Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 19 aprilie 2016

Rationalizare Emotionala

Ati intalnit vreodata o "persoana emotionala" care rationalizeaza? Cu toate ca pare un non-sens, rationalizarea este un mecanism de aparare preferat de persoanele hiper-emotive.




"Nu a fost vina mea, am fost fortat de imprejutari. Nici tu nu esti mai breaz, oricum. Ti-am facut-o pentru ca o meritai. Oricum, nu a fost mare lucru..." Cam asa suna o rationalizare, in ciuda a ceea ce ati putea crede despre acest termen. La nivelul simtului comun, rationalizarea este interpretata drept un obicei prost de a trece totul prin filtrul mintii, lucru care ne face insensibili si reci.

Rationalizarea, sau confectionarea de scuze, este un mecanism de aparare, adica un mod prin care incercam sa eliminam anxietatea. Anxietatea poate imbraca forma sentimentelor de vinovatie, produse de constiinta morala si aici intra in scena tocmai rationalizarea. Ea nu trebuie confundata nici cu rationalismul, care este un curent al Filosofiei ce acorda intaietate ratiunii ca mod de a testa si cunoaste realitatea.

Asa cum o sa vedeti, rationalizarea nu este rezervata "persoanelor rationale", intrucat mai curand persoanele pe care le considerati "emotionale" folosesc acest mecanism de aparare, si inca destul de frecvent. Spre exemplu, cineva care, in mod "emotional", ia decizia de a trada in dragoste, foloseste tocmai rationalizarea atunci cand ii gaseste tot felul de defecte partenerului sau, autorizandu-si in acest mod adulterul.




Cu alte cuvinte, iti cladesti o "superioritate morala" artificiala atunci cand il devalorizezi pe celalalt. Cu toate ca in rationalizare exceleaza rau-facatorii si psihopatii, a caror minte functioneaza in asa fel incat sa anihileze orice sentiment de compasiune sau vinovatie pe care ar putea sa le simta fata de victimele lor, se poate afirma ca fiecare dintre noi foloseste intr-o anumita masura aceasta "scapare de urgenta" pentru a-si justifica actiunile emotionale, mai putin virtuoase. 

Este deplorabil faptul ca ratiunea poate fi utilizata ca aparare. Utilizand intelectul nu pentru a dezvalui adevarul ci pentru a-l ascunde inseamna sa te prostituezi intelectual. (Ernest Jones - cel care a descoperit rationalizarea ca mecanism de aparare).

Cred ca si eu obisnuiesc sa dau vina pe stres atunci cand uit sa ma mai opresc din a juca sah pe internet. Iata insa cateva tehnici specifice de rationalizare:









    (1) Imaginea Memories, de Andi Jetaime, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu