Mosul va aduce fericire in cuplu! Un articol inspirat de cartea Reperul Normalitatii, scrisa de reputati cercetatori in domeniul relatiilor de cuplu. Realizand studii de dimensiuni impresionante prin numarul participantilor, acestia au reusit sa ajunga la concluzii pertinente pentru ceea ce inseamna fericirea in cuplu si modul cum o putem obtine.
Pentru a deveni instalator, o persoana face un curs de cel putin 6 luni. Pentru a intra intr-un cuplu, nu facem absolut niciun fel de pregatire, caci noi le stim pe toate. Am intalnit aceasta idee intr-o carte privind imbunatatirea intimimatii in cuplu si competentele necesare acesteia si, ei bine, o spun de fiecare data cand am ocazia. Merita spusa in special barbatilor, care au impresia ca stiu totul despre cuplu si care este rolul lor in cuplu, (sa detina controlul si puterea cuplului, nu-i asa) spre deosebire de femei, care observa limitele din cuplurile pe care le formeaza si realizeaza faptul ca este loc pentru crestere si dobandirea de noi abilitati.
In cartea lui Guy Corneau, Exista Iubiri Fericite? am intalnit ideea ca cel mai bun lucru pe care il poti face pentru relatia ta este sa cultivi starea de bine in interiorul tau. Iar Sandra Murray de la Buffalo University a descoperit ca secretul cuplurilor fericite este acela ca partenerii au ochelari cu lentile roz - in sensul ca, acolo unde altii ar vedea un defect, ei reusesc sa vada o calitate: nu este superficial, ci are un excelent simt al umorului sau nu este excesiv de critic ci este capabil sa observe potentialele provocari, inainte ca acestea sa apara.
La institutul Gottman, s-au descoperit asa numitii cavaleri ai apocalipsei, adica comportamente care prevestesc destramarea relatiilor, (diferente de opinie exprimate cu duritate, nemultumirea exprimata prin critica, nu prin solicitari /rugaminti directe, manifestari ale dispretului, defensivitate brusca, refuzul cooperarii si limbajul corporal negativ). Dupa cum vedeti, lumea progreseaza, avem date si informatii pe care bunicii nostri nu le aveau si cu toate acestea, noi nu cunoastem mai multe despre fericirea in cuplu decat cunosteau bunicii nostri, dimpotriva.
Dar sa revenim la ideea acestui articol, care era aceea de a va prezenta concluziile studiilor prezentate in cartea Reperul Normalitatii, o carte ce merita rasfoita de cei care isi doresc o relatie de cuplu mai implinita, mai ales ca aceste concluzii sunt obtinute in urma unor studii la care au participat 70.000 cupluri. Am sa fac aceasta prezentare suficient de schematic pentru a nu va descuraja. Iata deci care sunt trasaturile celor mai fericite cupluri, adica ce fac acestea diferit in comparatie cu restul cuplurilor:
- ISI MARTURISESC RECIPROC IUBIREA. Cu alte cuvinte nu uita sa-si spuna "Te iubesc". Este o forma de expresie a iubirii directa si explicita de care multi dintre noi avem nevoie. Un Te Iubesc care apare spontan la sfarsitul unei conversatii telefonice sau in alt context banal, pare a fi unul dintre ingredientele necesare fericirii in cuplu. E drept ca exista 20% dintre cuplurile fericite care nu simt nevoia de asa ceva si totusi, acest obicei apare la majoritatea cuplurilor fericite studiate.
- SE SARUTA PASIONAL, FARA MOTIV. Saruturile pasionale apar in viata multor cupluri ca si parte a preludiului. La cuplurile fericite, acestea sunt mult mai frecvente si apar si independent de preludiu. In cadrul studiului, 76% din cuplurile care s-au declarat nefericite au declarat ca se saruta foarte rar. In relatiile de lunga durata pare ca satisfactia in relatie descreste direct proportional cu saruturile pasionale.
- ISI OFERA CADOURI ROMANTICE, PERIODIC. Studiul a pus in evidenta faptul ca in cuplurile unde apare insatisfactia maritala lipsesc cadourile si micile atentii manifestate intre parteneri. Un mod mult mai concret de a spune te iubesc si esti important pentru mine apare prin intermediul acestor gesturi pe care cuplurile nefericite au tendinta sa le neglijeze iar lipsa cadoului la aniversari este mai mult decat un gest inofensiv - este un mesaj cat se poate de clar.
- SUNT CUNOSCUTE INTERESELE SEXUALE. Cu alte cuvinte, fiecare dintre cei doi parteneri stie ce il implineste pe celalalt din punct de vedere sexual, care ii sunt fanteziile si asteptarile sexuale, drept pentru care si vine in intampinarea acestora. Evident, acestea interese sunt cunoscute datorita faptului ca sunt impartasite. Exista lucruri care ne stimuleaza si lucruri care ne blocheaza din punct de vedere sexual, iar in cuplurile fericite, acestea sunt cunoscute si puse in valoare, respectiv evitate, dupa caz.
- COMPORTAMENTE DRAGASTOASE IN PUBLIC. Evident, este minunat ca ne transmitem afectiunea reciproca, dar cand facem asta in public, totul are o conotatie mult mai complexa - prin gesturile de afectiune de fapt ne marcam teritoriul si ne descurajam potentialii rivali sexuali. Cu alte cuvinte, manifestarea afectiunii in public este poate cel mai eficient mod de a ne asigura relatia, un fel de declaratie de presa, comuna, pe deplin asumata.
- MOMENTELE DE JOACA SI AMUZAMENT. Faptul ca un cuplu reuseste sa isi manifeste spiritul ludic prin activitati sau atitudini jucause este nu doar un mod de a alunga stresul de zi cu zi ci si o forma de manifestare a functiei de socializare - cei doi membrii ai cuplului vorbesc in acest fel despre lucrurile pe care le au in comun, despre ceea ce ii uneste si constitue un liant mai subtil decat faptul ca au o viata sexuala impreuna. 74% din cuplurile nefericite au afirmat ca nu obisnuiesc sa se joace, sa se harjoneasca sau sa isi spuna glume reciproc.
- SE IMBRATISEAZA, SE ATING SAU SE ALINTA. Atingerile sau imbratisarile in cuplurile fericite sunt spontane, pline de afectiune, la fel ca si marturisirea verbala a iubirii si de fapt au acelasi rol, de a exprima interesul si importanta acordata persoanei iubite, de aceasta data in absenta declaratiei verbale, propriu-zise. 74% din cuplurile care au declarat ca au o relatie fericita au declarat si faptul ca obisnuiesc sa isi maseze reciproc spatele, umerii sau bratele, in timp ce la cuplurile nefericite nu apar astfel de manifestari decat foarte rar sau sunt total absente.
- VIATA SEXUALA ESTE, INCA, O PRIORITATE. In relatiile de lunga durata sexul spontan tinde sa dispara, pentru a lasa loc intereselor organizationale de munca sau indatoririlor de familie. Cu toate acestea, in majoritatea cuplurilor fericite (67%) sunt programate indatoririle si responsabilititatile casnice si de serviciu in asa fel incat exista timp si pentru viata sexuala, care nu este pe ultimul loc, dupa serviciu, copii si legatura cu parintii.
- SE MENTINE PRIETENIA INTRE PARTENERI. Dupa cum se vehiculeaza in revistele pentru fete si in podcasturile psihiatrilor amatori, nu exista prietenie intre barbati si femei, fiindca nu-si are rostul. Totusi, in amplul studiu prezentat in carte se concluzioneaza faptul ca in cuplurile fericite este loc si pentru prietenie iar aceasta reprezinta un important liant al cuplului. 78% dintre partenerii ce formeaza cuplurile fericite au declarat că sunt foarte buni prieteni unul pentru celalalt.
- MOMENTELE REZERVATE PENTRU ROMANTISM. O trasatura interesanta a cuplurilor fericite este aceea ca, la fel ca si in perioada de la inceptul relatiei, acestea isi dau intalniri romantice, spre exemplu la restaurant sau la cofetarie. De asemenea, cuplurile fericite realizeaza vacante romantice impreuna, ori city-breakuri de un weekend, in doi, deci in lipsa copiilor. Avem impresia ca trebuie sa ne protejam copiii tot timpul, sa ii luam dupa noi peste tot, dar nu ne dam seama ca un mod de a-i proteja este resuscitarea relatiei romantice dintre cei doi parinti.
In timp ce citeam despre diversele comportamente care mentin romantismul si iubirea in cuplu, mi-am amintit de cartea Cele 5 Limbaje ale Iubirii, scrisa de Gary Chapman - ati observat de altfel, ca toate comportamentele specifice cuplurilor fericite reprezinta o forma de expresie a iubirii: prin (1) cadouri, prin (2) declaratii, prin (3) timp petrecut impreuna, prin (4) contact fizic sau prin (5) servicii realizate pentru persoana iubita. Cu alte cuvinte, in cuplurile fericite, orice resursa este pusa in valoare pentru ca iubirea sa nu ramana ne-exprimata si ne-manifestata.
In contrast cu ceea ce se intampla in cuplurile fericite, in cele mai putin implinite nu se manifesta mai niciunul dintre limbajele iubirii: cei doi petrec foarte putin timp impreuna, sotul este centrat pe cariera iar sotia pe cresterea copiilor, discutiile lor se limiteaza la rezolvarea sarcinilor si indatorilor de familie, acestia lasandu-si viata sexuala pe ultimul loc si ajungand ca, treptat, sa duca vieti paralele. In cele din urma, aceste eforturi de a elimina contactul dintre ei, isi spun cuvantul, in sensul ca vor aparea in mod inevitabil asa zisele probleme de cuplu.
(4) Chapman, G, (2015), Cele 5 Limbaje ale Iubirii, editura Curtea Veche Publishing, Bucuresti
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu