Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 14 noiembrie 2023

Revenge Body

Corpul de razbunare sau revenge body nu suna la fel de bine in romana dar in schimb poate arata foarte bine, inclusiv pentru fostul tau partener, caruia doresti sa-i faci rau. Fiindca cea mai buna razbunare este sa arati bine. 



☆ ☆ ☆


Ce fac oamenii dupa o despartire? S-ar putea spune ca fac ceea ce au invatat. Unii au invatat sa nege problemele, altii sa le amplifice, altii sa le dramatizeze si, probabil, unii au invatat sa i le incredinteze lui Dumnezeu sau sa se detaseze de ele fiindca, in fond, foarte multe dintre problemele noastre nu sunt decat pseudo-probleme sau cai de acces catre satisfactii mai mari: vorba cantecului, un sfarsit e un inceput. Am mai vorbit despre asta in articolul Ritualuri de Separare pe care vi-l recomand calduros daca doriti sa intelegeti complexitatea si diversitatea comportamentelor asociate despartirii.

Iar comportamentul despre care vorbesc in acest articol se poate adauga in repertoriul vast al reactiilor declansate de despartire. Si ar putea fi o specie de razbunare, unde, din fericire, nu exista victime dar se presupune ca vor exista emotii, de partea celui impotriva caruia ai ales sa te razbuni, cum ar fi remuscarile, regretul, gelozia s.a.m.d. Logica acestei forme de razbunare este aceea ca revenge is a dish best served toned - sau, tradus... dar mai bine fara traducere. Okay, insa ce este un revenge body?

Ei bine, un revenge body este ceea ce realizezi / obtii dupa ce un partener din trecut te-a ranit. In mod normal oamenii isi fac rost de un revenge body in urma unei despartiri sau a unui divort. Scopul pentru care iti redefinesti corpul fizic in aceasta situatie este acela de a-l enerva sau a-l face pe fostul partener sa regrete, este un fel de a afirma "Uite cat de bine imi este dupa ce ne-am despartit! Nu-i asa ca te simti ca un tampit fiindca m-ai abandonat?" Si, desigur, asa apare si dieta de razbunare sau mersul la sala de razbunare, ameliorarea stilului de viata de razbunare si tot asa, toate avand scopul de a-l enerva pe fostul tau partener. 

Se pare ca acest pas inainte pentru umanitate il datoram clanului Kardashian si in special lui Khloe Kardashian care a avut o emisiune care se numeste chiar Revenge Body, unde se presupune ca diverse persoane seduse si abandonate cautau sa se reinventeze pe fondul frustrarilor cauzate de te miri ce partener cu probleme de judecata rationala (deep dick thinker). Intr-un fel, revenge body este un pas inainte, din moment ce incerci sa devii o versiune imbunatatita a propriei persoane, ar putea fi, in termeni psihanalitici o sublimare, fiindca transforma niste sentimente negative si o criza personala in ceva constructiv si intr-o oportunitate. Dar voi comenta mai mult despre asta in finalul articolului. 

N-am auzit niciodată o femeie plângându-se sau spunând că și-a înșelat soțul, din cauză că nu-i mai pasă de el pentru că e gras, are burtă, nu prea face duș, sau rar se mai dă cu parfum, râgâie prin casă, mereu cu barba nearanjată... mai pe scurt, nu prea se îngrijește. 

Dar am auzit foarte mulți bărbați care se plâng de aspectul femeii după ce aceasta a născut copii. Acest lucru se numește nesimțire sau inconștiență din partea bărbaților care gândesc așa. Poate dacă bărbații ar fi mai recunoscători făță de femeile lor, ar fi mai fericiți! 

Și nu înțeleg de ce... Tu, trebuie să fii conștient de faptul că femeia nu va mai arăta niciodată la fel după o naștere... Și ar trebui să îi mulțumești în fiecare zi pentru tot ce a făcut pentru tine... Inclusiv nașterea copiilor și povara casei... Cel mai trist lucru este că unii bărbați nu văd sacrificiile pe care le fac soțiile pentru a menține familia. 

Apreciază omul de lângă tine, până nu va fi prea târziu! Și ține minte... Soția ta nu este obligată să facă niciodată atâtea sacrificii, dar ea le face de dragul familiei și că te iubește cu adevărat. Sursa: Facebook.


Citatul de mai sus, care nu imi apartine, poate ca iti transmite ceva, in special daca esti femeie si aveai nevoie de un umar pe care sa plangi. El vorbeste despre respectul pe care il datoram femeilor pentru tot ceea ce fac pentru societate, este un fel de elogiu pentru mamele eroine anonime si despre ce ar trebui sa simtim fata de ele, daca n-am fi nesimtiti, nu-i asa? Doar ca in viata reala oamenii (barbatii cu atat mai putin) nu se ghideaza dupa ceea ce ar trebui sa se intample intr-o lume ideala. Iar conceptul acesta de revenge body se poate sa fi aparut tocmai pentru mamele eroine anonime care au descoperit ca nu le-a folosit la nimic sa le bata obrazul partenerilor mofturosi. Si atunci, nu-i asa, au luat ghiozdanul in spate si au plecat la sala ca sa se razbune.



Si in final te intrebi daca, in loc sa le tii morala partenerilor despre ce ar trebui sa simta fata de tine, daca ar avea obraz, n-ar fi mai util sa-ti faci un abonament la sala sau sa-ti cumperi ceva echipament sportiv pentru a-ti defini acel revenge body INAINTE de a fi abandonata de partener si a fi nevoita sa-ti iei revansa. Dar n-as vrea sa transform aceasta discutie intr-o chestie sexista care le va provoca pe feministe la scandal. Fiindca in fond, subiectul este la fel de valabil si pentru barbati: si ei pot sa faca eforturi de a deveni cea mai buna versiune a lor INAINTE sa fie prea tarziu pentru relatia respectiva. 


De asemenea, desi exista atat de multe lucruri pe care le datoram partenerilor nostri, indiferent de genul caruia ii apartin ei, incepand cu recunoastere, respect, apreciere, etc, adevarul este totusi la mijloc. In sensul ca atractia fizica pe care o simtim pentru acestia, pe langa ceea ce gandim despre ei, implica o motivatie fiziologica care n-ar trebui ignorata. Si cred ca, de multe ori, in ciuda a ceea ce simtim fata de partener, motivatia pe care o ofera lumea din jur poate sa devina prea puternica pentru a fi ignorata. Si ca o sinteza intr-o singura propozitie: faceti-va rost de revenge body inainte de a avea nevoie de o razbunare! 









(1) Imaginea Woman on a Sandy Beach, de Olga Serdinksaya, via Pexels
Show comments
Hide comments

2 comentarii: