Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 1 septembrie 2017

Romantismul Sadic de Cult

Ce poti face din dragoste pentru cineva? Sa ii treci cu vederea slabiciunile? Sa ii ierti toate greselile? Mai mult - sa ii consideri defectele drept calitati? Pentru Jim Jones, validarea suprema a fost ceva care s-a numit Crima Secolului. 




Am in ultima vreme o fascinatie intunecata pentru narcisism, la fel cum in copilarie imi placea sa privesc film noir. De altfel cred ca in multe filme din categoria noir se gasea narcisismul in persoana femeilor fatale sau a baietilor rai, de un fel sau altul. Se spune ca deciziile proaste fac povestile mai interesante - Bad choices make good stories.

Narcisistii fac multe alegeri proaste, printre care se afla scandalurile, pedepsele, razbunarile, compulsiile, etc. Dar narcisistii, ca si noi ceilalti, isi doresc sa isi depaseasca limitele. O viata in care nu exista asa ceva, este o viata searbada, lipsita de evolutie. Limitele care ii preocupa pe narcisisti sunt acelea legate de modul in care sunt perceputi si mai precis, grandoarea personalitatii lor.

Un narcisist este cu atat mai implinit cu cat are mai multe confirmari ale grandorii sale. Evident ca acesta este un ideal nerealist si iluzoriu din mai multe motive, cum ar fi faptul ca vor exista intotdeauna oameni care nu ne plac sau faptul ca nu putem sa fim perfecti in toate privintele. Cu toate acestea, narcisistul va dori sa fie "cel mai" - acel personaj providential, despre care ai face bine sa stii.

Ceea ce trebuie sa crezi este ceea ce vezi. Daca ma privesti ca pe prietenul tau, voi fi prietenul tau. Daca vrei sa ma privesti ca pe tatal tau, voi fi tatal tau, pentru aceia dintre voi care nu au un tata. Daca vrei sa ma privesti ca pe salvatorul tau, atunci voi fi salvatorul tau. Daca vrei sa ma privesti ca pe Dumnezeul tau, atunci voi fi Dumnezeul tau. Jim Jones

 Concret, asigurarile acestea vin prin intermediul a ceea ce se cheama "Narcissistic Supply" - un fel de tribut pe care narcisistul il primeste de la cei care ar trebui sa il iubeasca neconditionat. Lucrurile merg atat de departe in privinta acestui tribut, incat narcisistul ajunge sa masoare consideratia celorlalti in cantitatea de marlanie pe care o practica fara sa pateasca nimic.

Minciuna, adulterul, inselatoria, crizele de nervi, capriciile, cheltuielile nesabuite, sumele uriase pierdute la jocurile de noroc, ignorarea responsabilitatilor si a indatoririlor de rol... Daca esti destul de indragostit de narcisistul tau, toate acestea devin calitatile sale, iar tu ii aduci un omagiu suprem daca esti capabil sa le privesti ca atare, in ciuda faptului ca te doare sa tot suporti consecintele costisitoare ale nesabuintei sale. Esti oare pregatit "spiritual" sa urci toate treptele desavarsirii personale prin intermediul sacrificiului de sine?

Este de notorietate credinta narcisistului in faptul ca are drepturi suplimentare decat restul oamenilor, ca si cand existenta sa ar fi un fel de miracol divin. Narcisistul nu are niciun fel de limite, si actioneaza fiind convins de faptul ca alegerile sale nu au decat consecinte frumoase, asa cum merita el. In aceasta iluzie observam gandirea magica a narcisistului, care pare a nu intelege notiunea de consecinte logice.

Atunci cand narcisistul comite toate aceste fapte iar de partea cealalta se afla cineva care i le trece cu vederea, este ca un compliment suprem pentru narcisist. Dar este un compliment pe care nimeni nu ar trebui sa-l faca si nimeni nu ar trebui sa il primeasca. In caz contrar, ceea ce se intampla este situat in ceea ce se cheama "Spatiul Patologic Narcisist" - locul in care se gaseste secta narcisistului, al carei lider suprem este chiar el.

Cand narcisismul atinge culmea patologiei, obtinem un Jim Jones - liderul religios al Templului Poporului care seduce o multime de oameni, pentru ca poate, pentru ca in final sa ii determine sa se sinucida, tot la fel, pentru ca poate. Ceea ce unii au numit "crima secolului", este, dupa parerea mea, o mostra fatala de Narcissistic Supply: "i-am facut pe toti acesti oameni sa se sinucida pentru mine - sunt tare, sau ce?".



Jim Jones si cultul sau numit Templul Poporului, care imbina intr-o armonie terifianta crestinismul cu socialismul, reprezinta prototipul fenomenului narcisist. Carismaticul lider american a gasit calea cea mai potrivita de a intra in istorie: sinuciderea colectiva a membrilor cultului sau, stabilit in Guyana, la Jonestown. 

Moartea prin otravire cu cianura a peste 900 de persoane a purtat numele bombastic de "sinucidere revolutionara". E greu sa iti dai seama cand liderul pe care il urmezi si in care crezi din tot sufletul tau, pur si simplu o ia razna. Ce iti mai ramane de facut cand i-ai daruit deja acestui lider intreaga ta viata, posesiunile, familia si tot ce iti apartine? Te vei opune sau vei merge in directia in care te poarta curentul? 








(1) Imaginea Rabbit Cult Series 5, de Joanidea Sodret, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0

(2) Wikipedia, (acc. 01.09.2017), Jonestown, website: Wikipedia

(3) San Diego State University, (acc.01.09.2017), Jim Jones and Narcissistic personality Disorder, website: SDSU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu