Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 16 februarie 2024

Probleme la Magazin

Visul unora de a-si putea cumpara marijuana de la magazin a devenit realitate in unele state ale lumii. Dar aceasta realitate nu este obligatoriu una roz. Un articol despre folosirea marijuanei si despre problemele pe care le intampina magazinele de profil. 



☆ ☆ ☆


Stiti probabil ca exista si la noi activisti care isi doresc legalizarea marijuanei pentru uz medicinal si recreational. Consider ca ar fi o greseala aceasta deschidere fata de cultura drogurilor care face ravagii in tarile occidentale. Estul Europei este un teritoriu virgin din acest punct de vedere, unde exista o traditie pentru alcool si fumatul tigaretelor cu tutun - care si asa ne fac suficiente probleme si ne asigura un loc fruntas in statisticile legate de cancer, diabet sau boli cardio-vasculare. Dar faptul ca nu exista o traditie pentru cultura drogurilor este o sansa pentru noi si ar trebui apreciata ca atare. 

Dorinta unora de a stabili o traditie pentru marijuana nu poate fi decat o greseala din motive logice: asa cum arata experienta celor din vest, o parte dintre cei care imbratiseaza consumul acestei substante nu se vor opri aici cu experiementarile si vor avea probleme din ce in ce mai mari cu drogurile grele. Numarul celor care se vor afla in aceasta situatie este direct proportional cu numarul celor care vor avea curiozitatea de a experimenta cu marijuana: cu cat vor fi mai multi curiosi cu atat vor fi si mai multi tentati sa treaca la alte substante. Fiind un drog legal acest numar poate fi din ce in ce mai mare in ideea ca alesii care au votat o astfel de lege ne vor binele si nu ar fi votat o aberatie. 

Este un ciclu vicios al hedonismului care si-a aratat deja fata monstruoasa in occident. Principiul este acela ca atunci cand simti ca iti lipseste ceva pentru a te simti perfect sau pentru a ameliora o durere, probabil ca ai nevoie de o substanta. Problema este ca multe dintre aceste substante au efecte secundare grave, ne afecteaza deciziile si dau dependenta - deci este nevoie de cantitati tot mai mari pentru  obtine acelasi efect. Dar oare o substanta este singurul raspuns la problema golului interior pe care il simtim? Cred ca, in masura sanatatii menrale de care ne bucuram si a gradului de cultura, pot exista si alte posibile raspunsuri la aceasta problema: 

  • ACTIVITATI ~ poate ca ai nevoie de o activitate interesanta (un sport, un hobby, un joc, un job interesant sau putina lectura) fiind cunoscute efectele pozitive ale terapiilor ocupationale. 
  • RELATII ~ este demonstrat faptul ca adesea relatiile si contactul inter-uman imbunatatesc dispozitia emotionala si ne ofera impliniri pe care nu le-am putea obtine in alt mod.
  • PLACERI SUBTILE ~ A asculta muzica sau a privi un peisaj sau chiar un film pe Netflix reprezinta modalitati de a obtine satisfactii reale cu efecte secundare minime. 
  • FILOSOFIE ~ este cunoscuta legatura intre modul cum interpretam faptele realitatii si starea noastra emotionala. Optimismul, realismul sau stoicismul pot sa ne imbunatateasca starea emotionala pe termen scurt sau lung. 



Stiati de exemplu ca exista ceea ce se cheama starea de flow? Este o alternativa pentru starea de high pe care o urmaresc persoanele care nu au avut sansa ori privilegiul de a descoperi activitati, relatii sau un mind-set care sa favorizeze fericirea. Ei bine, da, in final este o problema legata de fericire fiindca oamenii nu au fost facuti sa traiasca nefericiti dar modul cum obtinem aceasta fericire este o stiinta in sine. Starea de flow, careia i-am dedicat un articol separat in acest blog se obtine atunci cand practicam o activitate unde avem posibilitatea de a ne pune in valoare abilitatile (sportive, intelectuale, etc) si care ne afecteaza perceptia realitatii, in sensul ca pare ca timpul se opreste in loc iar lumea din jur pare sa fi disparut. Aflati mai multe la acest link: Starea de Flux.

Ideea acestui articol mi-a venit insa din observarea experientei statelor unde magazinele care comercializeaza marijuana reprezinta o realitate. Asadar, ce se intampla dupa ce alesii neamului legalizeaza folosirea medicinala sau recreationala a marijuanei? Ei bine, vestile nu sunt tocmai bune pentru cei care intentioneaza sa isi deschida un magazin care comercializeaza marijuana. Astfel de magazine au probleme extrem de mari pe partea de securiate. Pentru motive pe care voi incerca sa le impartasesc in continuare, magazinele care se ocupa cu asa ceva sunt sparte in mod frecvent, uneori zilnic. De ce oare?




Principalele motive sunt banii cash si, desigur, marfa, care poate fi valorificata prinn vanzare pe strada, fara plata taxelor aferente. De ce sunt nevoite aceste magazine sa opereze cu bani cash? Pentru ca marijuana apare inca pe lista substantelor controlate si nu poate face obiectul tranzactiilor bancare. Cu alte cuvinte, magazinele care comercializeaza marijuana pot opera cu sume destul de mari de bani cash fiindca legislatia acestor state nu permite folosirea cardului pentru achizitionarea acestei substante. De aici si tentatia pentru rau-facatori de a da buzna cu o arma si a lua acesti bani usor disponibili. 

Pe de alta parte, a vinde intr-un magazin orice fel de marfa presupune asigurarea unor standarde de calitate: substanta activa (THC) trebuie sa fie specificata pe o eticheta pentru ca clientii sa stie ce cumpara, spre deosebire de situatia in care cumperi ceva de pe strada, unde nu iti ramane decat sa speri ca vei primi ceea ce iti doresti iar reclamatii ulterioare nu ai unde sa faci. De aici si tentatia de a obtine aceasta marfa usor de valorificat si cu standarde de calitate superioare, pentru care nu va trebui sa platesti taxele uriase pe care ti le-ar cere statul. Altfel spus, pentru rau-facatori nimic nu are mai mult sens decat sa puna mana pe aceasta marfa, pe orice cale. 

Nu in ultimul rand, patronii unor astfel de firme nu sunt nici ei usa de biserica si au tendinta sa comercializeze marijuana dincolo de cadrul legal, in sensul ca ei pot sa vanda cantitati mult mai mari decat le permite legea in ideea ca nu doresc sa limiteze cat de multi bani esti dispus sa cheltui in pravalia lor - business is always good! De aceea, cand se intampla sa reclame faptul ca le-a fost spart magazinul, ei pot avea surpriza ca politistii sa le mai ia si acestia din marfa, tocmai fiindca se constata depasirea cadrului legal. Prin urmare, multe dintre aceste spargeri nici macar nu sunt raportate.

Felul cum functioneaza magazinele care comercializeaza marijuana si cadrul legal actual lasa mult de dorit iar cei care pornesc in aceasta aventura a deschiderii unui magazin ce comercializeaza marijuana pot ajunge sa regrete ca au facut-o sau se vor vedea nevoiti sa cheltuiasca sume uriase pentru a asigura protectia afacerii lor. Spre exemplu, pot cheltui pentru a fortifica fatada magazinului sau pot investi in arme si personal inalt calificat pentru a tine piept avalansei de cetateni care vor si ei sa prospere de pe urma ta. Nu mai vorbesc despre dificultatea de a-ti asigura marfa in conditiile date - cine ar risca cu tine cand spargerea magazinului tau este doar o chestiune de ore? 








(1) Imaginea Cannabis on Top, de Kindel Media, via Pexels

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu