Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 22 martie 2017

Generatia Borderline

Ati spune ca jocul Balena Albastra este o nenorocire care ameninta adolescentii din viata voastra, dar nu banuiti probabil ca acest joc si ravagiile pe care le-a produs sunt doar un efect al unui spectru social scapat de sub control.




Jocul Balena Albastra care pare sa fi influentat sute de adolescenti la un stil de viata depresiv, cu apucaturi caracteristice tulburarii de personalitate de tip borderline, a castigat notorietatea pe care o merita. O multime de intrebari si preocupari explicabile s-au nascut odata cu acest scandal urias: cine a creat jocul? cat de sanatos la cap este? cum de reuseste sa influenteze atatia copii? ce este in neregula cu rusii? ce este in neregula cu adolescentii? ce este in neregula cu noi toti?

Eminenta cenusie care se afla in spatele acestui "joc de societate" se numeste Philipp Budeikin (21 ani). El povesteste cu seninatate ziaristilor ca a inventat acest joc pentru a curata lumea de "oamenii rai". Cu alte cuvinte acest tanar, adolescent el insusi, este un fel de erou justitiar in mintea sa. Socant si faptul ca psihiatrii l-au declarat sanatos din punct de vedere psihic. Dar stiti cum se spune: "Nu exista oameni perfect sanatosi, doar oameni insuficient investigati".

Sunt sigur ca Budeikin poate sa se inscrie cu brio la o tulburare de personalitate de tip antisocial, ceea ce nu este o patologie in sine, dar este totusi un pas intermediar intre boala psihica si sanatate. Da, antisocial, pentru ca nu are scrupule in atingerea scopurilor sale, nu se poate conforma cerintelor societatii, este lipsit de empatie si are impresia ca celorlalti le face placere sa fie chinuiti de dumnealui. De asemenea, el incrimineaza victimele, lucru care il protejeaza de remuscari.

Pe de alta parte, nu este de neglijat inteligenta de care da dovada acest tanar. El creaza un basm, o lume in care adolescentii se regasesc, sunt incurajati sa dea curs celor mai intunecate tentatii din mintea lor, prezentandu-se ca un fel de Mesiah, care le calauzeste drumul catre autoliza. Raul se hraneste din vulnerabilitatile noastre, iar Budeikin le ofera acestor tineri ceea ce ei, la nivelul de inconstienta in care vietuiesc, cauta fara sa-si dea seama.

Jocul le cere adolescentilor sa adopte comportamente despre care ei nu stiu ca se gasesc in manualele psihiatrice: a te taia pe maini, a te recunoaste invins de aceasta lume, in care esti nimeni, careia nu ii apartii cu adevarat si in care nimeni nu este dispus sa iti ofere o sansa. Mai mult decat atat, jocul este castigat de cei care indeplinesc cerinta sa cea mai absurda: aceea de a-ti lua viata. Trista viziune asupra castigului, dar adolescentii vulnerabili o vor inghiti pe nerasuflate - pare a fi ceea ce asteptau!




Nu va faceti iluzii si nu va temeti: daca aveti relatii autentice cu adolescentii din viata voastra, nu doar ca va vor povesti in timp util despre lucrurile care ii nelinistesc, dar vor contribui pentru indreptarea celor vulnerabili. Balena Albastra nu este decat un efect. Cauza se afla in pierderea relatiilor si a comunicarii intre parinti si copii, in neintelegerea rolului de parinte si supraestimarea valorilor materiale care lasa putin timp pentru viata de familie.

Tipul acesta sinistru, Budeikin caruia nu ii pot nega meritele de "fin psiholog", care le ofera tinerilor spectacolul ieftin de care ei s-ar parea ca au nevoie, imi aminteste de o alta eminenta cenusie - Wernher von Braun. Ati auzit de dansul ca inventator si producator al rachetelor V-2, care au intors Londra pe dos, la sfarsitul celui de-al 2-lea razboi mondial. Dar ati auzit de von Braun si atunci cand America a reusit pentru prima data in istorie aselenizarea, cu ajutorul rachetei Saturn V.

Poate ca daca Hitler ar fi asteptat cativa ani, pana ce von Braun ar fi dezvoltat rachetele V-2, azi am fi trait intr-o lume nazista, chiar putin mai ciudata decat cea in care traim. Din fericire, rachetele au aparut prea tarziu, cand razboiul era ca si pierdut de Germania nazista. Dar cum ajunge Wernher von Braun in America, invatandu-i pe americani sa construiasca rachete?

Va amintiti ca la Nurnberg a avut loc un proces rasunator si spectaculos, in care toti capii nazismului au fost judecati si condamnati fara mila. Cu toate acestea, americanii "l-au scos" pe von Braun pe usa din dos si l-au dus impreuna cu o echipa consistenta de cercetatori germani in America, unde ... au descoperit visul american. Dupa 3 decenii, von Braun primeste o medalie de onoare din partea presedintelui Americii iar nimeni nu isi aminteste nimic despre contributia lui la distrugerea Londrei.

Aceasta paralela pe care am simtit nevoia sa o trasez intre Budeikin si von Braun, isi doreste sa evidentieze faptul ca geniul poate fi pus atat in slujba binelui, cat si in slujba raului. Personal, sunt convins ca daca Budeikin ar fi ales sa cultive sentimentul comunitar autentic, cooperarea si servirea societatii, acum nu ar mai fi anchetat de politie pentru instigare la sinucidere iar parintii adolescentilor care au "castigat jocul", nu l-ar mai fi detestat.

Din pacate, traim intr-o lume in care confuzia si anomia au atins cote alarmante. Binele si meritul sunt pur si simplu ignorate, in timp ca raul si capacitatea de a face spectacol de 2 lei are trecere si succes la public. Poate ca Balena Albastra chiar "va curata lumea de cei rai", in cele din urma, iar Budeikin, fara sa-si dea seama, ii face pe parinti mai constienti de natura relatiilor pe care le au cu copiii lor, si de contributia pe care o au in viata propriilor odrasle.








(1) Imaginea What Lies Beneath, de Munir Hamdan, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0

(2) The Sun, (acc. Mar. 21, 2017), Blue Whale suicide game linked to 130 teen deaths is just tip of the iceberg in the world’s suicide capital Russia, website: The Sun

(3) Wikipedia, (acc. Mar. 21, 2017), Wernher von Braun, website: Wikipedia



Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, psiholog, membru al Colegiului Psihologilor din Romania, consilier educational si psihoterapeut. E-mail: teleologia@yahoo.com


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu