Fetele din clasa vecina zambesc mai frumos. Baietii din clubul celalalt au mai mult umor. Iar marul din pomul interzis are puteri magice. Ce mai astepti?
Este mai verde iarba de dincolo de gard? Nu stim, dar asa pare. Traim cu sentimentul ca dincolo de limita celor cunoscute, totul este mai frumos, mai viu, mai seducator. Necunoscutul exercita asupra noastra o influenta aproape hipnotica. In special unii dintre noi par a fi vulnerabili la farmecul implacabil a ierbii de dincolo de limita.
Chemarea este continua si persistenta: "Vino, treci dincolo de limita celor cunoscute si de limita celor permise!" Dar ce se afla cu adevarat dincolo? Poate fi mai mult, in unele cazuri. Dar poate fi si la fel. Poate fi chiar mai rau decat de partea ta a gardului. Nu putine sunt cazurile in care ne intoarcem resemnati la cele cunoscute, dupa un efort de cunoastere care nu ne-a adus nimic in afara de resemnare.
Cu toate acestea, continuam sa traim cu ideea ca nimic nu poate fi mai rau decat ceea ce avem de partea noastra a gardului. In special in privinta relatiei de cuplu lucrurile par a fi foarte elocvente. E un mod specific de a privi lucrurile, pe care l-am putea caracteriza prin intermediul urmatorului set de trasaturi:
- Asteptarea pasiva ca partenerul sa ofere mai mult.
- Lipsa dorintei de a imbunatati relatia prezenta.
- Lipsa imaginatiei in ce priveste cultivarea relatiei.
- Resemnarea si tendinta de a cauta in exterior.
- Lipsa recunostintei si a aprecierii pentru gesturile frumoase ale partenerului.
- Lipsa capacitatii de asumare a responsabilitatii pentru relatie.
- Lipsa capacitatii de comunicare a frustrarilor, nevoilor, asteptarilor.
- Lipsa capacitatii de apreciere a punctelor forte ale relatiei.
O multime de situatii par a avea drept raspuns doborarea limitelor celor cunoscute si chiar doborarea limitei celor permise. Relatia intima este doar un prototip insa situatia se intalneste si in alte contexte: de partea noastra a gardului banii sunt mai putini, distractia este mai mica, viata este mai trista iar monotonia mai mare. Acest mod de a privi lucrurile te determina sa faci o multime de alegeri neinspirate.
Poate ca ceea ce ne lipseste cu adevarat este capacitatea de apreciere, recunostinta si imaginatia necesara pentru a face lucrurile sa functioneze si de partea noastra a gardului. In mod clar, atunci cand avem atitudinea potrivita, modul in care contribuim la atmosfera relatiei si in general, la atmosfera de pe partea noastra a gardului, poate sa faca diferenta si sa determine schimbari si la ceilalti, care se vor simti incurajati sa cultive la randul lor atmosfera din partea noastra a gardului.
Pare ca exista ceva din firea noastra care se reflecta direct in aceasta pasiune pentru tot ceea ce este interzis si necunoscut. Daca nu ar fi existat acel ceva, probabil ca unul precum Columb nu ar fi descoperit niciodata America. Uneori aceasta neliniste si aceasta nemultumire organica ne duce intr-adevar inainte.
Cred ca exista in fiecare dintre noi un aspect al acestei naturi umane care ne predispune la explorare si autodepasire. Ma intreb insa daca casnicia sau relatiile sunt domeniul cel mai potrivit pentru acest tip de explorare si daca nu cumva ar trebui sa ne multumim, cu ceva mai multa stabilitate si monotonie in aceasta arie. Fie si pentru copii, care vor aprecia acest sacrificiu.
(1) Imaginea Temptation via Flikr, sub licenta CC BY-SA 2.0
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu