Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 15 aprilie 2016

Un Disneyland pentru Rozatoare

Etiologia depresiei afirma ca factorii genetici nu sunt de neglijat. Din domeniul cercetarii stiintifice ne vin stiri referitoare la relatia intre depresie si gene. Este depresia o problema genetica sau ceilalti factori sunt mult mai importanti?




Printre factorii mentionati de regula atunci cand se vorbeste despre etiologia depresiei se afla genele, educatia si mediul. Un studiu realizat cu ajutorul sobolanilor de laborator are rezultate care, cel putin, ne dau de gandit. 

Este interesant si modul in care a fost realizat acest studiu care incerca sa faca lumina in vechea ipoteza referitoare la legatura intre gene si dezvoltarea depresiei, pe care numerosi oameni o invoca, in special atunci cand li se sugereaza ca depresia lor reprezinta o alegere facuta in mod inconstient.

Ei bine, sobolanilor de laborator li s-a indus depresia pentru mai multe generatii - mai exact pentru 33 de generatii, si nici macar nu vreau sa ma gandesc prin ce au trecut bietele animale pentru a deveni depresive. Se considera ca factorul genetic are o influenta covarsitoare asupra stilului de viata al animalelor, indiferent care ar fi specia lor.

Dar dupa 33 de generatii de sobolani depresivi, ei bine, urmasii acestora au fost mutati intr-o situatie cu totul noua, in care li se ofereau conditii speciale, mai multa libertate, multe jucarii pe care puteau sa le roada, hrana la discretie si, unde, cercetatorii aveau grija ca totul sa fie frumos si usor pentru animale - acest regim fiind considerat de cercetatori o forma de psihoterapie.

Oare acest Disneyland pentru sobolani le-a ajutat cu ceva pe rozatoarele depresive de 33 de generatii?




>> Versiunea PRO








(1) Imaginea Disneyland Paris 2014, de Darren, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu