Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 18 august 2015

Epidemia de Marlanie

Limbajul universal al Marlaniei este abuzul. Abuzul nu este rezervat societatilor arhaice, precum cea din Valeni. El este la fel de raspandit ca si puterea, in sine. Tentatia de a-ti gasi "implinirea" in umilirea celuilalt este adesea irezistibila pentru cel care are puterea de partea sa.




A sosit si prima sentinta in cazul violului in grup din Vaslui. O sentinta care nu multumeste pe absolut nimeni. Unii vroiau mai mult, altii mai putin, unii vroiau sa ia si fata violata vreo cativa ani, altii vroiau sa-i condamne pe toti satenii din Valeni, unii vroiau sa intre si presa libera la parnaie, iar altii dau vina pe Basescu, ca de obicei.  

Aspectul care m-a interesat pe mine, din aceasta poveste pe cat de spumoasa pe atat de sinistra, este modul in care pozitia de autoritate determina aparitia comportamentelor deviante. Narcisistii si psihopatii se simt minunat in pozitii de autoritate. Ei care abia asteapta sa puna mana pe ceva putere, ca sa-si "manifeste ego-ul". Puterea si mai ales abuzul de putere sunt un fel de dezvoltare personala pentru aceste categorii psihiatrice care inteleg viata in spirit "evolutionist": cel mai puternic supravietuieste. Restul... ciocul mic!

Prin natura lucrurilor, te afli pe o plaja insorita: esti tanar, barbat, fiu de oameni instariti, educat, bine platit, cu statut privilegiat, etc. Sau dimpotriva, esti femeie, copila, fiica de tarani modesti, fara educatie, fara job... Asa cum spuneam, pozitiile de putere li se potrivesc de minune marlanilor. De acolo pot sa iti dovedeasca ca nu valorezi nimic iar prin asta, se vor simti, cred ei, mai impliniti.





I-am pus pe narcisisti si pe psihopati in aceeasi categorie fiindca am in vedere acele trasaturi care le sunt comune: lipsa de empatie si tratarea celor din jur ca si cand ar fi niste obiecte pe care le pot folosi asa cum doresc si cum le vine lor - obiectificarea, daca vreti sa ii spuneti asa. Unii le-au spus acestora "inimi intunecate". Lasand metafora la o parte, le-am putea spune, simplu, Marlani.

Ati crede ca violatorii de la Valeni sunt exponentii cei mai prolifici ai acestui tip rar intalnit. Dar va inselati. Abuzul de putere este tot atat de raspandit ca si puterea in sine. Poate va amintiti de fiul acelei senatoare care a trecut cu masina peste barbatul ce intervenise sa o salveze pe iubita lui. Sau poate va amintiti de cei doi adolescenti care au umilit pana la moarte un om al strazii - pentru ca puteau. 

Sau poate ca va vine in minte seful de stat care anexeaza un teritoriu, fara sa ii pese ce cred cei de acolo ori restul lumii. Ori poate va ganditi la Marlanul in gaoace, cel din scoala generala care trecea pe coridor si baga spaima in copii spunand printre dinti: "Banii sau sandwich-urile bai fraiere!" Cazuistica este, literalmente, inepuizabila.

Abuzul de putere se face simtit in cele mai familiare situatii. Seful care selectioneaza angajatii pe criterii sexuale sau de nepotism sau lectorul universitar care "vinde" locurile la buget. Partenerul care considera ca are ceva in plus iar tu esti servitorul sau umil. E destul de greu de gasit dreptatea in acest sistem, nu-i asa?

Din pacate, din abuz in abuz, Marlanul simte nevoia sa creasca si el, ca tot omul. Si va creste devenind din ce in ce mai marlan. Lectia de viata pe care o stie este simpla: esti cu adevarat puternic atunci cand le dovedesti celorlalti ca sunt slabi, ca nu au stima de sine, ca nu pot face nimic pentru a te opri. Marlanul se exprima prin forta aplicata celor mai slabi. Se poate spune ca limbajul universal al Marlaniei este abuzul. Iar lipsa de consimtamant a victimei e mecanismul care ii produce trauma acesteia din urma.

Radacina Marlaniei este o educatie in care el a fost in centrul universului, iar ceilalti erau niste obiecte depersonalizate. Totusi, fostele victime ale Marlanului pot deveni si acestea asa ceva, folosind marlania pe care au trait-o pe propria piele drept scuza si inspiratie pentru a fi marlani, la randul lor. 

Neinvatand niciodata sa-i inteleaga pe cei din jur si fiind total neinteresat de auto-disciplinare, Marlanul atrage intrigile, conflictele si masurile coercitive: azi o nota scazuta la purtare, maine o amenda, poimaine prima condamnare, si tot asa... Ar putea chiar sa devina mandru de aceasta experienta. Cineva il va scapa de fiecare data, asa ca nu va fi nevoit sa se indrepte sau sa invete concepte "extraterestre", precum efortul si cooperarea.

Mi-a fost dat sa intalnesc marlania deghizata in fel si chip. Marlanul este intr-adevar imatur din punct de vedere social si emotional, un "copil mare". Pentru el este o joaca, in care el e "seful" - ii este rezervat acest rol, prin nastere. Se si numeste pe sine cu auto-duiosie: "barbatul copil" sau "femeia copil", acoperindu-si astfel sub masca inocentei abuzurile de tot felul - verbale, fizice, sexuale, emotionale. Caci daca esti un copil dulce si frumos, atunci totul se trece cu vederea...

Intr-un mod surprinzator, in tarile civilizate s-a constatat statistic aparitia unei "Epidemii de Marlanie". Termenul imi apartine dar fenomenul este cat se poate de real. Conditiile de viata si privilegiile primite, neglijarea disciplinei in educatie, au facut posibila aparitia unei generatii intregi de narcisisti, preocupati doar de sine, si gata oricand de un abuz.

Dr. Peter Gray propune urmatorii factori care ar sta la baza acestei explozii a narcisismului:


  • Stilul de parenting - faptul ca se pune accent pe cladirea stimei de sine, inca din anii '80, in defavoarea cultivarii relatiilor si a cooperarii - copiilor li se repeta cat sunt de grozavi, iar ei ajung sa internalizeze aceasta credinta, in detrimentul increderii si respectului pentru ceilalti
  • Competitivitatea - ceilalti sunt priviti ca obstacole ce trebuie eliminate pentru a obtine accesul la resurse, lucru care duce la dezvoltarea unei atitudini dispretuitoare si anxioase fata de acestia - nu mai facem nimic din pura compasiune si din placerea de a fi impreuna, ci doar pentru ca da bine intr-un CV
  • Alienarea - copiilor nu li se mai permite sa se joace impreuna. Jucandu-se impreuna, copiii invata ca fericirea celorlalti este importanta pentru reusita jocului. Pana si jocurile de azi sunt hiper-competitive si violente, bazate pe ideea de a elimina/supune/invinge concurenta sau "dusmanii".


O lume plina de narcisisti ar fi o lume intr-adevar, foarte trista. Noi oamenii suntem, prin natura noastra, animale sociale; depindem de bunavointa si grija celorlalti. Narcisismul este rau nu doar pentru societate ca intreg ci si pentru individul narcisist. Oamenii care au aceste trasaturi sunt adesea nefericiti si furiosi pe lume ca urmare a esecului acesteia de a le recunoaste superioritatea. Peter Gray, Ph. D. 


Ei cred ca au mai multe drepturi decat ceilalti, si nu se vor rusina sa arate asta. Poate considerati ca violul este rezervat societatilor arhaice, precum cea din Valeni. Ei bine, va inselati. Chiar si in inalta societate se afla Marlani. Poate ca se vor gandi de doua ori inainte sa puna in scena un viol, insa au la dispozitie alte forme de abuz, ceva mai subtile.

Nu degeaba a aparut termenul de abuz emotional sau chiar de viol emotional. Abuzul emotional se manifesta prin comportamente precum batjocura, critica constanta, amenintari si pedepse fara sfarsit, revarsari de furie si toane fara de capat, teste care nu se mai termina, etc. Rezultatul este ca victima devine tot mai nefericita, este izolata, se simte sufocata, epuizata si are tot mai putina incredere in sine, isi pierde identitatea, devenind dependenta de abuzator, care, nu-i asa, este unicul detinator al adevarului. 

Sper sa va fie de folos acest ghid despre Marlania in toate formele sale. In ce priveste solutiile, va recomand sa va faceti cunoscute asteptarile de la bun inceput si sa jucati dur atunci cand ele nu sunt respectate - amintiti-le iar si iar, impuneti limite si, daca este nevoie, detasati-va de Marlan pentru totdeauna, indiferent cat este de dragalas la aspect si indiferent cati bani are! Nu se merita.










(1) Imaginea El Miedo se Observa, de Sabbhat Sabacio Striges, via Flikr, sub licenta CC BY-SA 2.0

(2) Hoek, L., (December 7, 2009) Position of Authority Make a Narcissist's Life Easy, website: Think Like a Black Belt

(3) Tsouros, P., (November, 2014 ) Emotional Abuse Explained, website: On the Edge

 (4) Gray, P., (January 16, 2014), Why Is Narcissism Increasing Among Young Americans, website: Psychology Today

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu