Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 30 noiembrie 2021

Secretul Succesului Romanesc

De ce sunt romanii furiosi? Daniel David, rectorul Universitatii Babes-Boyai, o somitate in lumea psihologiei romanesti, ne ofera lucrarea sa Psihologia Poporului Roman, care are o abordare serioasa, profund stiintifica si obiectiva. Un aspect care a trezit interesul nostru a fost sanatatea mintala a romanilor. 



☆ ☆ ☆


Am urmarit un interviu eveniment la A3, cu profesorul Daniel David de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj. Intre noi fie vorba, universitatea are un renume excelent, cel putin pe plan national, iar Daniel David este un reper in ce priveste cercetarea romaneasca in domeniul Psihologiei. Lucrarea sa Psihologia Poporului Roman, nu este o carte de speculatii filosofice, realizata la ceas de seara, cu pleoapele ostenite, in intimitatea camerei de lucru de acasa, ci o colectie de studii stiintifice serioase, realizate in teren, in contact direct cu obiectul de cercetare, adica poporul roman, caci asa se face cercetare si asa se scrie o carte. 

Psihologia Poporului Roman este o lucrare de referinta in domeniu si o realizare remarcabila a oricarei persoane care are curajul si autoritatea stiintifica de a incepe un asemenea proiect. Faptul ca autorul este profesor la Babes Bolyai din Cluj, nu face decat sa ne sporeasca increderea in aceasta lucrare, sa ne dea incredere ca aceasta a fost elaborata in mod profesionist. 

Dar despre ce este vorba in Psihologia Poporului Roman? Ei bine, cartea raspunde la o multime de intrebari legate de diverse aspecte ale vietii, avand o abordare comparativa - trasaturile noastre ca popor sunt comparate cu cele ale altor popoare, pentru a intelege efectiv unde ne aflam in ce priveste aspecte cum ar fi motivatia in munca, educatia, leadershipul, tendintele autocratice, colectivismul sau autonomia, ori sanatatea mentala. Acest din urma aspect m-a preocupat mai mult decat restul, asa cum era de asteptat, si am sa ma refer in continuare la concluziile studiilor prezentate in carte. 

Dar pana atunci, va invit sa urmariti acest interviu eveniment, sustinut de Daniel David in emisiunea Florentinei Fantanaru. El vorbeste aici despre tendintele psiho-culturale cele mai importante ale romanilor. Cum ar fi aceea de a fi neincrezatori, in ciuda mitului despre ospitalitatea romaneasca, ceea ce explica si rata mica de vaccinare, nu-i asa? De asemenea, se vorbeste despre mentalitatea colectivista, care inhiba afirmarea inviduala, cresterea personala si creativitatea sau despre concentrarea puterii la personajul providential "tatucul", dupa care ne dam in vant noi romanii. 




Asa cum afirma Daniel David, pseudostiinta este o mare problema in Romania, fiindca la noi, te-miri-cine, vine sa tina lectii despre te-miri-ce, fara absolut niciun fel de dovezi stiintifice sau pregatire in domeniu, iar noi credem aceste persoane, nedispunand de criterii de eligibilitate care sa ne ajute sa discriminam intre ceea ce merita luat in serios si ceea ce merita ignorat. La noi, pana si cei care au o formatie academica au o abordare pseudo-stiintifica, care ii pune in categoria vrajitoarelor sau astrologilor, aceasta fiind o forma de adaptare la mediu: ni se serveste ceea ce am cerut, nu-i asa? 

Psihopatologia la Romani

Pe langa cele afirmate de Daniel David despre romani si mai ales despre romance, mi-am aruncat privirea in lucrarea sa Psihologia Poporului Roman, unde exista cateva pagini dedicate sanatatii psihice. Am sa va ofer o schema a celor mai importante date prezentate de Daniel David in lucrarea sa:

  • ANXIETATEA LA ROMANI ~ femeile au scoruri mai mari la anxietate decat barbatii, iar anxietatea romanilor, spre deosebire de americani, creste odata cu varsta. O posibila explicatie ar fi insecuritatea economica in Romania.
  • DEPRESIA LA ROMANI ~ romanii au un scor de depresie similar cu germanii, olandezii si norvegienii si au scoruri mai mici decat spaniolii, portughezii si japonezii. Totusi, nu exista diferente majore intre depresia romanilor si cea a cetatenilor altor tari analizate. 
  • FURIA LA ROMANI ~ romancele sunt mai furioase decat femeile de alte nationalitati, iar romanii in general, sunt mai furiosi decat americanii, explicatia legandu-se de frustrarea sociala, saracie, status social scazut. 

O diferenta pusa in evidenta de autor este aceea dintre romani si americani in ce priveste hipomania, o tulburare a dispozitiei emotionale (surexcitare, euforie) care duce la dezinhibare comportamentala,  romanii fiind mai euforici, extrovertiti si dezinhibati decat americanii. De asemenea, potrivit observatiilor lui Daniel David, noi romanii, cel putin in comparatie cu americanii, avem tendinta de a nega sau minimaliza aspectele negative cu referire la propria persoana si de a ne auto-prezenta mai pozitiv decat suntem. Drept concluzie generala, Daniel David afirma urmatoarele:

Nu exista diferente majore, importante clinic intre anxietatea, depresia si furia romanilor si cele ale americanilor, cu exceptia experientei furiei (reactia furioasa) care este mai puternica la romance, probabil ca efect al faptului ca supresia (reprimarea, acumulare de frustrari ne-exprimate) este mai mare la romance. Exista insa o tendinta a romancelor de a avea un nivel mai ridicat de anxietate ca stare si ca trasatura. De asemenea, majoritatea  diferentelor semnificative statistic, arata o tendinta a romanilor, barbati si femei, de a fi mai furiosi decat americanii. Analiza arata ca scorurile psihopatologiei sunt mai mari la americani decat la romani. Dar amoralitatea, credintele mizantropice, atitudinile antisociale, ostilitatea, cinismul, nepasarea si masculinitatea (conflictualitate) sunt mai crescute la romani decat la americani, atat la barbati cat si la femei. Asadar, mecanismele defesive puternice, angajate in retelele sociale colectiviste, par sa reduca suferinta emotionala sau exprimarea acesteia, lasand loc problemelor psihologice de tip externalizare (de ex. atitudini antisociale / indisciplina).


De ce suntem mai furiosi si mai anxiosi decat altii? 

Asta ramane de explicat - Daniel David ne-a oferit doar datele, nu obligatoriu si explicatiile. Dupa cum afirma si autorul in emisiunea de la A3, furia si anxietatea romanilor au la baza tendinta de a catastrofa /(a vedea negativul mai negativ decat este), lipsa tolerantei la frustrare (dificultatea de a gestiona o situatie in care lucrurile nu merg asa cum ne dorim noi. Viata vine si ne arata ca ceea ce credem noi ca trebuie sa se intample, nu prea conteaza, spune Daniel David. La asta se adauga si lipsa de incredere a romanilor in ceilalti, cu consecinte neplacute in ce priveste capacitatea de a coopera. Nu suntem zeitati, suntem oameni, spune rectorul de la Babes-Boyai, referindu-se la incapacitatea noastra de a accepta anumite realitati cu care ne confruntam. 


Suferim oare noi romanii de complexul demiurgului? Posibil. In orice caz, este un apel public la a deveni mai umani, la a ne recunoaste conditia si limitarile. Ca o explicatie suplimentara pe care mi-o permit, furia patologica poate fi legata de idealism si asteptari nerealiste (fie ca dimensiune a asteptarilor, fie ca neintelegere a timpului necesar proceselor respective). Anxietatea pe de alta parte, se afla la polul opus, aparand in conditiile lipsei de incredere in fortele proprii si in procesul vietii. Cu alte cuvinte, mentalitatea noastra este dezechilibrata: un idealism lipsit de fundament si contact cu datele realitatii, asociat cu o lipsa de incredere in tot ceea ce misca. Iata deci secretul succesului romanesc, cu ghilimelele de rigoare. 









(1) Imaginea Anger, de Mustafa Khayat, via Flikr, sub licenta CC BY-ND 2.0

(2) David, Daniel, (2015), Psihologia Poporului Roman, editura Polirom, Iasi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu