Ca o activitate interesanta de vacanta, mi-am propus sa verific teoria potrivit careia preferintele noastre artistice sunt descrise de domiciliul planetei Venus in horoscopul fiecaruia. Desi exista explicatii alternative, am descoperit faptul ca Venus in Scorpion chiar are o legatura cu preferintele mele in materie de filme.
Sadeste un gand si vei culege o fapta. Sadeste o fapta si vei culege un obicei. Sadeste un obicei si vei culege un caracter. Sadeste un caracter si vei culege un destin. Iar in versiunea scurta: sadeste un gand si vei culege un destin.
Dar hai sa va dau un exemplu, fiindca nimic nu ne ajuta mai mult. Cineva crede ca eu sunt o persoana aroganta. Aceasta credinta ii influenteaza asteptarile, dar si comportamentul fata de mine. Prin urmare, devine incordata, inchisa, ii scoti vorbele din gura cu clestele, ceea ce eu gasesc a fi un comportament dificil. Eu ma gandesc atunci ca nu trebuie sa fiu compatibil cu toata lumea si adopt o atitudine de neutralitate binevoitoare, care, cel mai probabil, va fi perceptuta drept condescendenta sau chiar aroganta. Cercul este complet.
Ceea ce doresc sa sugerez aici este faptul ca, astrologia, strecurandu-ne credinte despre tot felul de lucruri din viata noastra, ne influenteaza comportamentul in relatie cu acele lucruri, ceea ce determina aparitia unor rezultate. Astazi mi-am propus sa verific ideea potrivit careia imi gasesc satisfactia artistica in lucruri cum ar fi controversele, misterele si tabuurile sociale, adica acele lucruri nepermise, ce depasesc limitele celor acceptate si cunoscute. Fiindca da, planeta Venus, a valorilor, satisfactiilor si artei se afla in zodia Scorpionului.
Pentru a verifica ce spune horoscopul, mi-am propus sa analizez o lista de filme care au primit din partea mea punctajul maxim pe IMDB, tocmai fiindca le-am considerat niste realizari artistice demne de luat in seama. Sunteti pregatiti? Atunci sa incepem!
- UN ANUMIT TIP DE TACERE. (HBO Go 10/10) - Subiect: Mia se duce sa locuiasca cu o familie au pair. Ea descopera ca exista niste reguli clare in casa. Mia trebuie sa decida daca isi va pastra integritatea sau se va conforma unui stil de viata complet strain de ea. Ei bine, acest film vorbeste despre secta 10 Triburi si regulile de parenting pe care le promova aceasta in randul adeptilor. Atmosfera filmului este apasatoare si intensa, au loc abuzuri impotriva minorilor si pare ca totul este rasturnat cu fundul in sus. Mi-a placut acest film pentru ca descrie un mod de viata denaturat si astfel ne ajuta sa constientizam situatiile in care au fost depasite anumite limite ce n-ar trebui depasite precum si curajul de care ar trebui sa dam dovada pentru a ne opune la asa ceva.
- RICHARD JEWELL (HBO Go 10/10) Subiect: Dupa ce opreste un atac cu bomba la Jocurile Olimpice din Atlanta din 1996, Richard Jewell devine imediat un erou. Cand presa afla ca Richard este suspect in acest caz, viata lui devine un cosmar. Film bazat pe un caz real. Povestea lui R. Jewell este intensa si apasatoare, aratandu-ne cat de bizara poate deveni viata unui om simplu atunci cand se afla in locul nepotrivit in momentul nepotrivit. Asa cum se intampla de prea multe ori, organele de forta ale unui stat trebuie sa isi justifice existenta si sa isi dovedeasca activitatea, prin urmare se multumesc "sa imbarlige" pe cate un nevinovat, in loc sa descopere adevarul. Filmul ne invata sa fim rezilienti si sa ne facem aliati puternici in astfel de situatii, fiindca in lume exista si profesionisti adevarati.
- SARPELE (Netflix, 10/10) Subiect: In Bangkok, in anii '70, Charles Sobhraj e gazda fermecatoare de la Casa Kanit, iar disparitia a doi drumeti atrage atentia unui diplomat. Filmul este inspirat tot dintr-un caz real (observati ca imi plac filmele inspirate din cazuri reale), si spune povestea unui criminal care profita de un context pentru a face bani. Numele este ales in mod inspirat fiindca nimic nu descrie mai bine eleganta si pericolul pe care il reprezinta acest individ. Dar filmul nu trebuie privit doar ca o poveste cu criminali. Este un film rafinat, cu personaje profunde si inteligente, cu prestanta si educatie, iar descrierea aceasta saraca nu poate sa zugraveasca atmosfera elevata, classy, a filmului, a carui intriga scandaloasa sustine interesul in mod hipnotic.
- SPIONUL (Netflix, 10/10) Subiect: Disperat sa trimita un agent in Siria, Mossadul il recruteaza pe Eli, nascut in Egipt, si il trece printr-un curs intensiv de spionaj. Filmul, inspirat tot dintr-un caz real, este o realizare remarcabila si o surpriza de proportii, intrucat actorul care il joaca pe spion este Sacha Baron Cohen, cunoscut mai curand pentru talentul sau de comediant decat pentru capacitatea sa de a performa in roluri serioase si complexe, precum cel de fata. Atmosfera filmului este intensa si apasatoare, desigur, cum altfel, din moment ce vorbim despre un film de spionaj. Spionul reuseste sa isi ajute patria, dansand pe o gheata subtire cu o eleganta impresionanta.
- NISIPURI MISCATOARE (Netflix, 10/10) Subiect: O suburbie luxoasa din Stockholm este zguduita de tragedia petrecuta la un liceu, iar o adolescenta aparent normala ajunge sa fie acuzata de crima. Multe probleme legale in lista mea de preferinte, fiindca ce poate fi mai provocator decat diferenta intre libertate si pedeapsa. Povestea este una exotica si apasatoare, incarcata de suspans, misterul este elucidat intr-un ritm lent si intr-un stil elaborat. Titlul se refera probabil la ideea ca adevarul este uneori greu de anticipat si trebuie sa ne pastram mintea deschisa si spiritul liber, pentru a nu ne grabi cu judecatile si a da gres. Un alt film care te face sa uiti de toate problemele si sa te afunzi in profunzimea misterului sau.
- INNEBUNIT DE DRAGOSTE (HBO Go, 9/10) Subiect: Directorul unei inchisori isi pune in joc cariera si casnicia dupa ce se indragosteste de o detinuta de doua ori mai tanara decat el. O drama bazata pe o poveste reala. Iata deci si o poveste de dragoste, cu iz judiciar, nu-i asa, fiindca unde am putea intalni o dragoste mai interesanta decat la penitenciar! Avem deci o relatie interzisa, din atat de multe puncte de vedere, (varsta, statutul celor doi protagonisti), ceea ce o face mai romantica si pasionala. Dar cum se spune, limitele sunt facute pentru a fi incalcate, fiindca oamenii sunt prinsi complet nepregatiti de o atractie atat de puternica, sacrificand tot ce este de sacrificat, in numele iubirii.
- CLEO (HBO Go, 10/10) Subiect: Cleo o adolescenta de liceu cu preocupari artistice, incearca sa isi ia viata de la capat dupa ce un accident ii omoara parintii. Ea si fratele ei sunt crescuti de bunica lor si cunoaste un barbat de 30 de ani care pare ca ii intelege situatia. Filmul este un deliciu pentru adolescentele EMO, are rasturnari de situatie spectaculoase si personajele sunt bantuite de tot felul de suferinte misterioase. Asadar, inca o poveste de dragoste in lista, dar tot una in care se vorbeste despre limite de netrecut, ceea ce il face tot intens si apasator, asa cum ii sta bine unui film din aceasta lista. Puteti sa-mi multumiti pentru ca nu v-am deconspirat misterul filmului.
- CERCUL (Netflix, 10/10) Subiect: Dupa ce un grup de necunoscuti este capturat si isi asteapta executia, acestia primesc imposibila misiune de a alege persoanele care vor fi crutate. Filmul prevesteste la modul metaforic, inca din 2015 ceea ce urma sa se intample in timpul pandemiei din 2020, cand am devenit o societate filosofica, care discuta despre valori si idei: ce este important in aceasta viata si cine merita protejat, batranii care sunt vulnerabili in fata bolii sau copiii care trebuie sa poarte masti si chiar sa faca scoala online, in conditii stranii. Cu toate acestea, statul facea tot ceea ce considera dansul de cuviinta. Este, cum spuneam, o metafora, dar si un film filosofic, pe langa faptul ca este un thriller, realizat cu eforturi financiare modeste, dar cu un efect iesit din comun. Seamana mai curand cu o piesa de teatru.
- GOMORA (HBO Go, 9/10) Subiect: Este povestea din interiorul cumplitei grupari de crima organizata napolitana Camorra, prezentata prin ochii tanarului Ciro, mana dreapta a "Nasului" organizatiei, si povestea razboiului sangeros de preluare a puterii in interiorul Sistemului. E multa "baieteala" in filmul acesta si ar fi interesant pentru mine sa descopar o femeie care poate sa urmareasca eventual toate sezoanele acestui serial. Ca un aspect interesant, pe langa multe altele, pot spune ca am descoperit faptul ca organizatiile mafiote privilegiaza si un anumit soi de disciplina si o "etica" a lucrului bine facut. Fiindca daca lucrurile nu sunt facute bine, riscurile sunt uriase: inchisoarea sau moartea, de ex. Mafiotii privesc viata criminala ca pe o cariera, in care trebuie sa ai viziune, curaj, auto-control, ambitie, loialitate, stima de sine, etc. Probabil veti observa si coloana sonora exceptionala a serialului, ce creaza o atmosfera profunda si meditativa.
- DOAR ANIMALELE (HBO Go, 10/10) Subiect: O femeie a disparut. Dupa o furtuna de zapada, masina ei este descoperita pe drumul spre un sat izolat. Desi Politia nu stie de unde sa inceapa, 5 oameni au o legatura cu disparitia. Fiecare cu propriul sau secret. Un alt film cu atmosfera apasatoare si intensa, bizara pe alocuri, el prezinta umanitatea dintr-o perspectiva mai curand cinica, indreptand reflectoarele catre laturile neobisnuite si stranii ale acesteia. Misterul care acopera adevarul disparitiei respectivei femei este atat de profund, intunericul este total, astfel incat e greu de anticipat rezolvarea situatiei create. Inca un film care vorbeste despre limite, cum ar fi limita intre vinovatie si nevinovatie, intre sanatate si boala psihica, intre real si fantastic, intre ridicol si decent.
"Richard Jewell" il vazusem si mi-a placut, iar aseara, dupa ce ti-am citit articolul, am vizionat "Cercul". "The Platform" (2019) ti-a scapat sau nu e pe gustul tau?
RăspundețiȘtergereMa bucur ca articolul ti-a trezit interesul. Nu auzisem de Platform dar l-am pus pe lista de filme "grele" pentru cand sunt odihnit. ;))
Ștergere