Unele intamplari nu seamana cu nimic din experienta noastra de viata. Iar unele experiente de viata seamana cu orice altceva decat povestea de viata a celor mai multi dintre noi. Un articol despre o intamplare cu totul iesita din comun si despre o experienta de viata la limita dintre cosmar si realitate.
Un polițist primește o sesizare de la serviciul de urgente american 911 si o găsește pe strada pe fata de 17 ani care a făcut sesizarea. Ea vorbește o engleza rupta-n doua si este foarte emoționata. Ii mărturisește polițistului ca nu a mai vorbit niciodată pana in acel moment cu o persoana străină. Polițistul este complet debusolat, la randul sau: a văzut multe la viață lui dar niciodată o adolescenta ca aceasta. Toată aceasta poveste este atât de stranie încât ramai blocat, ca la o întâlnire cu un extraterestru.
Aceasta apariție îmi amintește de Epoca de Aur, mai exact de momentul când aceasta se termina iar noi începeam sa scoatem capul de sub piatra sub care ne-am aflat in tot acel timp. Pentru adolescenta Jordan, ceea ce tocmai se petrece este o revoluție, cu toată emoția și pericolul pe care revoluția le implica. Desi se simte faptul ca nu a făcut nici macar o zi de scoala pana la vârstă de 17 ani, parând chiar mult mai tanara decât atât, ea reușește sa se facă înțeleasă si sa câștige încrederea polițistului, care trebuia sa ia cele mai potrivite decizii, caci de asta depindea viata persoanei din fata lui.
Pentru a-si susține afirmațiile, Jordan ii arata polițistului niste poze cu surorile sale care au fost legate in lanțuri de paturile lor, fiindcă, de foame, furaseră mâncare din frigiderul parintilor. Polițistul afla ca fata are 12 frați (9 surori si 3 frați, caci e bine sa rămână ceva in urma ta) si ca niciunul nu a prea ieșit din casa unde erau ținuți cu forța de părinții lor, intr-o mizerie crunta. Polițistul Anthony Colace observa ca fata nu înțelege termeni precum medicament, pastile sau leziuni, așa cum mai devreme nu a reușit sa ofere operatorului de la 911 nici macar numele străzii pe care locuia, caci nu avea conceptul adresei de domiciliu. Totusi, desi are nevoie de multe clarificări stranii pentru vârsta ei, pare cooperanta si dornica sa învețe, sa recupereze tot ce i-a fost luat.
După 4 ani de la marea zi in care au fost eliberați din lanțuri (la propriu), 2 dintre surori vorbesc despre felul in care părinții lor, desi păreau a fi un cuplu pios de creștini, in realitate nu se înțelegeau prea bine si aveau evidente probleme emoționale si de control al furiei. Nu ar fi prima data când persoane religioase înțeleg greșit Biblie si credință in Dumnezeu, folosindu-le pentru a-si justifica abuzurile. Cert este ca cele doua tinere s-au întrebat in zilele ce au urmat eliberării : "cum poate raiul sa fie mai bun decât asta?" - fiindcă pentru prima data aveau ocazia sa miroasa iarba si sa respire libere, aer proaspăt. Nu va pune pe gânduri aceasta întrebare? Poate ar trebui... Singura din familie care a făcut 3 clase primare este Jennifer, primul copil al cuplului, respinsa de colegi din cauza mirosului de mucegai si mizerie pe care il emanau hainutele ei.
Dar stai! Povestea nu s-a terminat inca! In ciuda faptului ca părinții David, inginer si Louise Turpin, casnica, sunt extrem de atașați de cuvântul Bibliei, pe care o folosesc pentru a-si justifica abuzurile împotriva copiilor, au numeroase alte ciudățenii. El are o mașină de lux noua, in timp ce ea este dependenta de cumparaturi - cumpăra haine si jucării pentru copii de care aceștia insa nu au parte, fiind ținuți in niste zdrențe murdare. Ca urmare a cheltuielilor haotice, sotii Turpin acumulează datorii. Dar hei, au dat vina pe copii pentru asta, reprosandu-le acestora ca le fura mâncarea. Solutia? Ii vor tine flamanzi pentru a-si rezolva problemele financiare.
Nu stiu prin ce minune a naturii, internetul si televiziunea și-au făcut loc in viața fraților Turpin, lucru care le-a prilejuit numeroase revelații. Cum ar fi faptul ca in lumea de afara lucrurile sunt mult diferite: părinții vorbesc cu copiii lor iar tinerii se bucura de viață si de tinerețe. Jordan Turpin admira modelele tinerilor din America, cum ar fi Hannah Montana si Justin Bieber, învățând mereu ceva din filmele, muzica si interviurile lor. Dorința de libertate si curiozitatea ei au devenit atât de mari încât nu a mai putut sa rămână in sclavia parintilor. Si in ciuda copilăriei furate, pot sa vad potential in cele doua tinere. Nu in ultimul rand, pare ca in cazul lor, internetul a reprezentat mai curand o influenta pozitiva.
In măsură in care vor fi dispuse sa meargă spre ceilalți pentru susținere si învățătură, viață le poate rezerva răsturnări de situație si mai mari decât cea constituita de eliberarea din sclavie. Este posibil să-i ajute aceasta notorietate de care se bucura la ora actuala, fiindcă oamenii își doresc sa facă parte dintr-o poveste ce se afla pe buzele tuturor. Un lucru de apreciat la cele 2 este dragostea dintre ele si susținerea reciproca, precum si dorință de a se desprinde de trecut, care li se citește in ochi. Rămâne sa vedem ce anume au înțeles ele din infernul in care au trăit... Caci asta contează cel mai mult, nu-i așa?
In ce-i priveste pe cei doi parinti, ceea ce ma uimeste este modul in care ei devin parteneri in abuzul pe care il savarsesc, ca si cand aceasta viata este cea mai buna solutie pe care au gasit-o pentru familia lor. Din acest punct de vedere, ei sunt oarecum compatibili, si asta ii face la fel de vinovati in complicitatea lor. Acest mod de a-si reprezenta lumea poarta fara-ndoiala pecetea psihopatologiei, care face unele alegeri sa para normale cand sunt de fapt aberante.
(1) Imaginea Caged Eyes, de Lupita Ala, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu