Incendiul de la clubul Colectiv, ca un atentat indreptat impotriva viitorului Romaniei. Ies la iveala neregulile si regulile facute pentru a fi incalcate. Ce a inseamnat pentru tine acest eveniment?
La doua zile de la teribilul incendiu care a avut loc la clubul Colectiv din Bucuresti, incerc sa fac un inventar al celor mai insemnate implicatii. Ma gandesc ca efectele evenimentului asupra societatii, in general si asupra fiecaruia dintre noi sunt acelea care conteaza cel mai mult, dincolo de durerea pe care nu avem cum sa nu o traim alaturi de familiile celor pieriti sau nenorociti pe viata, la Colectiv.
- Anxietatea.
Da, intelegem acum cat de fragila este existenta umana si cat de putin suntem de pregatiti in fata evenimentelor fatalitatii. Mamele care aveau probleme cu ingrijorarea excesiva probabil ca acum vor fi si mai "problematice", mai ales ca au argumente serioase in sprijinul anxietatii lor. Chiar si copiilor carora le venea greu sa iasa si sa socializeze le va veni acum mai greu sa isi depaseasca limitele. Probabil ca aceasta anxietate ne va face putin mai izolati, mai retrasi, mai putin... colectivi.
- Intelepciunea.
Sunt multe lucruri pe care le-am putea invata dintr-un astfel de eveniment. Tocmai datorita anxietatii despre care vorbeam mai sus, daca vom dori totusi sa ramanem fiinte sociale si sa ne petrecem, in continuare, timpul liber in mijlocul semenilor nostri, probabil ca multi dintre noi vor incepe sa se preocupe de aspectele practice ale realitatii, dincolo de entuziasmul pur care ne pune in miscare si ne apropie. E posibil? Care sunt riscurile? Ce se poate intampla daca ... Iata un tip nou de intrebari pe care, probabil ca le vom auzi mai des in perioada urmatoare.
- Profetiile auto-indeplinite.
S-ar putea sa ne preocupe mai mult, cel putin pe unii dintre noi, si fenomenul profetiei auto-indeplinite. In psihologia sociala, profetia auto-indeplinita este un fenomen psihosocial bazat pe puterea credintei, care ne arata cum, pornind de la o falsa definire a unei situatii, ajungem la un comportament specific ce contribuie decisiv la indeplinirea credintei initiale, fie aceasta si una falsa. Suntem niste victime ale sistemului?Daca ramai in Romania esti "ars"? "Focul care ma arde pe mine, pe tine te aduce la viata"? Mantras of War? Goodbye to Gravity? Iata cateva aspecte ce scapa intelegerii noastre desi coincidentele sunt putin cam stridente.
- Solidaritatea.
Este poate unul dintre cele mai frumoase aspecte implicate intr-o situatie de criza. Suferinta aproapelui ne aminteste ca suntem oameni, ca am putea sa fim si noi, oricand in situatia celuilalt si ca nu putem sa ramanem indiferenti. Am vazut zilele acestea oameni obisnuiti, care, in mod normal, nu ies in evidenta cu nimic dar care iti umplu ochii de lacrimi prin gesturile lor nobile de implicare in salvarea unor necunoscuti. Ai fi crezut cat de oameni putem fi?
- Furia.
Si da, suntem furiosi. Suntem furiosi pentru ca intelegem cat de iresponsabili sunt cei care au pretentia ca se ocupa de noi, de nevoile noastre, de nevoile copiilor nostri. Intelegem ca in spatele acestor fapte nu se afla decat lacomia si superficialitatea si ca nu le pasa decat de ei, de buzunarul lor. Nimeni nu pare a se gandi mai departe de ziua de azi si mai departe de propriul buzunar. Iar asta ne supara. Avem despre ce sa scriem cantece rock...
- Masurile sociale.
Iar daca ne ingrijoram si daca ne apuca furia, s-ar putea sa incepem sa ne gandim ce am putea face concret. Se dau ordine, sa face tam-tam, se pleaca la controale. Sunt niste legi facute pentru a fi incalcate, dar acum incepem sa intelegem ca ele s-ar putea sa existe pentru alt motiv decat acela de a avea ce sa incalcam. Nu cred ca occidentalii ne sunt superiori la acest capitol. Cred insa ca au mai multa experienta decat noi. Incepem sa avem si experienta. Tot patitu-i intelept!
- Profesionalismul.
Ne-a impresionat mobilizarea atator profesionisti, a medicilor, a pompierilor, a psihologilor, a politistilor, a jurnalistilor, si incepem zilele acestea sa apreciem contributia lor la viata comunitatii, cu mai multa sinceritate, cu mai multa incredere. E un moment bun pentru a intelege ce inseamna un profesionist si cat de mult respect ii datoram. Ce este mai frumos decat sa vezi pe cineva care se pricepe la ceea ce face, care face bine ceea ce se asteapta din partea sa?
Si ar mai fi ceva. S-ar putea sa va fie usor sa cadeti in capcana invinovatirii victimelor. Se spune ca nu e intamplator faptul ca li s-a intamplat tocmai celor de la Colectiv. Ca ei sunt cei imbracati in negru, care obisnuiesc sa bea si sa fumeze iarba. Nu stiu daca este asa, si nu stiu daca putem generaliza, insa am avut ocazia zilele acestea sa imi amintesc ca a fi rocker inseamna mai mult decat atat.
E greu sa gasesti prietenii mai stranse si mai frumoase decat acelea dintre rockeri. Puteti sa le spuneti cum vreti voi (...) dar nu ii puteti invinui de faptul ca nu sunt oameni sau ca nu stiu sa fie prieteni, fie si asa, uniti impotriva sistemului. Am fost si noi la fel, nu-ti mai amintesti?
(1) Imaginea Color Changing Candles, de Mararie, via Flikr, sub licenta CC BY-SA 2.0
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu