Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 11 noiembrie 2021

Serenity Prayer

Ce ne rapeste linistea? Victima de Profesie si Vanatorul de Miracole! Sunt cele doua roluri pe care le imbratisam cand suntem tineri si lipsiti de experienta, dar si mai tarziu, daca lectia a ramas neinvatata. Un articol despre modul in care Serenity Prayer m-a ajutat sa eliberez lumea de cei doi anti-eroi incompatibili cu santatea psihica (si linistea). 



☆ ☆ ☆


Motoul personal... Unii il scriu pe un perete sau pe un tricou, ori il inrameaza si-l duc la birou, fiindca au nevoie sa isi aminteasca zilnic care este sensul lucrurilor, care le sunt valorile si pe ce se pot baza in viata. Sau poate ca au nevoie de moto ca sa stie cum sa-si inteleaga clientii ori sa le furnizeze acestor clienti un carlig bun pentru a se agata de ceva atunci cand aluneca in deriva. 

Dupa cum stiti probabil, motoul meu terapeutic se numeste Serenity Prayer si pe mine cel putin, m-a invatat 3 lucruri, extrem de importante: ca in viata este bine sa fii curajos, realist si intelept. Curajos fiindca uneori este nevoie de actiune. Realist fiindca in alte situatii ai de-a face cu lucruri mai presus de vointa ta. Si intelept pentru ca poate fi dificil sa intelegi cand te afli in prima situatie si cand ai de-a face cu limitele realitatii.

Da-mi Doamne curajul de a schimba ceea ce pot schimba, linistea de a  accepta ceea ce nu pot schimba si intelepciunea de a face diferenta intre ele. Serenity Prayer - Rugaciunea Linistii

As dori sa luati in calcul faptul ca Serenity Prayer este o rugaciune dar este si un algoritm de lucru. Tipul de consiliere psihologica in care cred nu este obligatoriu cea Pastorala, desi cred in Dumnezeu. 

De aceea, consider ca partea de algoritm este mai relevanta decat partea de rugaciune. Oamenii au nevoie de o intelegere schematica a situatiei in care se afla: luptam pentru ceva realist sau acceptam ceva ce nu poate fi schimbat? Multi dintre ei inteleg astfel ca lipsa lor de liniste (ori sanatate psihica, daca doriti) vine fie din faptul ca, din frica, absenteaza de la lupta in care ar trebui sa se afle, fie din faptul ca, din idealism, lupta de prea mult timp pentru o cauza ce sfideaza limitele realitatii

  • CURAJUL — Sursa curajului este optimismul, stima de sine si increderea in fortele proprii. Unii nu dispun de asa ceva iar asta ii face sa ramana intr-o situatie in care sunt abuzati, exploatati, umiliti. Ei nu incearca sa schimbe aceasta situatie de teama sa nu isi faca dusmani si sa nu tulbure atmosfera. Este prototipul comportamentului pasiv. Pe termen lung insa, regimul de abuzuri pe care il indura isi va spune cuvantul, iar abuzurile nu doar ca vor continua, probabil vor lua amploare, dat fiind faptul ca abuzatorul nu intampina absolut nicio limita si este oarecum indreptatit sa creada ca iti face placere sa fii abuzat - tu nu ai spus niciodata ca n-ar fi asa!
  • ACCEPTAREA — Sursa acceptarii este experienta acumulata, dar si flexibilitatea, deschiderea catre indiciile realitatii. Cand ai incercat sa schimbi ceva o lunga perioada de timp, vine momentul cand, sleit de puteri, te dai batut. Aceasta lupta nu doar ca este inegala (tu impotriva realitatii) dar iti si consuma resursele. Si realitatea castiga intotdeauna! Asa se face ca uneori, de groaza ca vei pierde ceva, ajungi sa pierzi infinit mai mult, in lupta disperata si fara sorti de izbanda pe care ai pus-o in scena. Incapatanarea persoanei care nu tine cont de indiciile pe care le ofera situatia si refuza sa le observe ma duce cu gandul la comportamentul agresiv - persoana are rezerve de agresivitate fiindca, probabil, este obisnuita sa castige iar asta a facut-o mai curajoasa decat s-ar cuveni, optimista pana dincolo de limitele realitatii.
  • INTELEPCIUNEA — Sursa intelepciunii este invatatura, atat cea survenita in urma experientei personale cat si cea venita pe calea informatiilor intalnite, cautate, pretuite in mod adecvat. Suntem cu atat mai intelepti cu cat invatam mai mult, nu-i asa? Ce ne face intelepti? Informatiile despre realitate, despre ceea ce este cu putinta, despre bani, relatii, educatie, despre noi insine, despre felul cum putem progresa in viata s.a.m.d. Cartea este o sursa de intelepciune, cu conditia sa nu fie una singura. Persoana inteleapta supune testarii orice convingere pe care o dezvolta, chiar si daca este provenita din propria experienta. Exista oare alte moduri de a interpreta acest fapt? Ce cred ceilalti? Ce cred autoritatile in domeniul respectiv? Ce cazuri similare s-au mai intalnit? Dupa cum observati, intelepciunea nu este tocmai usor de dobandit. Desigur, ti-o poate oferi Dumnezeu, dar iti revine si tie misiunea de a cauta sursele de intelepciune, o viata intreaga.




Tineretea este asociata cu nelinistea si chiar cu problemele emotionale. Avem dificultati in a gestiona pierderea, abuzul si relatiile, nedreptatea lumii, care este un aspect cat se poate de real si pe care tinerii il inteleg abia atunci cand nu mai sunt tineri. Dupa ce tinerii nu mai sunt tineri, acestia se linistesc la casa lor, devin productivi, nu mai alearga dupa cai verzi, inteleg ca realizarile apar prin munca si rabdare, descopera chestii revolutionare cum ar fi economiile personale si auto-controlul. Dar pana atunci, totul este o suferinta continua: de ce eu? de ce asa? de ce, de ce, de ce? 

Tinerii alearga desea dupa un miracol, pana cand miracolul pune frana si ne rupem nasul in miracolul respectiv. Tot tinerii se afla si in situatia de a se teme de schimbare, fiindca nu stiu ce pot face pe cont propriu, dupa ce se vor fi eliberat de dictatura, abuzuri si oprimare. Cu alte cuvinte, fie din lipsa curajului, fie din lipsa realismului, tinerii sunt in general abonati la o buna doza de suferinta pe care cei ajunsi la o anumita varsta (dupa 35) stiu sa o evite cu succes: fie evitand dependenta si abuzurile care vin odata cu ea, fie evitand sa vaneze miracole, precum faceau in tinerete. 

Ca sa sintetizez, Serenity Prayer ne ajuta sa ne pregatim pentru zile mai bune, dar ne ajuta in acelasi timp sa ne pregatim pentru contactul cu realitatea. Daca ii urmam recomandarile, Serenity Prayer ne elibereaza de suferinta si risipa inutila de resurse. Ea ne ajuta sa iesim din cele doua scenarii specifice copilariei si adolescentei: Victima de Profesie si Vanatorul de Miracole

  • OPTIMISMUL  Alegem sa credem ca universul este prietenos, generos si plin de resurse, iar asta ne face sa luptam pentru libertate si drepturi, sa toleram cu demnitate pierderea, sa fim luminosi, increzatori si rabdatori, asteptand zile mai bune. Caci ele vor veni. Suntem oare pregatiti pentru zile mai bune?  Victima de profesie nu este pregatita.
  • REALISMUL  Alegem sa credem ca 2+2=5 si atunci realitatea incepe razboiul cu noi, sustinand permanent ca nu este adevarat. Asta ne face frustrati pe termen nelimitat, in conflict cu lumea. Pana acceptam ca 2+2=4. Si atunci razboiul inceteaza, deci inceteaza si risipa de resurse. Dar pentru Vanatorul de Miracole razboiul cu realitatea nu se termina niciodata.
  • VINDECAREA  Sau reintoarcerea la liniste, este o combinatie intre optimism si realism. Doar aceasta combinatie ne scoate din scenariul Victimei de Profesie, prea pesimista ca sa lupte pentru eliberare sau din scenariul Vanatorului de Miracole, prea optimist pentru a depune armele in fata realitatii.








(1) Imaginea Equilibrium, de Guido Soraru, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu