Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 5 noiembrie 2015

Revolutie, Nu Somn

Traim intr-o societate corupta si nesigura. Dovezile ies la lumina pe neasteptate si ne determina sa iesim in strada. Revolutiile, ca si distractia, se fac noaptea. Ziua suntem "zombi". 



Odihna este una dintre componentele principale ale stilului de viata, alaturi de alimentatie si miscare. De fiecare data cand suntem afectati de stres psiho-emotional, apar si dereglarile acestor trei componente, iar patologia psihica, in sine, se reflecta in special in alterarile stilului de viata.

Fie ca dormim prea putin, fie ca dormim prea mult, astfel de manifestari sunt indicii destul de fidele ale suferintei emotionale prin intermediul carora se exprima trairile subiective. Referirile la dinamica somnului sunt prezente in numeroase criterii de diagnostic, cum ar fi in special cele de diagnosticare a depresiei, cand somnul tinde sa devina fie prea putin, fie prea mult.

In ziua de azi, nu prea mai intelegem care este rolul somnului in evolutia starii de sanatate fizica si psihica, obiceiurile privind ora de culcare devin destul de riscante si oamenii, mai curand decat pe odihna, pun pret pe activitatile pe care le-am putea realiza in timpul cand ar trebui sa ne odihnim: studiu, munca, revolutii, si, desigur, distractie.

Cu toate acestea, numeroase studii si opinii avizate stabilesc legaturi dintre cele mai neasteptate intre odihna si, spre exemplu, puterea vointei, fericire sau capacitatea de a mentine o dieta. Ei bine, nu este atat de greu de inteles de ce un program haotic de odihna influenteaza atat vointa, cat si fericirea sau capacitatea de a tine o anumita dieta.

Si pentru ca traim intr-un univers interactionist, sinergic, in care elementele se influenteaza reciproc, in care cauzele au efecte iar efectele devin cauze, la randul lor, se poate afirma ca daca tulburarile emotionale produc insomnia, ei bine, si insomnia devine mai apoi cauza a numeroase dificultati de integrare si perturbari ale capacitatii de a raspunde solicitarilor societatii.

Totul functioneaza pe principiul bulgarelui de zapada, iar cand bulgarele ce se rostogoleste pe panta incarcata de zapada, va ajunge jos, probabil ca ne aflam deja in depresie. M-am gandit ca o sinteza a cercetarilor legate de somn si insomnie este mai usor de lecturat si retinut, prin urmare, iata, ce ar trebui sa stiti despre acest subiect.

Stiati ca?

  • Somnul intrerupt este la fel de rau pentru sanatatea psiho-emotionala ca si lipsa somnului. Subiectii unui experiment, al carui somn a fost perturbat si intrerupt, s-au dovedit a fi pe timpul zilei mai putin energici, mai putin empatici si mai putin prietenosi. Ar putea fi aceasta o parte a cauzalitatii in depresia post-partum?
  • Cei care sufera de insomnie obisnuiesc sa foloseasca alcoolul pentru "a-si trata problema" insa sfarsesc prin a deveni dependenti de alcool. In plus, odata cu dezvoltarea tolerantei la alcool, dispar si efectele presupus benefice pe care acesta le-a avut initial, in inducerea relaxarii si a somnolentei
  • Atat prea putin somn cat si prea mult somn reprezinta ambele un risc pentru dezvoltarea patologiei de tip cardio-vascular. Astfel de tulburari ale somnului par sa duca la depunerea excesiva de calciu pe peretii vaselor sanguine, de unde si riscul cardio-vascular.
  • Somniferele, desi continua sa castige in popularitate, s-au dovedit a fi incapabile sa ne vindece de insomnie. In plus, acestea, conform studiilor, maresc riscul decesului, in special la insomniacii varstnici.
  • Insomnia este mai frecventa la femei decat la barbati, fiind pusa pe seama hormonilor, desi nu exista date clare in acest sens. Se presupune ca toate perioadele din viata femeii in care exista schimbari hormonale, pot sa mareasca incidenta insomniei: sarcina, menopauza, etc.
  • Insomnia Fatala Familiala, este o forma genetica, rara, de insomnie care poate duce la moartea pacientului respectiv. O mutatie genetica este cauza imposibilitatii de a adormi si se manifesta prin oboseala si tremurat, precum si halucinatii. Daca pacientul adoarme o ora pe noapte, somnul ii va fi pertubat de vise extrem de vii. Excluzand aceasta forma extrema de insomnie, riscul de a muri de insomnie pare sa fie unul limitat.
  • Deprivarea de somn are efecte bizare asupra capacitatii de a exprima emotii pozitive. Astfel, dupa o noapte de nesomn, o persoana nu reuseste sa trasmita emotii pozitive prin expresia fetei. De asemenea, persoanele aflate in aceasta situatie, nu reusesc sa detecteze emotiile pozitive la ceilalti, interpretand expresia persoanelor fericite ca fiind neutra, iar expresiile neutre interpretandu-le drept negative.
  • Avem nevoie de mai putin somn, dupa varsta de 60 de ani. De aici, numerosi varstnici iau drept insomnie dificultatea lor de a dormi 8 sau 9 ore pe zi, si, prin urmare o trateaza cu medicamente.
  • Perioadele lungi de lucru in ture de noapte pot avea un impact negativ asupra sanatatii, marind cu ~10% riscul dezvoltarii unor boli cardio-vasculare sau a cancerului pulmonar. Desigur, putem sa ne intrebam daca e vorba de lipsa somnului si pe timpul zilei, spre exemplu, sau despre cresterea numarului de tigari fumate in turele de noapte. 
  •  Si da, oamenii fericiti dorm suficient de mult! Nu se stie insa daca somnul produce aceasta fericire sau daca cei fericiti tind sa isi respecte programul de odihna.Personal, inclin sa speculez faptul ca ambele ipoteze sunt la fel de adevarate.

 

Dar cum luptam cu insomnia?


Asa cum s-a observat in cele de mai sus, insomnia nu poate fi vindecata cu ajutorul medicamentelor hipnotice care, in plus, maresc riscul decesului. Ce este de facut? Exista dovezi cu privire la eficienta psihoterapiei in ce priveste insomnia. Spre exemplu modalitati de interventie precum tehnicile de relaxare sau restructurarea cognitiva, sunt convins ca pot juca un rol major in ameliorarea acestei probleme.

Personal, in discutiile pe care le-am avut cu persoanele care sufera de insomnie, am avut ocazia sa observ anumite convingeri dezadaptative cu privire la cat de sigura este aceasta lume, in care, pare riscant sa adormi. Afirmatiile pozitive sunt in masura sa ne ofere, macar pentru cateva clipe, inainte de a adormi, iluzia acestei sigurante, caci nici "prea constient" nu e bine sa fii -- o doza de auto-iluzionare pare necesara pentru a ramane normali din acest punct de vedere.

S-a vorbit de asemenea despre ritualurile securizante de inainte de culcare, cum ar fi vizionarea de filme de groaza sau pline de suspans (ACEASTA ESTE O GLUMA!!!). Daca suferiti de insomnie, ar fi poate mai util sa ascultati o muzica de relaxare si sa urmariti un episod de Travel Channel, decat sa priviti cele mai intunecate stiri despre coruptie / dezastre / revolutii, mai ales daca aveti si alte lucruri de facut decat sa iesiti in strada pana la ora 3 noaptea.

Alimentatia, caci mesele pot fi abundente, condimentate si luate la ore nepotrivite, pare a avea si aceasta o importanta. De asemenea, tineti cont de ambianta fizica a somnului. Incercati sa evitati camerele prea luminate sau situate in zone zgomotoase. Va puteti crea un "rezervor" de somn, prin intermediul caruia sa recuperati in weekend ce ati pierdut pe timpul saptamanii. Conteaza! In plus, somnul de dupa-amiaza "napping", limitand perioadele de veghe, pare sa fie mai eficient in conservarea energiei psihice decat un somn mai lung pe timpul noptii.

La romani, conform unui studiu online, comandat de Studio Moderna, problemele de somn apar la unul din patru persoane chestionate. Numai 13% dintre noi parem a avea un somn excelent. O problema majora pare a fi adormirea, care la unul din cinci romani ce au participat la studiu, survine abia dupa jumatate de ora de eforturi.




Pe poteci, spre inima ta. Aceasta este o emisiune difuzata pe un canal local din Brasov. Va recomand toate episoadele! In special daca aveti probleme cu insomnia!








(1) Imaginea Insomnia, de Flo, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0

(2) Live Science (acc. Nov 05, 2015), Talk Therapy May Be the Treatment for Insomnia, website: Livescience .com

(3)  Live Science (acc. Nov. 05, 2015), Hit the Sack! People Who Get a Good Night's Sleep are Happier, website: Livescience .com

(4) Live Science (acc. Nov. 05, 2015), Fitful Sleep is Worse than Staying Awake, website: Livescience .com

(5)  Live Science (acc. Nov. 05, 2015) Poor Sleep May Increase Heart Disease Risk, website: Livescience .com 

(6) Live Science (acc. Nov. 05, 2015), The Spooky Effects of Sleep Deprivation, website: Livescience .com

(7) Elsevier, (acc. Nov. 05, 2015), Rotating Night Shift Work Can be Hazardous for Your Health, website: Elsevier .com

(8) Garbo, (acc. Nov. 05, 2015), Unul din Patru Romani au Probleme cu Somnul, website: Garbo .ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu