Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 30 aprilie 2014

Respectul in Relatii

S-a vorbit despre prezervativ si despre pastila de a doua zi. S-a vorbit despre indemanarea sexuala si despre provocari sexuale. Am observat insa ca nu s-a prea vorbit despre respect si despre respectul din relatii. Oare sa fie un subiect atat de neinsemnat? 

 



Ce inseamna respectul, cu adevarat? In DEX exista cel putin doua sensuri in care este utilizat acest cuvant. Pe de o parte respectul este acel sentiment de stima si pretuire pe care il nutrim fata de ceva sau fata de cineva (1). 

Pe de alta parte, "a tine la respect" inseamna a tine pe cineva la distanta, a nu-i permite sa devina prea familiar (2). Cred ca de aici, din aceasta a doua posibilitate de a defini respectul, ni se trage si confuzia intre respect si distanta.  

Mark Twain spunea chiar ca familiaritatea aduce dispretul si copiii. Daca este sa privim majoritatea casniciilor, asa pare sa fie, desi mai sunt si exceptii. Totusi, este bine - cunoscut umorul cinic al lui Twain si cred ca ar trebui sa tinem cont si de personalitatea lui atunci cand apreciem valoarea etica a spuselor sale. 

Eu as zice ca dispretul nu este decat un efect pervers al familiaritatii, pe cat de inestetic, pe atat de nedorit. Intram in cupluri fara sa ne dam seama ca vom ajunge sa ne dispretuim unul pe altul si de fapt nimeni nu isi doreste asa ceva. Si totusi, de ce o facem?

Un mit autohton ar spune ca respectul inseamna distanta. Sunt profund impotriva acestei pareri. Apropierea  nu inseamna dispret asa cum bogatia nu inseamna aroganta. Da, sunt efecte perverse, care au cauze in educatia primita si in propria noastra creativitate, ce dau nivelul de dezvoltare sociala, dar avem oricand libertatea sa le disociem. 

La drept vorbind, dispretul este acela care aduce distanta, caci o persoana dispretuita tinde sa te evite. Dispretul este o emotie utila disocierii, delimitarii de ceva sau cineva, sau utila in caz ca dorim sa sanctionam ceva. Respectul, in schimb, ne apropie, nu are cum sa fie altfel! 

Dar de cate feluri este respectul? Nu stiu daca cineva a incercat inaintea mea sa faca o tipologie a respectului dar, personal, m-am gandit la una care sa se mentina in limitele subiectului pe care l-am abordat, si anume al "respectului in relatie".  

1. Respect de Suprafata. Cred ca a cunoscut fiecare dintre noi o persoana care obisnuia sa ii numeasca pe ceilalti "stimate domnule" si "distinsa doamna", sa le ofere prioritate la iesire si sa le tina usa deschisa pentru a intra, fara ca acest lucru sa flateze. 

Din moment ce aceasta persoana te vorbeste pe la spate sau, daca este patron, prefera sa cumpere o masina de serviciu in loc sa plateasca salariile ori "uita" sa le plateasca angajatilor asigurarile de sanatate, este clar ca respectul pe care ti-l poarta este doar o masca in spatele careia se ascunde un suflet meschin.  

In casnicie, un astfel de ipocrit ar putea sa joace rolul unui sot formidabil dar sa faca glume zeflemitoare pe seama ta cand iese in oras cu alte femei. Pe termen scurt, acest tip de respect poate crea iluzii frumoase dar, in timp, iluziile se vor risipi. Apropierea afectuoasa pe care o simtim initial fata de respectuosul ipocrit va fi inlocuita de distanta si dispret, dupa ce vom fi cunoscut adevarata lui fata.

2. Respect de Profunzime. Toata lumea a cunoscut pe cineva care nu iti arata prea multa pretuire in comunicarea fata in fata, poate mai facea o gluma neinspirata sau poate atragea atentia asupra slabiciunilor tale, umilindu-te, dar cu toate acestea, in anumite momente, putea sa iti castige veneratia cu gesturi pline de semnificatie. 

Imi vine acum in minte personajul principal din House M.D., care este prototipul modelului despre care vorbesc. Este un tip insolent dar care iti poate salva viata sau daca nu, se va face remarcat printr-un ajutor oferit intr-un moment cheie, ori poate prin faptul ca prefera sa depuna banii de concediu intr-un fond de caritate deschis pentru o persoana ce a suferit un accident grav.  

In casnicie, ar fi probabil un sot care te umileste verbal ori prin alte gesturi marunte dar care iti da senzatia ca esti in rand cu lumea atunci cand ii invata lucruri folositoare pe copii sau atunci cand te ajuta sa iti indeplinesti un vis. 

In timp, dupa ce vei fi cunoscut adevarata natura a acestui "necioplit", vei ajunge sa te simti mai apropiat de el decat de multi tipi respectuosi doar cu numele, prin manierele lor, nu si prin moralitatea de care dau dovada. Tot felul de specimene pe lumea asta...  

Retinem insa faptul ca respectul poate fi definit ca reprezentand pretuirea pe care o aratam regulilor instituite de societate, atat a manierelor elegante (respect de suprafata) cat si a regulilor moralei (respect de profunzime). 

Si retinem ca efectul respectului este mai curand aproprierea, caci nimeni nu se apropie de cel care il dispretuieste! Nu accept ca ar exista nevoia de a fi dispretuit... in afara, poate, de cazurile patologice. Nevoia de a fi respectat este insa o realitate umana descrisa si de Abraham Maslow in piramida necesitatilor. 

Si s-ar putea ca prin apropiere excesiva, ca in casnicie, sa apara dispretul dar asta nu pune un semn de egalitate intre apropiere si dispret. Ba chiar consider ca leacul pentru acest dispret aparut ca efect secundar al apropierii excesive, este cultivarea auto-impusa a respectului si a recunostintei.

S-ar putea sa intalniti oameni care sunt capabili sa te respecte atat la nivelul superficial al bunelor maniere, cat si la nivelul profund al gesturilor cu semnificatie etica. Ori, s-ar putea sa intalniti persoane care nu te respecta nici la nivelul superficial si nici la cel de profunzime, iar acestia probabil sunt cei mai lipsiti de educatie si sper sa nu ii intalniti niciodata.

Nici cei care te respecta la nivel superficial nu sunt mai buni cu ceva. Beneficiind de un oarecare nivel de educatie, dar fiind in general parveniti si avizi de parvenire, ei au sesizat nevoia celor necajiti de a fi respectati si fac uz de aceasta slabiciune a lor. 

Omul sarman, cum intalneste rar persoane care sa se poarte frumos cu dansul, crede ca l-a apucat pe Dumnezeu de un picior atunci cand l-a intalnit pe parvenitul ipocrit. In acest fel, ei vor alcatui un cuplu de tip parazit - victima care poate rezista destul de mult in timp, daca parazitul nu depaseste orice limita de suportabilitate. Cred ca ceva asemanator se poate intampla si la nivelul cuplului.  













Imaginea Precision, de Mr. Smashy, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0

Smalley G., (2008), Cum sa-ti intelegi sotia, editura Curtea Veche Publishing, Bucuresti

Gratch, A., (2011), Daca dragostea ar putea gandi, editura Trei, Bucuresti

Leleu, G., (2011), Cum sa fim fericiti in cuplu, editura Trei, Bucuresti

Moreau, A. (2006), Dragoste si sexualitate, editura Trei, Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu