Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 30 martie 2016

Rasfat si Reorientare

Rasfatul reprezinta o atitudine parentala cu efecte devastatoare asupra stimei de sine si asupra sentimentului de singuranta al viitorul adult. Nu este prea tarziu sa schimbati asta! 




Parintele trebuie sa isi aminteasca ca asa cum el nu poate forta cooperarea cu adolescentul rasfatat, nici adolescentul nu poate forta cooperarea din partea parintelui. Intr-un mod prietenesc dar ferm trebuie sa il lasam pe adolescent sa descopere ca viata sociala solicita cooperare.

Stilul de viata al adolescentului rasfatat implica extrem de multa cooperare din partea parintelui. Daca nu ar exista aceasta cooperare, stilul de viata al adolescentului rasfatat nu ar mai fi posibil. Dar pana cand parintii nu vor pune stop procurarii de servicii adolescentului rasfatat acesta nu va vedea niciun motiv pentru care sa isi schimbe comportamentul.

Modul egocentric al abordarii vietii este in contrast direct cu cooperarea care este necesara pentru a avea interactiuni eficiente in societate, si duce, de cele mai multe ori, la o viata plina de nefericire si frustrare. In mod obisnuit este nevoie de mai mult timp pentru a influenta comportamentul unui adolescent rasfatat decat pentru a aduce schimbari in viata adolescentului rebel care lupta impotriva stilului de educatie parentala autoritara.

Atunci cand parintele care si-a rasfatat adolescentul, opreste acest comportament lipsit de respect, adolescentul devine adeseori revoltat. El poate gândi:

"Voi nu stiti cine sunt eu! Trebuia sa imi procurati servicii speciale. Voi avea un comportament recalcitrant pana cand o sa cedati, iar daca nu va veti supune, va voi pedepsi prin comportamentul meu." 

In consecinta, comportamentul adolescentului rasfatat poate deveni mai rau inainte de a deveni mai bun.

>> Continuare Articol









(1) Imaginea Notification, de Hidalgo, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0

(2) Walton, F.X., (2010), Cum castigam de partea noastra copii si adolescenti, editura IPPA, Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu