Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 30 octombrie 2015

Sarbatori Sataniste ~ Halloweenul

Ce faceti de Halloween? Oferiti sau primiti dulciuri? Mergeti in club costumati nashpa si petreceti pana dimineata? Ori sa fie Halloweenul un prilej pentru sacrificii umane si orgii? Ce este Halloweenul pentru tine?




Ce faceti de Halloween? Daca va aflati in Romania, probabil ca veti merge la un carnaval care se va tine la scoala, cine stie, poate la gradinita, la cantina companiei unde lucrati sau intr-un club. Veti purta un costum care se presupune ca va speria pe toata lumea, apoi va veti "prosti" putin, in limitele bunului simt, si veti face putina consumatie, respectand bunele maniere invatate in cei sapte ani de acasa.

Halloweenul este o sarbatoare de import, ca si Valentine's Day, si de aceea abia daca intelegem ce ar trebui sa facem si care ar fi comportamentul adecvat pe timpul acestei sarbatori. Propun sa mai privim cateva filme in care este vorba despre Halloween...

Locuind intr-un oras turistic, si lucrand pentru mai multi ani intr-un magazin non-stop, am fost obsnuit sa intalnesc in noaptea de Halloween tot felul de personaje costumate bizar: clowni, vampiri si vampirite sexy, vrajitori si vrajitoare sexy. Multi dintre ei sunt turisti straini si au venit in Brasov pentru ca aici se presupune ca ar fi trait contele Dracula -- este deci unul dintre locurile ideale in care ai putea, in aceasta seara "speciala", sa te imbeti cu prietenii!

In ciuda costumelor care te tin in suspans si atrag atentia ca un magnet, personajele respective se comporta normal, ceea ce m-a ajutat sa acord ceva credit celor ce sarbatoresc Halloweenul in Romania -- in "patria vampirilor", nu-i asa? Nu inseamna ca m-as imbata cu ei cot la cot, caci, de regula am lucruri mai bune de facut, ca de exemplu sa scriu un articol despre Halloween.

Dar ce fac occidentalii de Halloween? Iata o lista de obiceiuri si activitati in mod traditional asociate cu aceasta sarbatoare:


  • purtarea unor costume ingrozitoare, de vrajitoare, mumii, fantome, demoni, etc. Creativitatea nu are limite iar ceea ce conteaza nu este costumul ci efectul produs de acesta -- sa te treaca frisoanele. Anul trecut am vazut la o televiziune romaneasca un "Dorel care avea Ebola". No comment!
  • organizarea unor petreceri cu costume ingrozitoare precum cele de mai sus. 
  • un soi de "colindat" realizat de catre copii, din poarta in poarta, in scopul de a primi dulciuri, cu sloganul binecunoscut "trick or treat" -- un corespondent al lui "ne dati or nu ne dati", dar cu o conotatie amenintatoare, caci daca usa nu se deschide si nu li se ofera dulcuri, copiii respectivi pot sa puna la cale anumite farse
  • se spun povesti sinistre sau, mai simplu, se privesc filme de groaza
  • se joaca anumite jocuri, printre care acela de a lua mere glazurate cu dintii dintr-un lighean cu apa -- un joc celtic, caci sarbatoarea pare sa aiba origini celtice
  • vizitarea unor locuri bantuite si eventual petreceri organizate acolo
  • organizarea de farse, este de asemenea o activitate specifica Halloweenului

De unde provine obiceiul de a merge din usa in usa si a cere dulciuri? Ei bine, anumite superstitii care isi au originea in Occidentul Europei, au instituit aceasta practica prin care fiecare gospodarie aseza daruri in fata portii pentru duhurile rele care, se presupune ca veneau din lumea de dincolo iar daca nu gaseau aceste daruri, aruncau blesteme asupra gospodariei respective. Ulterior, cei care luau aceste bunuri au fost cersetorii si copiii care purtau costume inspaimantatoare.

Probabil mai putini stiu insa ca intr-un calendar al sarbatorilor satanice figureaza si sarbatoarea de Halloween. Chiar asa! Ce fac satanistii de Halloween? Pai ce ar putea face? Orgii sexuale si sacrificii umane si animale, ce altceva? Pe internet cel putin exista numeroase situri ale satanistilor si par sa acorde foarte mult respect acestei sarbatori pe care, probabil ei o inteleg in mod diferit.

Mediile religioase atrag atentia asupra faptului ca Halloweenul este totusi o sarbatoare satanica, sau asimilata de satanisti ca atare, insa, privind in jur, vad mai curand oameni care vor sa se distreze si considera ca este distractiv sa dansezi si sa te simti bine purtand un costum sinistru, in mijlocul altor oameni ce poarta costume sinistre. A 2-a zi toata lumea se intoarce la viata sa normala si uita de Halloween pentru intreg anul.

Nu stiu daca "Father Satan" se simte onorat de acest comportament dubios mai mult decat cu ocazia sarbatorilor asa zis crestine, in care oamenii se imbata si fac excese de tot felul pe unde apuca si cu cine apuca. Cred ca mai relevant este cum intelegem fiecare dintre noi aceasta sarbatoare si ce rol ocupa ea in viata noastra.

Sarbatorile, in general, sunt un prilej de comuniune, un moment in care oamenii vin impreuna, pentru a se simti bine si a crea legaturi, dar si pentru a arata care este nivelul de succes social pe care l-au atins. Barbatii fac parada cu forta lor (economica, fizica, spirituala, etc), iar femeile fac parada cu frumusetea si atractivitatea lor. In general, sensul sarbatorii este acela de a atrage.

Halloweenul nu se poate indeparta de acest tipar, desi anumite voci incearca sa ne transmita ingrijorarea cu privire la natura aceste sarbatori. Din punctul de vedere al psihologului, tind sa cred ca Halloweenul, in cel mai rau caz, ar putea cultiva gustul pentru latura oculta si intunecata a lucrurilor, insa cred ca e nevoie de factori multipli pentru a determina o pervertire reala a cuiva -- traume, abuzuri, crize existentiale, etc.








(1) Imaginea Happy Halloween!!, de Jacinta Valero, via Flikr, sub licenta CC BY-SA 2.0 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu