Breaking News: Realitatea este un psihopat. Ea iti distruge visurile, iti confisca mai totul, iti violeaza asteptarile si iti ia iubitul de sarbatori. In ciuda acestui fapt, iti poti alege emotiile in fata realitatii, si poti alege daca te vei retrage din fata realitatii sau o vei infrunta chiar si atunci cand este de neoprit.
Cuvantul inteligenta provine din latinescul intelligentia care, la randul sau este format din inter (intre) si legere (a alege), a alege intre optiuni. Viata noastra psihica, inclusiv emotiile, convingerile si comportamentul nostru sunt o problema de alegere. Stiu, va nedumereste aceasta afirmatie, fiindca am observat cu totii cum emotiile noastre par sa se nasca pur si simplu, de la sine, asa cum se naste iubirea, atunci cand apare cavalerul pe cal alb, sau furia, ca urmare a ceea ce fac gresit ceilalti, frica in contextul amenintarii, anxietatea in contextul incertitudinii, ori tristetea, care se naste, tot de la sine, in contextul pierderii.
Ei bine, aici vorbim despre alegeri inconstiente - ceea ce nu inseamna ca suntem lipsiti de discernamant atunci cand operam aceste alegeri. Alegerile inconstiente sunt acele alegeri pe care le facem fara sa realizam ca le-am facut propriu-zis. Sunt emotiile noastre niste alegeri inconstiente? Ei bine, da. In majoritatea situatiilor - cu exceptia celor constiente. Si este util sa recunoastem acest lucru pentru ca in acest fel devenim constienti de faptul ca ne putem alege emotiile, indiferent de contextul in care acestea apar. Caci da, este posibil sa nu simti tristete daca ai pierdut ceva si este posibil sa nu simti furie atunci cand ceilalti ti-au gresit. Cred ca acesta este cel mai clar semn al maturitatii emotionale: faptul ca ai inceput sa-ti alegi emotiile.
Daca ar fi sa o descriu dupa semnalmentele exterioare, maturitatea emotionala ar arata astfel: omul care, asa cum spune parabola evreiasca, are acel inel pe care scrie Si Asta Va Trece - inelul care il face sa fie echilibrat in toate situatiile, care il ajuta sa ramana lucid cand este fericit si sa isi controleze deprimarea atunci cand lucrurile nu merg asa cum doreste dansul. Echilibrul emotional este de fapt un rezultat al alegerii unei atitudini si, in ultima instanta, este rezultatul efortului de a-ti alege emotiile. Dar mai sunt si alte semnalmente ale maturitatii emotionale.
- ECHILIBRUL EMOTIONAL - Este o dovada a faptului ca poti sa lucrezi cu emotiile tale, odata ce ai inteles ca viata este complexa, plina de provocari, de lucruri care nu se potrivesc cu asteptarile noastre, de realitati neplacute si nedorite, etc. Echilibrul emotional este un efort continuu de acceptare si acomodare la realitate. S-ar putea sa nu vezi o persoana matura emotional cum se chinuie sa accepte ceva. Nu inseamna ca nu o face. Doar ca dureaza mult mai putin decat la ceilalti iar procesul e controlabil si mai discret.
- A INVATA DIN EXPERIENTA - Este o chestiune fara de care maturitatea emotionala nu ar fi posibila. Cine nu invata din greseli este condamnat sa le repete iar cei care incearca sa obtina rezultate diferite facand aceleasi alegeri sunt complimentati de Einstein cu termenul de nebuni. Cred ca toti invatam cate ceva din experienta noastra. Totusi, unii dintre noi par sa invete lucruri mai utile din experienta lor decat altii. Spre ex., pe unii, experienta unui cutremur ii poate invata ca sunt lipsiti de aparare in timp ce pe altii ii poate invata ca au resurse chiar si pentru asta. Oare ce ai invatat dupa ultima ta despartire?
- PERSPECTIVA TEMPORALA - Ne ajuta sa intelegem faptul ca alegerile au consecinte. Unele consecinte sunt pe termen scurt iar altele pe termen lung. O persoana matura emotional intelege ca ceea ce se intampla pe termen lung este mai important decat ceea ce se intampla acum, chiar daca acum iti ofera anumite satisfactii trecatoare. Vezi videoclipul de mai sus cu experimentul Marshmallow. Civilizatia in sine presupune deprinderea principiului amanarii recompensei. Acesta se aplica in munca, in felul cum ne folosim banii, in relatiile intime sau intre prieteni. Pana deprindem acest principiu suntem pur si simplu niste primitivi.
- APARENTELE NU CONTEAZA - O sa-mi spuneti ca toata economia se bazeaza pe aparenta si maiestria de a genera tentatii de succes. Asa cum am generat eu tentatia de a citi acest articol, punand un titlu atat de scandalos. :) Cu toate acestea, faptul ca cedam in fata acestor tentatii nu este chiar un semn de maturitate emotionala. Dimpotriva. Tentatiile vor fi din ce in ce mai performante, caci pe ele se bazeaza economia si profiturile. Invata sa faci slalom printre acestea! De asemenea, invata sa alegi care dintre tentatii este utila pentru tine, pe termen lung!
- ZGOMOTUL VS DISCRETIA - La persoanele imature emotional pare ca totul trebuie sa fie zgomotos, sa atraga atentia asupra propriei persoane, pentru a oferi o confirmare a propriei existente. Rezultatul? O multime de probleme cu ceilalti, care vor si ei sa fie in centrul atentiei, caci si ei sunt la fel de lipsiti de maturitate emotionala. Poate ati observat pe retelele sociale acest concurs de a acapara atentia, care degenereaza pe alocuri. Este o adevarata arta aceea de a trai discret, de a te pierde in multime, cu beneficii pe termen lung, desigur. Exista milionari care poarta tricou si tenisi, in timp ce muritorii de foame isi platesc telefonul de lux in rate.
- ALEGEREA BATALIILOR - Luptele fac parte din viata noastra, fie ca ne dorim, fie ca nu. Totusi, majoritatea sunt complet inutile si nu fac decat sa ne risipeasca resursele - caci la razboi toata lumea pierde cate ceva. Persoana matura emotional nu intra in batalii fara miza, adica din care nu are nimic de castigat. Faptul ca ai obtinut putina atentie sau recunoastere pe termen scurt nu se numeste ca ai castigat ceva propriu-zis. Unele dintre provocari sunt intentionate in timp ce altele sunt involuntare si intamplatoare. Daca iti doresti maturitate emotionala vei invata sa-ti pastrezi resursele pentru bataliile care conteaza.
- NU EXISTA MIRACOLE - Se foloseste aceasta expresie pentru a-i descrie pe cei tineri, nu fara ceva adevar: Crede ca tot ce zboara se mananca. Inseamna ca respectiva persoana nu intelege resorturile vietii, cum ar fi faptul ca lucrurile importante se realizeaza prin eforturi si planificare pe termen lung. Nu exista pesti uriasi, iar daca exista, acestia sunt doar o iluzie care se va risipi in curand. Succesul este mai curand o problema de a prinde pestisori mici in fiecare zi.
- ARTA DE A COMUNICA - In lumea civilizata problemele nu se rezolva cu pumnul, nici facand o criza zgomotoasa, dar nici pastrandu-le pentru tine. Exista o arta a comunicarii pe care nu o detine decat o persoana matura emotional. Aceasta arta presupune curaj imbinat cu delicatete si poate fi descrisa prin sintagma mana de fier intr-o manusa de catifea. Da, pentru ca maturitatea emotionala nu exclude nici curajul si nici forta personala. Cum altfel ai putea sa stabilesti si sa impui limite? Conflictul persoanei mature emotional este la un alt nivel si este cu totul altceva: este negociere.
- UMORUL - Este o trasatura frecventa a persoanelor mature emotional. Ea are la baza relaxarea pe care ti-o confera toate alegerile intelepte pe care le-ai facut. Persoana matura emotional poate sa faca haz de necaz si poate fi auto-ironica fiindca priveste lucrurile cu detasare, de pe pozitia fortei personale de care dispune. Ce altceva ai de facut intr-o lume plina de imperfectiune, strambaciune dar, in egala masura, de resurse si oportunitati?
- A 10-A CHESTIE - Nu am descoperit-o inca dar am adaugat acest punct fiindca erau doar 9 si sufar de putin OCD. :P
Imaturitatea Emotionala
Imaturitatea emotionala se observa in comportament, reactii fiziologice emotii si convingeri. Daca ne gandim bine, observam faptul ca imaturitatea emotionala are multe in comun cu boala psihica, daca nu cumva boala psihica este doar o certificare. Da, exista cauze multiple ale bolii psihice, dintre care cele genetice sunt la fel de importante ca si influentele de mediu. Nu inseamna ca nu respectam persoanele care au primit un diagnostic sau altul. Mai ales ca toate strategiile din cadrul psihoterapiei presupun tocmai imbunatatirea competentelor de gestionare a propriilor emotii.
Mai bine zis, in psihoterapie invatam sa ne alegem emotiile in functie de situatie. La nivelul simtului comun este foarte raspandita conceptia potrivit careia trebuie sa facem ceea ce simtim. Doar ca uneori simtim ca trebuie sa spargem capul cuiva... Poate imi explica si mie cineva cum ar putea fi emotiile cel mai bun criteriu de alegere a comportamentului, asta fiindca tot vorbeam despre etimologia latina a cuvantului inteligenta (abilitatea de a alege intre optiuni). Da, emotiile sunt la indemana. Nu inseamna ca sunt si lumina din viata ta. Dimpotriva, uneori sunt intunericul absolut al vietii tale...
Maturitatea emotionala este un concept care se leaga mai curand de partea cognitiva a fiintei umane decat de partea sa emotionala. In esenta sa, maturitatea emotionala este o problema de interpretare a faptelor si o problema de convingeri. Persoana imatura emotional are doua trasaturi care o definesc la nivel cognitiv:
- ASTEPTARI NEREALIST - POZITIVE - Crezi ca tot ce zboara se mananca. Crezi in miracole, esti cum se spune idealist sau mai nou perfectionist. Nu intelegi ca in viata suntem datori cu eforturi, dar si cu toleranta fata de noi insine si fata de ceilalti. Nu intelegi ca lucrurile de valoare vin in etape, nu se intampla peste noapte sau cat ai clipi, desi ar fi frumos sa fie asa... La nivel emotional, acestea se manifesta prin frustrare permanenta, prin comportamente extreme si sentimentul de a fi abuzat - Filosoful Stefan Molyneaux a scris un eseu pe nume Mama Natura Este un Sociopat. Da, fiindca iti distruge casa in cutremur, inundatie si uragan, fiindca iarna iti da degeraturi, iar vara insolatie, fiindca te loveste traznetul si fiindca este lipsita de remuscari in timp ce face toate astea. Dar tot la fel este si realitatea sociala. Ce poti face daca pierzi relatii si lucruri, daca iti sunt violate asteptarile si daca nu primesti recunoasterea pe care o meriti? E o intrebare buna, dar dificila pentru persoana imatura emotional.
- ASTEPTARI NEREALIST - NEGATIVE - Cand te ineci in propria viata, cand ti-ai pierdut speranta si increderea in oameni si in procesul vietii, ei bine, este o ipostaza perfect valida a imaturitatii emotionale. Desigur, ai fost abuzat in copilarie si ti s-au intamplat tot felul de grozavii care acum te urmaresc si te ingrozeste perspectiva sa le iei de la capat. Totusi, astea ni s-au intamplat tuturor si, in ultima instanta, ele sunt doar o scuza. Aceasta atitudine este descrisa de pesimism si toate speciile sale: negativism, mizantropie, cinism, delasare, fatalism, etc. Nu poti construi absolut nimic din aceasta atitudine, poate doar garduri care sa te protejeze. Culmea, aceste garduri vor fi inamicul tau cel mai mare... Realitatea este un Sociopat si cu toate acestea trebuie sa faci pace cu ea si sa explorezi mereu daca nu cumva se afla in toane mai bune. Daca pornesti de la premisa ca realitatea nu are nimic de oferit iar resursele universului sunt limitate, este clar ca nu vei parasi niciodata zona de confort, adica inchisoarea.
Inteligenta in sistemul lui Catell este de doua feluri: inteligenta fluida si inteligenta cristalizata. Inteligenta fluida este caracteristica tinerilor, care pot rezolva provocari de natura intelectuala, cum ar fi un puzzle, fara sa detina experienta de viata - genetica joaca un rol important aici. Inteligenta cristalizata, spre deosebire de inteligenta fluida, continua sa se dezvolte, chiar si la varste mai inaintate: oamenii invata din greseli si din experienta pe toata durata vietii. Ea mai poarta denumirea colocviala de intelepciune sau chiar de maturitate emotionala. De fapt maturitatea emotionala este felul in care se aplica experienta de viata in aria emotiilor umane.
(2) VeryWell Mind, (acc. 02.01.2022), Fluid Intelligence vs. Crystallized Intelligence, website: Verywellmind.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu