinta, de pericole. A crede ca viata noastra psihica este dependenta in proportie de 100% de ceea ce ni se intampla, inseamna sa excludem influenta personalitatii asupra starii noastre emotionale. Crezi oare si tu ca daca esti parasit de persoana iubita, atunci intri in depresie, iar daca castigi la loto esti fericit pentru totdeauna?

Din perspectiva terapeutica adleriana personalitatea (stil de viata) si felul cum este aceasta structurata este singurul lucru care influenteaza starea noastra emotionala si de aceea, foarte multi clienti cu care intru in contact, se mira cand, in loc sa le ofer consolare cu privire la ceea ce li se intampla, le ofer un cu totul alt tip de servicii: a invata sa intre in contact cu realitatea si a se adapta la aceasta realitate, alegandu-si emotiile in functie de necesitatile momentului.

Am sa va invit sa lecturati urmatoarea pilda:

O tanara a mers la bunica ei si i-a povestit despre viata ei si ce greutati avea – sotul sau o inselase si era devastata. Nu stia cum sa treaca peste si voia sa renunte. Era obosita sa mai lupte, sa mai incerce. I se parea ca o data ce rezolva o problema, alta venea.

Bunica a luat-o la bucatarie. A luat trei oale cu apa si le-a pus pe foc. In scurt timp, apa din oale a inceput sa fiarba. In prima oala a pus morcovi, in a doua oua si in a treia a pus cafea macinata. Le-a lasat sa fiarba fara sa scoata un cuvant.

Cam in 20 de minute a oprit ochiurile la aragaz. A scos morcovii si i-a pus intr-un castron. A scos si ouale si le-a pus intr-o castron. Apoi a turnat cafeaua intr-un castron.

S-a intors la nepoata ei si i-a zis “Spune-mi ce vezi.”

“Morcovi, oua si cafea” a raspuns.

Bunica ei a rugat-o sa se apropie si sa puna mana pe morcov. A facut asta si a simtit ca morcovii sunt moi. Bunica a rugat-o apoi sa ia un ou si sa il sparga. Dupa ce l-a decojit, a observat ca oul era fiert.

I-a mai spus sa incerce cafeaua. Nepoata a zambit cand a gustat aroma bogata, dupa care a intrebat “ce inseamna toate astea, bunico?”

Bunica ei i-a explicat ca fiecare din acele obiecte au fost supuse aceluiasi tratament: apa fiarta. Fiecare a reactionat diferit. Morcovul era tare, dar o data cu fierberea apei a devenit moale si fraged. Oul era fragil. Coaja subtire ii proteja interiorul lichid, dar dupa ce a fiert a devenit tare. Boabele de cafea macinate in schimb, sunt unice. Dupa ce au fost adaugate in apa acestea i-au schimbat culoarea.

“Tu care esti?” a intrebat bunica. “Cand calamitatea iti bate la usa, cum raspunzi? Esti un morcov, un ou sau o boaba de cafea?”

Gandeste-te la asta: Care sunt? Sunt morcovul care pare tare, dar care in contact cu o calamitate devine moale si isi pierde din putere?

Sunt oul care incepe cu o inima moale, dar se schimba o data cu caldura? Am un spirit fluid, care dupa o despartire, un deces, o problema financiara, devine calit si rigid? Am acelasi invelis, dar interiorul meu a devenit acru si dur cu un spirit rigid?

Sau sunt ca boaba de cafea? Cafeaua schimba culoarea apei. Cand apa incepe sa fiarba, se elibereaza aroma si mirosul. Daca esti ca boaba de cafea, atunci cand totul pare sa fie pierdut, tu devii mai bun si schimbi situatia in jurul tau. Cand e ora cea mai neagra, te ridici la un alt nivel?

Cum gestionezi o problema? Esti un morcov, un ou sau o boaba de cafea?




Acest mit alt "corespondentei necesare" intre ceea ce ni se intampla si ceea ce simtim, vine cu un manunchi de alte mituri subzistente: existenta unei crize a adolescentei, a unei crize de la mijlocul vietii, a crizei "cuibului gol" - cand o mama sufera pentru plecarea de acasa a copiilor deveniti adulti, sau o asociere intre batranete si depresie. Nu spun ca sunt excluse astfel de crize. Ele sunt posibile, dar nu sunt o regula dovedita statistic.

In terapia pe care o practic, le pun la dispozitie clientilor mei anumite strategii prin intermediul carora sa scape, nu doar de mitul si convingerea launtrica care afirma ca circumstantele le determina dispozitiile sufletesti, ci si de dispozitiile sufletesti pe care le traiesc, ca si cand nu li s-ar da de ales. In realitate, avem ceva mai multe optiuni, cel putin dupa ce am trecut pe la un cabinet de psihoterapie.

Iata in ce mod putem sa iesim de sub dicatura circumstantelor:

  • Renuntand la dorintele nerealiste (din pacate nici macar nu realizam cat de multe dorinte nerealiste avem, strecurate in aspecte banale ale vietii)
  • Dorind lucrurile pe care le avem (stiu, este dificil sa apreciezi ceea ce ai deja, insa merita din plin, cel putin in ce priveste nivelul nostru de buna dispozitie)

Este dovedit stiintific ca oamenii fericiti au astfel de trasaturi si, de asemenea, este dovedit stiintific faptul ca persoanele care beneficiaza de conditii ideale de viata (ex. au castigat la loto), nu reusesc sa fie fericiti, in acord cu conditiile si circumstantele vietii lor. De asemenea, s-a dovedit stiintific ca numai in conditii de saracie extrema un plus de venit poate imbunatati dispozitia emotionala. Toate acestea sunt argumente in slujba ideii ca nu depindem de circumstante in ce priveste fericirea, sau cel putin, nu in proportia in care ni se pare noua ca am depinde.








(1) Imaginea Happiness, de James Baker, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0 sub licenta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu