In timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii ne confirma ca avem o noua maladie a secolului, cercetarea stiintifica ne ofera motive suplimentare sa iesim in natura. Care sunt acestea?
O stiti deja, sunt un mare fan al iesirilor de o zi prin natura si, cu toate ca unii evita acest gen de placeri simple, de teama insectelor sau a animalelor salbatice pe care le-ar putea intalni sau de teama pericolelor potentiale legate de schimbarea vremii, apar mereu argumente noi cu privire la avantajele si oportunitatile deosebite pe care calatoriile si excursiile in natura le pot oferi.
Spre exemplu, in padure sau pe munte, cel mai probabil, nu veti gasi "viteji" care se imbata, se incaiera si se ranesc reciproc pentru motive ridicole. De asemenea, este putin probabil ca in padure sa arda de vii vreo 60 de persoane nevinovate, de-odata. Daca va este teama de ursi, ei bine aflati ca am intalnit ursi in padure eu insumi si, daca ai un comportament prudent in ceea ce ii priveste, sansele sa va trateze cu indiferenta sunt foarte mari.
Legatura pe care iesirile in natura o au cu viata psihica nu este greu de inuit. Este suficient bunul simt pentru a ne da seama ca o plimbare simpla in parc ar putea schimba ceva la nivel emotional, la nivelul increderii in ceilalti si in viata, ori in ce priveste bucuria de a trai.
A merge ceva mai departe, in mijlocul naturii, care este un parc ceva mai mare, v-ar putea asigura, in plus, sentimentul depasirii propriilor limite si v-ar putea consolida astfel resursele adaptative si increderea in sine. In plus, o activitate temerara precum aceasta reuseste mai mereu sa intareasca legaturile dintre voi si cei care va insotesc pe cararile din natura, fie acestia parteneri de viata, parteneri romantici sau prieteni.
Beneficiile efortului fizic combinate cu cele ale respirarii unui aer proaspat si curat, se imbina pentru a putea spune ca, intr-adevar, iesirile in natura amelioreaza numeroase aspecte ale vietii psihice, depresia si anxietatea fiind doar cateva dintre acestea.
Indepartarea de natura s-ar putea afla la baza cresterii incidentei cazurilor de depresie, mai ales ca Organizatia Mondiala a Sanatatii ne anunta periodic ca depresia chiar devine maladia secolului, fiind, spre exemplu, principalul motiv de suferinta in randul adolescentilor.
Studiile recente ne arata, pe de alta parte, faptul ca obiceiul de a ne ocupa timpul "privind" in mod excesiv (binge watching), a fost corelat cu diagnostice psihiatrice precum depresia si anxietatea. Ma refer aici la urmarirea in exces a programelor TV si a filmelor, care, azi, dupa atatia ani de la descoperirea televiziunii, a devenit una dintre preocuparile de baza ale omului modern.
"Privitul", este la fel de raspandit si in cazul celor ce folosesc internetul, unde exista un acces larg catre filme, videoclipuri si emisiuni TV. Se pare ca atitudinea aceasta de a urmari pasiv, fara a interactiona cu ceilalti, a fost pusa in legatura si cu problemele psihologice dezvoltate de utilizatorii pasivi de facebook, care se rezuma la a urmari activitatea celorlalti pe aceasta retea sociala, fara a se implica si fara a interactiona.
In timp ce mijloacele pe care viata moderna ni le pune la dispozitie ne afunda in patologie psihica, ei bine, apar vesti bune din directia cealalata. Este vorba despre natura, de care, parca incercam sa ne indepartam, cu fiecare noua generatie.
Astfel, s-a descoperit recent faptul ca iesirile in natura ar putea foarte bine sa reprezinte un mod de a ne trata impulsivitatea, comportamentele dependente si compulsive, dezvoltand auto-controlul. Din categoria comportamentelor compulsive fac parte problematicele dependente de jocuri de noroc sau de substante, care aduc atat de multa nefericire numeroaselor familii afectate.
Impulsivitatea comportamentala reprezinta tendinta noastra de a alege rezolvari imediate ale problemelor cu care ne confruntam si care nu fac decat sa complice lucrurile, spre deosebire de adevaratele rezolvari ce implica eforturi de mai lunga durata oferind in schimb oportunitati reale de evolutie personala.
(1) Imaginea Explore the Nature, de Phillip ZIeger, via Flikr, sub licenta
CC BY-NC-ND 2.0
(2) Medical Daily, (acc. Nov 19, 2015), Binge Watching TV Linked to Higher Rates of Depression and Anxiety, website: Medical Daily .com
(3) MediaFax, (acc. Nov 19, 2015), Organizatia Mondiala a Sanatatii: Depresia, Principala Maladie in Randul Adolescentilor, website: Media Fax .ro
(4) Huffington Post (acc. Nov 19, 2015), Time in Nature Helps Curb Impulsivity and Boost Self Control, website: Huffington Post .com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu