Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 13 februarie 2017

Captiva in Filmul Vanatorului

Cuvantul "stalker" nici macar nu a primit o traducere adecvata in limba romana. Poate ca este ceva la fel de subtil precum cuvantul "dor" din traditia noastra culturala. Si pe cat de romantice si fascinante sunt povestile cu stalkeri, pe atat de mare este neplacerea victimei.




Stalking - un termen care nici macar nu a fost tradus in limba romana. S-a cautat o traducere rapida, pentru a exista una, dar ma tem ca ea nu cuprinde si nu descrie cu fidelitate fenomenul de stalking ca atare. Ai putea sa il traduci prin "hartuitor" sau prin "vanator", dar ai scapa anumite nuante. Si anume obsesia, un soi de romantism bolnav, intruziunea insensibila in viata victimei sale, amestecul abuziv in problemele private ale acesteia.

Cred ca cea mai bolnava poveste pe care am auzit-o despre acest subiect este aceea a lui Richard Wade Farley. Este cu atat mai bolnava si cu atat mai socanta cu cat a aparut acolo unde nu te-ai fi asteptat vreodata sa apara. Dar este socanta si prin dimensiunele si cifrele implicate: 7 morti, 50 de persoane blocate in birouri, luate ca ostatici -  o adevarata catastrofa umanitara. Apoi vorbim despre mai multi ani de obsesie, dar si mai multe filme documentare si artistice realizate pornind de la aceasta poveste reala. Unul dintre filme poate fi vizionat la linkul pe care l-am inclus in aceasta fraza.

Asadar, cine este Richard Farley? Ei bine, era un lucrator tesa intr-o firma din Silicon Valley, California, in anii '80, pe cand aceasta zona se dezvolta rapid, urmand sa devina centrul mondial al tehnologiei si afacerilor, care este azi. Imi imaginez ca era ceva sa lucrezi acolo, desi, multi dintre cei de acolo erau stersi ca prezenta fizica, asa cum era si Richard Farley. Un barbat sters, "fara fata", s-ar parea ca si fara cap, caruia i se aprind calcaiele dupa o colega de serviciu.

Desi dl. Farley parea inofensiv, colegii de serviciu marturisesc ca se simteau neconfortabil in prezenta lui fiindca era excesiv de incordat si stangaci, cu alte cuvinte, nu prea avea competente sociale si ii lipsea inteligenta emotionala. Asa cum veti vedea, ii mai lipseau, printre altele, si maturitatea sau empatia. Aflandu-se in acest stadiu de evolutie personala, Richard Farley se indragosteste de Laura Black, o colega de serviciu, care incearca sa il refuze politicos.

Frumoasa Laura incinge visurile lui Richard Farley, dar il refuza atunci cand el isi ia inima in dinti si ii propune ceva mai mult decat o simpla relatie colegiala. La inceput Laura era politicoasa iar Richard era dragut si romantic, atat cat putea el sa fie: ii lasa tot felul de cadouri si dulciuri pe birou, imaginandu-si ca in felul acesta ii face viata mai frumoasa colegei sale de serviciu, dar esuand in interpretarea semnalelor de refuz primite din partea Laurei.




S-ar parea ca Richard Farley nu s-a trezit la realitate decat in momentul in care a fost concediat de cei de la serviciul personal al firmei. Motivul concedierii, fireste are legatura cu pasiunea sa pentru Laura Black, dar cei de la serviciul personal ii dau un alt motiv. Acest eveniment pare ca a dus totul la un alt nivel. Farley este suparat si intr-o buna zi se inarmeaza pana in dinti si se intoarce la locul de munca unde se afla femeia iubita si toti cei care i-au nesocotit sentimentele. El este decis sa ii dea o lectie Laurei, pe motiv ca... "s-a jucat cu emotiile sale".

Vobeam intr-un articol anterior despre acest feonomen de stalking si despre diferite tipuri de stalker. Cred ca dl Farley s-ar incadra in cel putin doua astfel de categorii, in functie de momentul in care s-a aflat pe parcursul povestii: daca la inceput a fost "Incompetentul" (stangaci, nepriceput in ale relatiilor, incapabil sa inteleaga limitele si practicile sociale ale ritualului iubirii, ingrozind prin insistenta sa irationala, el devine mai apoi "Razbunatorul", care se simte indreptatit sa "isi faca dreptate", dat fiind ca femeia iubita "s-a jucat cu sentimentele sale".

Iata care sunt comportamentele caracteristice stalkerilor:

  • adunarea de informatii despre persoana victima
  • colectionarea de fotografii, articole sau materiale audio-video cu victima sau realizate de victima
  • fantezii diurne, reverii in care apar stalkerul si victima sa in diferite ipostaze, mai inofensive sau dimpotriva, mai abuzive









(1) Imaginea Stalked, de Lawrence Cato, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0



Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, psiholog, membru al Colegiului Psihologilor din Romania, consilier educational si psihoterapeut. E-mail: teleologia@yahoo.com


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu