Ce este zacusca fara zacusca? O fi vreo chinezarie... Zacusca fara zacusca este ca iubirea fara iubire, care este tot o chinezarie.
Un copil pe care il cunosc face jocuri de cuvinte prin intermediul carora isi manifesta creativitatea. Din jocurile lui de cuvinte ma inspir si eu uneori. La un moment dat, citind eticheta unui borcan, a descoperit, mai bine spus a creat, un produs nou - zacusca fara zacusca. Cum o fi si asta?
Pana descoperim insa ce este zacusca fara zacusca si cu ce se mananca aceasta, poate ar fi mai interesant sa descoperim ce este iubirea fara iubire, intrucat acesta a fost primul lucru la care m-a dus gandul auzindu-l pe prietenul meu.
Sentimentele nu stie carte... Dar pe undeva, ele trebuie educate. Altfel persoana iubita nu va intelege ce rau ti-a facut de o iubesti asa de nasol. A iubi, adica a simti, a aprecia oportunitatea, este una. A te face iubit, adica a-i face pe ceilalti sa simta si sa aprecieze oportunitatea, este cu totul altceva. Ceea ce inteleg eu prin iubirea fara iubire este sa iubesti dar sa fii incapabil sa inspiri iubire si sa te faci iubit. Cum e posibila aceasta performanta?
Regula e simpla: a da dovada in mod constant de indiferenta fata de nevoile reale ale celui iubit. O astfel de persoana poate avea impresia ca ofera "totul", in sensul ca e obsedata de persoana iubita si nu are nimic altceva pe agenda personala. In schimb, modul in care se comporta tradeaza tocmai aceasta lipsa de maturitate si disciplina a relatiei.
Dar cine isi doreste un parter obsedat si fara preocupari, fara agenda si fara viitor? O astfel de relatie poate lua forma unui joc, in care nimeni nu se distreaza cu adevarat, dimpotriva, ambii parteneri se lovesc, se umilesc tot timpul. Vi se pare distractiv? Depinde cati spectatori ai... S-ar parea ca personalitatile histrionice prefera acest soi de relatii, tocmai fiindca sunt spectaculoase. (1)
De asemenea, un alt indiciu cu privire la identitatea persoanelor care practica acest gen de joaca, este acela potrivit caruia, ele provin din familii dezorganizate, destramate sau conflictuale, familii in care parintii au fost incapabili sa isi armonizeze viziunile si, drept urmare, copiii au preluat acest gen de relationare, in virtutea influentei familiale. (2)
Comportamentul acestor persoane pare a cauta razbunarea si un soi de spectacol pugilistic, in loc sa inspire iubire. "Naturaletea" lor evoca o totala lipsa de cultura relationala si anumite frici bine conservate din copilarie, legate de o experienta negativa cu parintele de celalalt gen. Iata cateva dintre modurile prin care ele "isi exprima iubirea":
1. A admira alti posibili parteneri
Sau a aparea cu acestia in mod ostentativ. Adesea aceste persoane aleg acest comportament drept razbunare, in joaca de-a gelozia sau pentru "a anima relatia". Totusi, e cel mai pueril mod de a cultiva o relatie, care ocupa timp si consuma energie in mod inutil. O minte atat de "complexa" insa nu ar putea gasi o alta alternativa caci ar risca eforturi si munca iar in plus, ar trebui sa caute un alt mod de a iesi in evidenta.
2. Critici lipsite de eleganta.
Critica ii vine natural. Multora dintre noi ne vine mai usor sa criticam decat sa laudam. Cu toate acestea, a primi o critica nu este ca o tarta cu fructe dupa un pranz copios. Faptul ca nu stim sa criticam si faptul ca aceasta atitudine este constanta, nu face decat sa oboseasca "persoana iubita" si sa o ingrozeasca. Critica are legatura cu starea permanenta de nemultumire si negativismul acestui gen de personalitate si o face extrem de incomoda ca partener.
3. Lipsa de recunostinta.
Uneori este doar atat - o lipsa totala de cultura a relatiei. Se poate intampla insa ca aceasta lipsa de recunostinta sa devina un instrument de cunoastere, adica un experiment prin care acest indragostit doreste sa vada cum reactionezi la frustrare. Problema cu experimentele este insa ca ele incalca adesea etica si, daca dureaza la nesfarsit, ajungi sa te intrebi daca vrei auto-cunoastere sau doar putina iubire frumos manifestata. Aceste experimente se nasc din anumite frici infantile.
4. Excluderea din procesul decizional.
La fel ca si lipsa de recunostinta, poate trada lipsa unei culturi relationale pozitive sau o incercare de a testa nervii celuilalt, ori o provocare, menita sa creasca tensiunea. Dar cine isi doreste atat de multa tensiune? Este insa umilitor sa nu ai niciun cuvant de spus in ce priveste viata si comportamentul partenerului, iar acesta sa nu manifeste un minim de interes fata de tine si preferintele personale. (3)
Mai exista si alte modalitati prin care persoanele de acest gen creaza intrigi, cu sau fara voia lor, constient sau inconstient. Ignorarea rugamintilor, practicarea misterului in mod ostentativ, retragerea inopinata si fara vreun semn, lipsa capacitatii de a-si cere iertare, umilirea publica sau glumele nesarate. Toate acestea au drept rezultat sporirea exponentiala a frustrarii in cadrul relatiei. (4)
In acelasi timp insa, apare si un efect de mare show - un beneficiu secundar, prin care personalitatea de acest tip se afirma si castiga atentie si notorietate. Cel mai adesea, ea gaseste si un public avid de astfel de reprezentatii, alcatuit din "mamici", "tatici de ocazie" si alte telenoveliste, care, fara sa isi dea seama, o incurajeaza sa continue pe aceasta cale.
Daca te umilesc pentru a ma distra nu inseamna ca nu te iubesc din tot sufletul. (zicere anonima raspandita in lumea mondena)
(1) Lellord, F.; (2011); Cum sa ne purtam cu personalitatile dificile; editura Trei, Bucuresti
(2) Seligman, M.; (2007); Fericirea Autentica; editura Humanitas, Bucuresti
(3) Smalley, G.; (2008); Cum sa-ti intelegi sotul; editura Curtea Veche Publishing, Bucuresti
(4) Smalley, G.; (2008); Cum sa-ti intelegi sotia, editra Curtea Veche Publishing, Bucuresti
(2) Seligman, M.; (2007); Fericirea Autentica; editura Humanitas, Bucuresti
(3) Smalley, G.; (2008); Cum sa-ti intelegi sotul; editura Curtea Veche Publishing, Bucuresti
(4) Smalley, G.; (2008); Cum sa-ti intelegi sotia, editra Curtea Veche Publishing, Bucuresti
(5) Imaginea Still Life with Ball Jar &<3 Stones via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu