Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 15 aprilie 2020

Te-am Vazut cu Cineva

"Cercetatorii britanici", avand resurse  materiale si timp liber, descopera motive mai putin evidente pentru care ai posta fotografia aceea de cuplu, pentru ca apoi sa o transformi in poza de profil. Care sunt cele doua motive pentru care unul dintre parteneri, sau ambii, ar putea face acest lucru? 


o o o

Scriam in urma cu ceva timp un articol despre felul in care internetul revolutioneaza modul in care ii privim pe ceilalti. Dar s-ar parea ca revolutioneaza si modul cum ne comportam noi insine, din moment ce tot ceea ce facem offline poate ajunge online, cu consecintele cele mai grave pentru viata noastra personala sau profesionala.

Oare mai evaluam o carte in functie de coperta?  (...) Cred ca a devenit un reflex ca in momentul cand te intereseaza o persoana sa dai, inainte de toate, un search pe Google si sa vezi, doar asa, preventiv, ce lucruri interesante poti sa descoperi despre aceasta: poate ca este cautat de politie, sau poate ca are cazier, sau poate ca este un impostor sentimental, cine stie?

Astfel poti sa descoperi niste articole interesante si entryuri de blog in care cineva isi face datoria fata de societate si impartaseste cunostinte pretioase despre fostul sau fosta, care obisnuieste sa dispara cu obiecte de valoare, dupa ce ti-a servit o poveste suculenta, ori poate obisnuieste sa seduca fete de liceu si sa le duca "la produs".

Un prieten imi povestea ca a fost curios in legatura cu o potentiala partenera si a descoperit pe internet ca aceasta a avut o relatie cu un tip notoriu, dar flirtase si cu fratele acestuia. Prietenul meu a fost nevoit sa renunte la idee pentru ca si el avea un frate si nu dorea sa isi transforme viata personala intr-un circ.

Asadar tehnologia si stiinta chiar ne-au schimbat viata. Suntem atat de obisnuiti sa cautam pe Google orice ne-ar putea interesa, incat probabil ca putini mai sunt aceia care incep o relatie sau incep munca la o anumita societate, ori se muta intr--un oras / cartier nou, fara sa dea un search pe Google, sa vada daca nu cumva ar putea gasi ceva interesant acolo. Dar cum se rasfrange asta asupra comportamentului nostru? Caci nu poti sa actionezi la fel, stiind la ce esti expus.

Un studiu aparut pe situl Research Gate a descoperit de curand ceea ce, poate, anticipam si noi de ceva timp: data fiind aceasta expunere universala "de care ne bucuram" online, care face posibil sa se afle in doar cateva secunde cele mai picante informatii despre persoana noastra, noile generatii devin mult mai prudente in ce priveste conduita lor offline. Ce inseamna asta de fapt?

Am descoperit faptul ca, dupa cum ne cenzuram ipostazele in care ne prezentam online, tot la fel ne putem cenzura comportamentul offline. Spre exemplu, oamenii evita sa fumeze sau sa ia droguri cat timp este pornita o camera de luat vederi sau pot sa se indeparteze de persoane care ar putea sa ii faca gelosi pe partenerii lor, evitand astfel sa apara impreuna in social-media. Aceste descoperiri au fost intarite prin intermediul unui experiment din care a rezultat faptul ca barbatii ar evita sa mearga intr-un club de noapte, daca ar exista posibilitatea ca anumite fotografii sa apara online.  Research Gate

Poate ati observat ca fiecare dintre noi este extrem de atent la felul cum se prezinta online. Ce anume postezi, in ce ipostaze apari, cu cine ai aparut, in ce videoclip, cine te-a "taguit" in ce locatie s.a.m.d. Nu vrei ca toata lumea sa stie chiar orice despre tine, tocmai fiindca ai anumite interese, de tot felul, incepand cu cele sentimentale si terminand cu cele profesionale. Daca lucrezi in Politie, seful tau nu va dori, spre exemplu, sa te vada cu vecinul tau, care este intamplator un interlop periculos. Iar partenera ta nu va dori sa vada ce fel de stagiare se vantura prin biroul tau, nu-i asa?

Si atunci devenim cu totii mult mai atenti nu atat la ceea ce se posteaza online ci si la felul cum ne comportam offline. Nu de alta, dar ceea ce facem offline poate ajunge oricand online, pe negandite. Si asa te trezesti intr-o dimineata, cand nici nu ti-ai baut cafeaua bine, ca au aparut poze de la mini-party-ul tinut cu colegii de birou seara trecuta, si, te-miri-de-unde, si-a bagat capul in poza o blonda pe care nici macar nu o cunosti! Cum vei explica asta? Da, iata cum vietile noastre s-au complicat destul de mult, in special daca preocuparile noastre nu sunt intotdeauna cele mai ortodoxe.

Un alt studiu, prezentat pe situl Psychology Today vine sa analizeze un comportament online al celor care se afla intr-o relatie si au grija sa posteze tot felul de fotografii sau selfie-uri, privind viata sentimentala a cuplului. Ei bine, daca pana acum se credea ca facem acest lucru pentru a supracompensa un sentiment de neimplinire si nesiguranta pe care unul sau ambii parteneri il traiesc in cuplul lor, s-a descoperit ca postarea asta "in nestire" a unor "marturii" despre viata cuplului, mai are si alte functii. 

Ce au descoperit cercetatorii de la Universitatea din Pittsburg. PA. despre rolul pozelor de cuplu:


  • RESPINGERE DE PRETENDENTI NEDORITI - In special daca te preocupa felul cum arati, probabil ca ai destui fani pe toate retelele de socializare. Dintre acestia, unii au trecut deja "la urmatorul nivel", adica sunt stalkeri (admiratori incomozi, de care nu poti sa scapi si care evoca in tine tot felul de emotii, printre care dispretul, frica sau ambele).
  • RESPINGERE DE RIVALI SEXUALI - Ne dorim sa indepartam rivalii sexuali. Oricine ar fi interesat de partenerul tau, si de regula se gaseste cate cineva, va afla astfel ca el "este luat", prin urmare, orice obstacole ar fi existat pana acum, se mai adauga unul, deloc de neglijat -  persoana ta si faptul ca a aparut acest videoclip ce i-a stricat ziua in timp record, ca nimic altceva.

Imi amintesc ca aveam o prietena in urma cu ceva timp, care imi facea confesiuni in legatura cu relatia ei. Ea se plangea de faptul ca partenerul ei nu parea dispus sa arate lumii faptul ca se afla intr-o relatie (cu ea). Cu alte cuvinte, daca ai fi accesat contul lui de Facebook spre exemplu, nici macar nu ti-ai fi dat seama ca tipul chiar "era luat", cel putin in mintea prietenei mele. Si atunci aceasta fata a facut un gest de mare curaj, simtind probabil ca ajunsese intr-un moment in care nu risca prea mult, si a facut un "Tag" cu o fotografie a celor doi, intr-o ipostaza suficient de intima, care chiar transmitea "uite, acesta este un cuplu!". Fotografia a aparut pe paginile ambilor si, de acolo, nu a prea mai fost loc de intors. 

Si uite asa, fetele "isi marcheaza teritoriul", atunci cand baietii nici macar nu se astepta. Acum, desigur, cercetarea este intotdeauna o chestie "cu procente". Iar asta inseamna ca vor exista mereu motive neasteptate, desi, poate mai putin frecvente, pentru care unii fac anumite alegeri. Astfel, poate ca unii apar in poze cu anumite persoane, pentru ca asa s-a nimerit, sau poate pentru a produce oftica sau pentru a-si lua revansa. Spre exemplu, poate ca o tanara femeie apare cu un coleg de munca doar pentru ca sora ei s-a casatorit si simte ca... stiti voi, a pierdut startul. 




Poti sa apari cu cineva pentru a seta standarde si nivele de asteptare. Sau cineva, poate sa apara cu un "tip bine" pentru a-si determina adevaratul iubit sa faca "marele pas" si sa o ceara de sotie. Nu stiu daca isi va atinge scopul in felul acesta, dar probabil ca va determina anumite interogatii retorice si anumite "miscari tectonice" care, mai departe, vor accelera lucrurile intr-o directie sau alta.  Sunt convins ca exista mult mai multe motive pentru care lumea apare impreuna cu altii pe retelele de socializare.

In acest articol mi-am propus deci sa va fac atenti la motivele pentru care apareti, constient sau mai putin constient, pe retelele sociale, impreuna cu altii. Poate ca uneori nu va imaginati ce anume declansati in constiinta privitorilor, asa cum adolescentele nu isi imagineaza ce mesaje transmit cand apar sumar imbracate (desi ar vrea sa stie). De asemenea, chiar iti doresti sa transmiti asta?









(1) Imaginea Couple, de Neil Gaudet, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0 

(2) Psychology Today, (acc. 15.04.2020), Why Do People Show Off... website: Psychology Today

(3) Research Gate, (acc. 15.04.2020), Social Media Extends its Self-Censoring Effect Offline, website: Research Gate

(4) Psihopedia, (acc. 15.04.2020), Te Cunosc de Undeva?; website: Psihopedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu