Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

sâmbătă, 21 noiembrie 2015

Copilul cu Motoras

Va doriti un copil fara ADHD, am ghicit. Va invit sa priviti marturia unei mame care a reusit sa invinga ADHD-ul printr-o singura schimbare in stilul de viata.




Stiti deja ca un copil cu ADHD este "un copil cu motoras" si asta este, cel putin pentru parinti, un prilej de mari intrebari existentiale. Pare ca tulburarea este ceva mai raspandita in Statele Unite decat in Europa, dar, probabil va deveni raspandita si la noi. Veti vedea imediat de ce cred asta... De asemenea, este o tulburare rezervata parca baieteilor.

Dar ce este "un copil cu motoras"? Exista cateva criterii de diagnostic bine definite, ce cuprind elemente precum dificultatea copilului cu ADHD de a se concentra, de a fi atent si de a asculta, de a sta linistit, atat acasa, cat si la scoala. Copilul cu ADHD este hiperactiv, are tendinta de a vorbi mereu si de a te intrerupe, determinand un efect de haos, asemanator celui creat de Norman Wisdom in comediile sale.

ADHD este o tulburare care presupune un dezechilibru în chimia și anatomia creierului, cu o importantă determinare genetică, dar care poate fi influențată educațional, caracterizată printr-un nivel de dezvoltare necorespunzător vârstei în ceea ce privește atenţia (concentrare, distractibilitate), activitatea motorie şi impulsivitatea, simptome care pot să apară în orice combinaţie, la şcoală, acasă şi în alte situaţii sociale. (ADHD .ro)

Un provocator articol care a aparut in Revista online Psychology Today, sub titlul "De ce copiii francezi nu au ADHD", scoate la iveala diferentele existente intre stilurile de parenting predominante ale celor doua natiuni, care par a conduce la rate diferite de incidenta a tulburarii in cele doua tari. 

Astfel, francezii par a include in educatia pe care o acorda copiilor, o componenta de disciplina mai pronuntata, spre deosebire de americani, tinand la anumite reguli si impunand anumite limite, lucru care conduce la dezvoltarea unor copii care se simt mai fericiti si mai in siguranta.

De aici si indoiala ca ADHD-ul ar fi o tuburare ce tine doar de aspectele neurologice si genetice. Revista citata sugereaza in acelasi timp ca, in Franta se pune mai mult accent pe influentele venite din directia nutritiei, spre deosebire de America, unde copiii pot sa ia snakurile pe care le vor ei, atunci cand le vor ei.

Mai jos, aveti un videoclip in care Heather Crawford, o mama americanca pare sa fi descoperit aceasta solutie neasteptata la problemele copiilor ei ce ii cauzasera, ani in sir, emotii penibile si suferinta.




Ea afirma faptul ca schimbarea dietei a reprezentat in cazul familiei sale un pas urias spre ameliorarea si chiar eliminarea simptomelor ADHD, in plus eliminand si suparatorul atsm pe care fiul ei il avea din nastere. La aceasta s-au adaugat rezultatele scolare considerabil imbunatatite ale celor doi copii. 

Recunosc ca mi-a dat de gandit aceasta marturie, desi cunosc de mult timp ca alimentatia are un impact major asupra sanatatii si performantelor noastre. Sper ca veti reflecta si voi la aceste aspecte, mai ales ca ne dorim cu totii sa oferim copiilor nostri tot ceea ce este mai bun si mai util pentru evolutia lor psiho-sociala.










(1) Imaginea After Desert, See What Happens, de CK-Carl-Carlo-Carlito, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) ADHD.ro, (acc. Nov 21, 2015), Ce este ADHD, website: ADHD .ro

(3) Psychology Today, (acc. Nov 21, 2015), Why French Kids Don't Have ADHD, website: Psycholoy Today .com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu