Citatele motivationale si-au castigat un bine-meritat loc pe retelele de socializare, impreuna cu bancurile, pozele cu animalute sau cu persoane care se bucura de un IQ foarte limitat. Caci fiecare dintre acestea raspunde unei nevoi. Azi mi-am propus sa analizez cateva citate motivationale ce raspund nevoii de orientare in viata a utilizatorului tipic de retele sociale.
Mi-am propus ca in acest articol sa analizez cateva dintre mesajele care circula pe retelele de socializare, si care, nu-i asa, primesc o multime de reactii pozitive si sfarsesc prin a fi imbratisate de o multime de persoane, doar pentru ca au primit validarea celorlalti. Dar oare validarea celorlalti este o proba a utilitatii absolute a respectivelor mesaje? 50 sau 100 de like-uri vor transforma un citat sau o vorba de duh intr-un principiu ce merita sa-ti ghideze existenta, pe durata mai multor zeci de ani? Sper ca initiativa mea sa va trezeasca interesul si sa reflectati atat la mesajele pe care le voi aduce in discutie aici, cat si la comentariile mele pe marginea acestora. Sa incepem!
- DOLIUL SI VIATA - OAMENII CRED CA DOLIUL SE FACE MAI MIC ODATA CU TIMPUL. DE FAPT, DOLIUL RAMANE LA FEL DE MARE, DAR VIATA INCEPE USOR, USOR SA CREASCA MAI MARE DECAT EL.
PLUS - Un mesaj de suflet, generos si plin de empatie, care acorda respect procesului doliului si are meritul ca nu incearca sa forteze lucrurile. El sugereaza faptul ca nevoia ta de a tine doliu este oportuna si sanatoasa. Este un fel de a spune ca e ok sa tii doliu, oferind si perspectiva ca intr-o zi, nu prea indepartata, sa poti sa investesti mai mult interes in restul vietii tale, in ciuda pierderii. Afirmatia ca doliul ramane la fel de mare este un mod de a spune ca pierderea poate fi de neinlocuit si trebuie recunoscuta ca atare, ceea ce da acestei idei umanitate, disponibilitatea pentru empatie si sensibilitate fata de suferinta si pierdere.
MINUS - Pe de alta parte, pare ca vointa umana este minimalizata, chiar exclusa din procesul doliului, ca si cand nu ar depinde in niciun fel de fiecare in parte cat anume tinem doliu, procesul fiind 100% independent de ceea ce alegem si 100% dependent de ceea ce simtim. In realitate, cred ca fiecare dintre noi poate alege forma in care se manifesta doliul in viata sa si chiar facem asta, cu toate ca suntem mai curand inconstienti de rolul nostru in aceasta ecuatie. Prin asta, citatul afecteaza negativ intelegerea a ceea ce putem in relatie cu suferinta si pierderea iar asta mentine mitul emotiei a-tot-puternice in dauna capacitatii de a gestiona pierderea si doliul.
- SIGMUND FREUD - EMOTIILE NE-EXPRIMATE NU MOR NICIODATA. ACESTEA SUNT INGROPATE DE VII SI VOR IESI LA SUPRAFATA MAI TARZIU, IN FORME MAI URATE.
PLUS - Potrivit teoriei lui Freud, refularea este un mecanism de aparare care consta in ignorarea emotiilor neplacute in ideea ca acestea vor disparea. Freud era de parere ca acest lucru nu se intampla niciodata, dimpotriva, emotiile refulate merg in inconstient unde isi fac de cap. Partea buna a acestui citat consta in faptul ca suntem incurajati sa tratam cu atentie emotiile pe care le simtim si, pe cat posibil sa le exprimam, in ideea ca vom reusi astfel sa evitam acel proces inspaimantator, prin care emotiile ne-exprimate, ne transforma in niste monstri. Cred ca in unele situatii acest lucru se intampla exact in modul descris de Freud, iar exprimarea emotiilor este de bun augur, in special daca se face intr-o maniera social acceptabila, adica decenta, fara a leza drepturile celorlalti si fara a-i abuza.
MINUS - Din pacate, citatul nu implica ideea ca aceasta exprimare a emotiilor sa se faca intr-un mod decent, cu respect fata de cei din jur. Deci multi vor intelege ca, decat sa isi tina emotiile pentru ei, si acestea sa iasa oricum la suprafata in forme hidoase, mai bine sa facem o scena cat mai rapid, ca sa nu cumva sa se intample nenorociri mai mari. Dar astfel de scene ii abuzeaza pe cei din jur, ei neavand absolut nicio vina pentru emotiile noastre. Nu in ultimul rand, am putea observa ca, de multe ori, chiar ne trece, altfel spus, exista situatii cand afirmatia lui Freud nu se confirma absolut deloc. Ceea ce inseamna ca, daca am avea capacitatea sa retinem impulsul de a face o mare scena, am fi mult mai castigati iar relatiile noastre nu ar avea de suferit. Dar aici se vede faptul ca Freud a cam imbatranit - pe vremea lui, singurul mod de a gestiona emotiile era sa le exprimi, cu riscul sa-ti para rau ca ai facut-o. Azi insa stim ca emotiile depind de interpretarea situatiei si pot fi canalizate /transformate in fel si chip.
- MITUL BARBATULUI ADEVARAT - UN BARBAT MATUR TE VA ACCEPTA BLONDA SAU BRUNETA, INALTA SAU SCUNDA, SUBTIRE SAU DOLOFANA, CU VERGETURI SAU ALTE FORME. TE VA ACCEPTA ASA CUM ESTI. IN OCHII UNUI BARBAT MATUR VEI FI CEA MAI BUNA DINTRE MULTE ALTE FEMEI.
PLUS - Partea buna a acestui citat care se doreste a fi un citat vindecator, este ca iti ofera o speranta in legatura cu viitorul, te ajuta sa depasesti durerea pierderii iubirii, de exemplu. El scoate in evidenta niste asteptari ce te pot ajuta sa-l uiti pe fostul, tipul care, cel mai probabil nu era un barbat matur si adevarat. Cum ar veni, citatul ar putea functiona in paradigma strugurilor acri - am nevoie de un barbat adevarat, nu de un nataflet care nu stie sa aprecieze o femeie adevarata si eventual o inseala cu prima iesita in cale. De asemenea, pe langa rezilienta in fata socului emotional, citatul poate sa dezvolte auto-suficienta si o bruma de stima de sine, necesare in astfel de situatii critice: da, merit un barbat adevarat!
MINUS - Daca iei prea in serios acest citat, risti sa dezvolti atat de multa auto-suficienta incat sa nu te mai intereseze absolut deloc felul cum arati, cat de mult te ingrijesti, si, pe aceasta cale, sa primesti tot mai multe semnale de invalidare din partea celor din jur, care vor incerca din rasputeri sa te trezeasca din basmul acesta. Caci da, ai totusi nevoie de eforturi de bun simt, pe care le fac toti oamenii civilizati din jurul tau ca sa atraga resursele societatii la ei, inclusiv un posibil partener. Poate ca esti o femeie adevarata in sinea ta, dar forma in care te prezinti in societate este singura modalitate de a atrage atentia asupra ta. Nu as vrea sa descoperi intr-o zi ca barbatul matur care te-a remarcat a facut-o doar pentru ca era la fel de neingrijit si nepasator cu aspectul sau ca si tine - caci doar el mai ramasese singur, probabil.
- BUSOLA DE REZERVA - ORICE TE FACE SA TE SIMTI RAU, ABANDONEAZA! ORICE TE FACE SA TE SIMTI FERICIT, PASTREAZA! ESTE ATAT DE SIMPLU!
PLUS - Stiti, uneori incertitudinea este mai greu de suportat decat nenorocirea in sine. O incertitudine colosala a vietii noastre este aceea de a nu sti sa distingem intre ce este bine si ce este rau pentru noi. La nivelul simtului comun, si in special in randul femeilor, emotiile lor reprezinta singurul mod de a discerne intre bine si rau: daca te face sa te simti bine, inseamna ca acel lucru sau persoana este buna pentru tine. Daca te face sa te simti prost, inseamna ca acel lucru sau persoana sunt toxice, nu-i asa? Iar faptul ca dispui de aceasta busola intr-o lume plina de incertitudine este un lucru bun... Imagineaza-ti dimensiunea blocajului generat de faptul ca nu stii ce este bine si ce este rau! Cum ai mai alege atunci?
MINUS - Exista multe probleme cu acest mod de a evalua realitatea, binele si raul. In primul rand, exista un bine pe termen scurt si un bine pe termen lung. Spre exemplu, pe termen scurt, o doza de heroina este exceptionala - te face sa te simti bine! Poti nega asta? Nu. Pe termen lung insa, sunt mai bune efortul, munca, economiile si alte chestii pentru care nu te trezesti dimineata cu bucurie. Si inca ceva: psihopatii au un talent exceptional de a te face sa te simti bine pe termen scurt (iti vor spune, cuvant cu cuvant, fix ceea ce ai vrut mereu sa auzi) - nu si pe termen lung insa: iti dai seama ca ai fost batjocorit(a) si umilit(a) in tot acel timp. Binele si raul sunt notiuni mult mai complexe decat ne imaginam noi...
Se considera ca orice relatie este abuziva, fiindca abuzul este uneori atat de subtil incat nici macar nu-ti dai seama ca a avut loc. Oamenii au calitati si defecte, ceea ce inseamna ca orice relatie te face sa te simti prost, la un moment dat. Unii oameni au calitati pe atat de mari pe cat de mari le sunt defectele: ai un sef care te abuzeaza in fiecare zi si totusi, jobul respectiv te-a ajutat sa-ti faci casa in 2 ani. Sau poate ca ai un partener care este atat de frumos, destept, avut si inzestrat, prin urmare este atat de cautat, incat gelozia ta iti ruineaza fiecare zi. Citatul spune ca trebuie sa-l parasesti, nu-i asa? In fond, prezenta lui in viata ta te face sa te simti nefericit(a)...
Ori poate ca ai un medic sau un psihog care iti pune adevarul in fata si asta te scoate din sarite: ai prefera unul care te minte frumos? :) Atat de complicate sunt uneori lucrurile! De fapt chiar mi-ar placea sa va spun ca totul este simplu de tot si tine de felul cum simti... Mai mult decat atat, mi-ar fi mult mai usor sa mint frumos decat sa spun adevarul. Si, in final, cel mai probabil, nici n-ai mai avea nevoie de psiholog daca totul este atat de simplu si daca asta iti rezolva toate problemele...
Am preferat in acest articol sa mentin lucrurile intr-un oarecare echilibrul, in sensul ca am mentionat parti bune si parti mai putin bune ale fiecaruia dintre aceste citate. Cu exceptia ultimelor doua citate care imi plac prea mult ca sa le mai analizez. Probabil ca si ele au parti bune si parti mai putin bune, ca si celelalte, dar haideti sa mai lasam si pentru data viitoare. Cred ca articolul si-a atins scopul aratand faptul ca mesajele de pe Facebook sunt puternice in felul lor, fara insa a fi infailibile.
(1) Imaginea Facebook Safe, de Stock Catalog, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu