Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

sâmbătă, 16 aprilie 2016

Viata Bate Filmul

Da, uneori realitatea este mai ciudata decat fictiunea. O dovedesc cei 7 frati (haita) care au trait pentru 14 ani inchisi in apartamentul lor din Manhattan pentru ca tatal lor le-a dorit binele putin mai mult decat trebuia.




Lumea in care traim nu este atat de sigura pe cat ne-am dori sa fie. Am vrea sa putem controla mai mult din ceea ce ni se intampla, dar este o dorinta nerealista. Ne ramane sa acceptam ceea ce nu putem schimba, si anume sa acceptam faptul ca suntem vulnerabili si expusi pericolelor.

Acceptam ceea ce nu putem schimba, cu exceptia cazurilor cand nu acceptam. Si s-ar parea ca asta ne duce pana la limita patologicului, si, binisor, dincolo de aceasta. In anumite zone din New York fricile irationale pot sa para mai curand... o parte din realitate. Cel putin asa i-au parut lui Oscar, tatal peruan care a luat decizia ca trebuie sa isi protejeze familia si sa nu le mai permita copiilor si sotiei sale sa iasa din casa...

Cand oamenii actioneaza ghidati de fricile sau idealurile lor irationale, rezultatul este surprinzator, spectaculos, dar si patologic. Ce se intampla cand un cap de familie este acela care se lasa condus de frica sa irationala? Impactul este cu atat mai mare cu cat autoritatea si influenta e mai mare - vezi cazul unui alt paranoic ilustru, austriacul Adolf Hitler.

La paranoici, fricile nu reprezinta o ocazie de a se retrage, ca la anxiosii evitanti. Paranoicii considera ca au resurse pentru a se apara de presupusele pericole din jur, si, in acest sens iau masuri, usor absurde. Asa a luat tatal Oscar masuri pentru a-si proteja cei 7 copii si nevasta, inchizand usa apartamentului cu un lacat a carui cheie o detinea singur.

Priveste pe fereastra, copiii merg la scoala... exact ca in filme! (Makunda, unul dintre frati)

Parul lung, pana la mijloc era "un simbol al puterii". Fratii il purtau astfel, la recomandarea tatalui. Iar in afara de faptul ca faceau scoala cu mama lor, celor 7 frati li se permitea sa urmareasca filme, non-stop, dar in liniste, pentru a nu da de banuit vecinilor, care nici macar nu stiau ca ei exista - cine stie ce s-ar fi putut intampla daca cineva din afara ar fi stiut!




Cert este ca unul dintre frati a reusit sa evadeze si... in scurt timp a ajuns la spital. Oare ce poate sa iasa din aceasta reteta halucinanta? Ei bine, fratii au fost intrebati daca este vreunul dintre ei afectat de aceasta experienta neobisnuita si, probabil traumatizanta. Care credeti ca a fost raspunsul lor?

>> Versiunea PRO








(1) Imaginea One needs to know darkness, de Jai Kapoor , via Flikr, sub licenta CC BY-ND 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu