Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 1 aprilie 2016

Viata, Arta de a Explora

Marina Abramovic: Metoda mea consta in a face lucruri de care ma tem si pe care nu le cunosc, pentru a ajunge in locuri nedescoperite pana acum.




Probabil ati observat efectul pe care il au asupra voastra evenimentele senzationale despre care primiti vesti prin intermediul canalelor media. Poate ca v-ati simtit putin vinovati, ca si mine, cand ati sorbit din ochi anumite stiri, mai curand dezastruoase, precum incendiul din Colectiv, atentatele teroriste de la Paris, sau, daca va mai amintiti, doborarea turnurilor gemene din NY.

Da, este adevarat, efectul surprizelor, chiar si al surprizelor mai putin placute, s-ar parea, este acela de a stimula centrul satisfactiilor din creier. S-a vorbit in lumea stiintifica despre modul in care dopamina, acest hormon asociat cu placerea, este produs prin administrarea de droguri spre exemplu, prin sex sau cu ajutorul mancarii, dar si pe cale naturala, atunci cand pur si simplu ne simtim motivati, stimulati sau curiosi in legatura cu ceva.

Ei bine, de curand am descoperit o forma de arta care mi-a starnit curiozitatea (si am fost fericit, fireste), si care se numeste "performance art", sau "immaterial art".

Performance Art consta intr-un spectacol prezentat unei audiente intr-un context artistic, in mod traditional interdisciplinar. Reprezentarea poate avea sau nu un scenariu, poate fi la voia intamplarii sau orchestrata cu grija, spontana sau planificata, cu sau fara participarea publicului. Ea poate fi live sau prin intermediul media, iar performerul poate fi prezent sau absent. Poate fi oricare situatie care implica patru elemente de baza: timpul, spatiul, trupul performerului sau prezenta intr-un mediu si o relatie intre performer si  audienta. Spectacolul se poate desfasura oriunde, in orice tip de decor si pentru orice durata de timp. Actiunea unui individ sau a unui grup intr-un anumit loc si la un anumit moment constituie opera de arta.
Stiu, e greu sa va ganditi la ceva concret, citind aceasta definitie, dar am sa va invit sa priviti acest videoclip in care apare o exemplificare reusita a acestei forme de arta.



>> Versiunea PRO








(1) Imaginea Toxic Titties, de L.A Valentine, via Flikr, sub licenta CC BY-SA 2.0

(2) Wikipedia, (acc. Apr. 01, 2016), Performance Art, website: Wikipedia

(3) Kakitleung, (acc. Apr, 01, 2016), Performance Art, website: Kakitleung

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu