Va doriti eficienta din partea subalternilor, dar eficienta apare acolo unde sefii de profesie nu se asteapta. Iar cand e vorba despre pedeapsa, ati fi surprinsi sa aflati ca exista lucruri mai rele decat umilirea publica.
Mi-au parvenit doua studii stiintifice care, fiecare dintre ele spune un adevar despre natura umana. Poate ca nici macar nu era nevoie sa apara asa ceva, pentru a va da seama de aceste lucruri care, in fond, tin de bunul simt comun.
Dar inainte de a va prezenta studiile si rezultatele acestora, am sa va rog sa incercati sa raspundeti la urmatoarele 2 intrebari:
- Cand este mai puternica senzatia de excluziune sociala - atunci cand esti ignorat sau atunci cand esti batjocorit?
- Cand ne este stimulata eficienta si productivitatea - cand suntem urmariti la fiecare pas sau cand ni se ofera ceva intimitate?
Fiindca aceste informatii au legaturi destul de evidente cu notiunile legate de stilurile parentale si, respectiv, cu ideea de autoritate, care include si tipologiile de conducatori, va amintesc ca exista cel putin 3 astfel de stiluri: cel autoritarist, cel democratic si cel de tip laissez-faire.
Daca cel autoritarist se distinge prin austeritate si disciplina, (multa disciplina si saracia relatiilor umane), iar cel laissez-faire se distinge prin indiferenta (putina disciplina si relatii umane deficitare), stilul democratic presupune administrarea unui nivel de disciplina si, de asemenea, un regim in care caldura umana nu lipseste.
Ei bine, studiile despre care am mentionat la inceput au avut urmatoarele concluzii:
- Oamenii se comporta mai bine si au rezultate mai bune atunci cand li se ofera intimitate. Pe buna dreptate, fiindca atunci cand te simti ca un evadat cautat de Gestapo, ai o mare problema in plus fata de tot restul problemelor si sarcinilor primite.
- Si da, exista lucruri mai dureroase decat batjocura, si anume indiferenta. Ceea ce ne ajuta sa intelegem de ce uneori preferam sa provocam si sa primim batjocura, in locul "pedepsei supreme", care este indiferenta si ignorarea.
Stilul autoritarist este acela care priveaza de umanitatea interactiunii autoritate - subordonat, generand sentimentul subiectiv de inechitate, nedreptate si brutalizare a individului. In ciuda faptului ca epoca ceausista a trecut de ceva timp, mai sunt inca oameni, si chiar tineri ce cred in stilul autoritarist - acela care impune vointa "Sefului", suspendand drepturile subordonatilor si reducandu-i pe acestia la nivelul jenant de slugi.
Stilul de tip laissez-faire este de asemenea nepotrivit si predispune la esecul educational, pentru ca subalternii sau copiii carora li se administreaza asa ceva dezvolta sentimente de gol interior si senzatii persistente de a fi fost tradati, abandonati de persoanele cu autoritate. Lipsa disciplinei, la care se adauga lipsa afectiunii, reprezinta "pedeapsa suprema", iar atunci am prefera in schimb batjocura unui dictator.
Relatia | Disciplina | |
---|---|---|
Laissez-faire |
-
|
-
|
Rasfatul |
+
|
-
|
Democratic |
+
|
+
|
Autoritarist |
-
|
+
|
Rasfatul, mai putin evident in mediul profesional si organizational, (desi exista asa-zisul "Servant Leadership") este prezent in mediul familial, atunci cand parintele, din proprie initiativa, si sub pretextul iubirii pe care o poarta odraslei, se retrogradeaza pe sine la statutul de servitor al copilului, straduindu-se din rasputeri sa ii faca toate poftele, si sa-l fereasca de orice provocari, "ca sa nu-l traumatizeze". In felul acesta, nu il pregateste pentru viata ci pentru esec, fiindca nimeni nu va dori mai tarziu sa ocupe postul de "mamica" a celui rasfatat.
Cercetarile au aratat faptul ca stilul democratic de leadership si parenting este foarte eficient si asigura conditiile pentru dezvoltarea productivitatii, contributii mai consistente din partea grupului, avand un efect mobilizator, de facilitare a atitudinilor morale. Stilul democratic faciliteaza, de asemenea creativitatea, fiindca membrii grupului / familiei sunt incurajati sa isi impartaseasca ideile.
(1) Imaginea Workplace, de John Blower, via Flikr, sub licenta
CC BY-NC-ND 2.0
(2) Wikipedia, (acc. Feb 12, 2017), Leadership Style, website: Wikipedia
(3) Psychology Today, (acc. Feb 12, 2017), Want People to Behave Better?, website: Psychology Today
(4) Mail Online, (acc. Feb 12, 2017), Being Ignored is Worse than Being Bullied, website: Mail Online
(2) Wikipedia, (acc. Feb 12, 2017), Leadership Style, website: Wikipedia
(3) Psychology Today, (acc. Feb 12, 2017), Want People to Behave Better?, website: Psychology Today
(4) Mail Online, (acc. Feb 12, 2017), Being Ignored is Worse than Being Bullied, website: Mail Online
Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, psiholog, membru al Colegiului Psihologilor din Romania, consilier educational si psihoterapeut. E-mail: teleologia@yahoo.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu