Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 13 noiembrie 2015

Femeile, Sexul Premarital si Fericirea

Daca esti o tanara femeie, e bine sa experimentezi suficient inainte de a te casatori. Cu cat mai mult, cu atat mai bine! Apoi devii matura, alegi ce este mai bun si vei fi fericita. Stiinta raspunde: Fals.




Probabil faci si tu parte dintre aceia care considera ca a experimenta inainte de casatorie, cu diversi parteneri sexuali este o idee buna. Logica pare sa sustina aceasta idee si cu logica nu te poti pune. Indiferent ce ne dicteaza logica, se fac studii, iar in lumea stiintifica adevarurile, cel putin uneori, par sa contrazica logica.

Generatia YOLO ("you only live once" - tradus: "ai o singura viata"), a instituit aceasta abordare a sexului premarital ce aproape ca a inceput sa tina de bunul simt comun: ai nevoie sa iti cunosti optiunile, inainte de a lua decizia. Traim intr-o societate de tip "piata", in care totul se contracteaza, se negociaza, si se anuleaza cand satisfactia mutuala nu isi mai gaseste locul in respectiva relatie... comerciala.




Iubirea a devenit si ea un loc in care ne manifestam aceasta mentalitate de pietari. Data viitoare pot sa iau din alta parte, daca nu mi-ai oferit ce asteptam din partea ta. Simplu, nu-i asa? In acest articol va voi prezenta doua studii care par a sugera lucruri diferite, dar cu siguranta ne pot conduce la anumite concluzii.

In esenta lor, cele doua studii afirma astfel:

  • Femeile fericite sunt si satisfacute sexual. Nu este clar insa daca, la femei, fericirea vine prin intermediul sexualitatii. Este posibil ca tocmai fericirea sau capacitatea de a fi fericita in cuplu, sa fie sursa satisfactiei sexuale.
  • Femeile care experimenteaza sexul premarital, au mai putine sanse sa devina fericite in cuplu. Studiul respectiv, care pare a contrazice logica, afirma ca sexul premarital cu parteneri multipli este riscant daca o femeie cauta o relatie de cuplu fericita.

Concluzii?

Puse cap la cap, cele doua studii par a afirma urmatorul lucru: femeile care nu au o experienta de explorare sexuala inainte de casatorie, nu doar ca sunt mai fericite in cuplu, dar sunt si mai satisfacute sexual. Altfel spus, aceasta asa zisa preocupare de "prospectare a pietei", este, cel putin la femei, cu totul lipsita de sens -- din moment ce rezultatul este o satisfactie maritala modesta sau inexistenta.

Speculatiile pot fi fara de sfarsit. Iata doar cateva dintre acestea:

  • Femeilor obisnuite sa schimbe partenerii le vine mai usor sa se gandeasca la alte optiuni si se tem mai putin de despartire, care poate fi o adevarata sperietoare pentru cele care nu au trecut prin asa ceva. Despartirea nefiind o alternativa pentru cele ne-experimentate, ele vor cauta alte solutii pentru nefericirea lor.
  • Femeile care nu au avut parte de foarte multa experienta sexuala premaritala, beneficiaza de repere morale mai ferme, lucru care le constrange sa descopere fericirea in alta parte, de exemplu in relatii, hobby-uri, sau in propria viziune asupra vietii, care are o deosebita importanta in capacitatea cuiva de a fi fericit.
  • Femeile care nu au avut parte de experienta sexuala premaritala, nu au termen de comparatie, prin urmare, tind sa aprecieze ceea ce li se ofera si sa se multumeasca cu putin.
  • Barbatii apreciati fie si pentru putina satisfactie sexuala pe care o ofera, tind sa isi depaseasca limitele si sa ofere din ce in ce mai multa satisfactie sexuala partenerelor lor multumite oricum. 
  • Este cert faptul ca barbatii au nevoie de o astfel de validare din partea sotiilor pentru a performa. Este mai probabil ca o femeie care a invatat sa "prospecteze piata", adica sa fie nemultumita si sa priveasca cu coada ochiului in alta parte, nu va reusi sa ofere partenerului ei o validare adecvata.

Se poate concluziona ca in relatiile intime, cei caracterizati de un sistem cognitiv deschis privesc alternativele noi cu interes si le evalueaza permanent, cauta informatii pentru a gasi o alternativa mai buna, chiar daca sa zicem, sunt deja intr-un cuplu. Cred ca pot fi recunoscuti dupa interesul activ, curiozitatea si entuziasmul pe care il manifesta fata de alti posibili parteneri si, posibil, fata de oameni si oportunitati noi din viata lor.
Cei caracterizati de un sistem cognitiv inchis, se disting prin interesul pentru imbunatatirea relatiei sau situatiei actuale si anxietatea fata de tot ceea ce este nou si strain relatiei. Adesea ei raman in relatia respectiva chiar si in situatii de criza. 
Probabil fiecare dintre noi are in viata sa domenii pe care le trateaza intr-un mod caracteristic sistemelor cognitive inchise (multumindu-se cu putin) si domenii pe care le trateaza intr-un mod caracteristic sistemelor cognitive deschise (explorand permanent noi alternative). (Fragment din blogul Carnavalul Gandurilor, articol: "Eu cu cine votez?", autor: Marius Iftimie)

Ce credeti despre aceste studii? Sunteti pentru sau impotriva relatiilor premaritale? Va influenteaza aceste studii conceptiile si convingerile personale? Puteti sa lecturati articolele respective accesand linkurile din bibliografie.








(1) Imaginea Happiness is Dyed White, de Artetetra, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Daily Mail Online, (acc. Nov 13, 2015) Women who don't sleep around before their wedding have happier marriages, website: Daily Mail .co.uk
 
(3) Live Science, (acc. Nov 13, 2015), For Women, Sex and Happiness Go Hand in Hand, website: Live Science .com

(4) Zamfir, C. (1990); Incertitudinea. O perspectiva psihosociologica; editura Stiintifica, Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu