De ce sunt romanii furiosi? Daniel David, rectorul Universitatii Babes-Boyai, o somitate in lumea psihologiei romanesti, ne ofera lucrarea sa Psihologia Poporului Roman, care are o abordare serioasa, profund stiintifica si obiectiva. Un aspect care a trezit interesul nostru a fost sanatatea mintala a romanilor.
Psihopatologia la Romani
- ANXIETATEA LA ROMANI ~ femeile au scoruri mai mari la anxietate decat barbatii, iar anxietatea romanilor, spre deosebire de americani, creste odata cu varsta. O posibila explicatie ar fi insecuritatea economica in Romania.
- DEPRESIA LA ROMANI ~ romanii au un scor de depresie similar cu germanii, olandezii si norvegienii si au scoruri mai mici decat spaniolii, portughezii si japonezii. Totusi, nu exista diferente majore intre depresia romanilor si cea a cetatenilor altor tari analizate.
- FURIA LA ROMANI ~ romancele sunt mai furioase decat femeile de alte nationalitati, iar romanii in general, sunt mai furiosi decat americanii, explicatia legandu-se de frustrarea sociala, saracie, status social scazut.
Nu exista diferente majore, importante clinic intre anxietatea, depresia si furia romanilor si cele ale americanilor, cu exceptia experientei furiei (reactia furioasa) care este mai puternica la romance, probabil ca efect al faptului ca supresia (reprimarea, acumulare de frustrari ne-exprimate) este mai mare la romance. Exista insa o tendinta a romancelor de a avea un nivel mai ridicat de anxietate ca stare si ca trasatura. De asemenea, majoritatea diferentelor semnificative statistic, arata o tendinta a romanilor, barbati si femei, de a fi mai furiosi decat americanii. Analiza arata ca scorurile psihopatologiei sunt mai mari la americani decat la romani. Dar amoralitatea, credintele mizantropice, atitudinile antisociale, ostilitatea, cinismul, nepasarea si masculinitatea (conflictualitate) sunt mai crescute la romani decat la americani, atat la barbati cat si la femei. Asadar, mecanismele defesive puternice, angajate in retelele sociale colectiviste, par sa reduca suferinta emotionala sau exprimarea acesteia, lasand loc problemelor psihologice de tip externalizare (de ex. atitudini antisociale / indisciplina).
De ce suntem mai furiosi si mai anxiosi decat altii?
Asta ramane de explicat - Daniel David ne-a oferit doar datele, nu obligatoriu si explicatiile. Dupa cum afirma si autorul in emisiunea de la A3, furia si anxietatea romanilor au la baza tendinta de a catastrofa /(a vedea negativul mai negativ decat este), lipsa tolerantei la frustrare (dificultatea de a gestiona o situatie in care lucrurile nu merg asa cum ne dorim noi. Viata vine si ne arata ca ceea ce credem noi ca trebuie sa se intample, nu prea conteaza, spune Daniel David. La asta se adauga si lipsa de incredere a romanilor in ceilalti, cu consecinte neplacute in ce priveste capacitatea de a coopera. Nu suntem zeitati, suntem oameni, spune rectorul de la Babes-Boyai, referindu-se la incapacitatea noastra de a accepta anumite realitati cu care ne confruntam.
Suferim oare noi romanii de complexul demiurgului? Posibil. In orice caz, este un apel public la a deveni mai umani, la a ne recunoaste conditia si limitarile. Ca o explicatie suplimentara pe care mi-o permit, furia patologica poate fi legata de idealism si asteptari nerealiste (fie ca dimensiune a asteptarilor, fie ca neintelegere a timpului necesar proceselor respective). Anxietatea pe de alta parte, se afla la polul opus, aparand in conditiile lipsei de incredere in fortele proprii si in procesul vietii. Cu alte cuvinte, mentalitatea noastra este dezechilibrata: un idealism lipsit de fundament si contact cu datele realitatii, asociat cu o lipsa de incredere in tot ceea ce misca. Iata deci secretul succesului romanesc, cu ghilimelele de rigoare.
(1) Imaginea Anger, de Mustafa Khayat, via Flikr, sub licenta CC BY-ND 2.0
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu