Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 15 octombrie 2023

A Fi Sau a Nu Fi Cash?

Sunteti pentru sau impotriva trecerii la societatea cashless? Probabil ca nu veti putea raspunde la aceasta intrebare deoarece va lipseste imaginea de ansamblu. Iar fiindca este un concept revolutionar, probabil ar fi mai prudent sa-i lasam pe altii sa faca revolutia iar noi sa copiem modelul, ca de obicei...



☆ ☆ ☆


S-au aprins spiritele pe marginea discutiilor despre limitarea platilor in numerar si, in perspectiva indreptarii societatii catre tot mai putin numerar si, probabil, disparitia banilor cash, la un moment dat. Dar am observat ca sunt mai rare discutiile argumentate si dezbaterile propriu-zise. Iar cand se incearca o discutie pe argumente in general iese la iveala lipsa de informatie, lipsa de cultura financiara si, nu-i asa, basmul in care traieste fiecare dintre noi. Dar fiindca suntem totusi, ca generatie, la acest nivel de cultura si deschidere catre nou, asta inseamna ca vom ajunge la o societate fara cash peste cam 100 de ani, adica dupa ce toti cei din Vest vor fi trecut prin asta in urma cu 50 de ani - ca de altfel in toate celelalte privinte. 

Totusi, o discutie despre acest subiect este deosebit de utila, in special atunci cand exista persoane avizate si pertinente si care ne pot oferi informatiile de care avem nevoie pentru a depasi fricile irationale care ne domina. Probabil ca eu nu ma aflu printre ele. Dar da, este cazul de frici irationale atunci cand nu putem explica cu argumente logice de ce anume sustinem platile prin cash. Cu exceptia situatiei in care fricile nu sunt irationale si desfasurati o activitate ilegala care va si aduce venituri consistente, despre care voi vorbi in cele ce urmeaza. Daca va aflati in aceasta situatie, desi nu este onorabil, cel putin va cunoasteti interesul!

Iata cateva argumente pro si contra societatii fara cash!

CONTRA:

  • INFRACTIUNILE INFORMATICE ~ infractorii se duc acolo unde exista oportunitatile. Daca muschii si calcaiul iute nu il ajuta cu nimic pe infractor si nu mai poate sa o jefuiasca pe batranica de pe strada (care de altfel se opune societatii fara cash), atunci va trebui sa mearga la specializare pentru a accesa sistemele informatice ale bancilor. Nu e usor dar unii chiar vor face asta, ori, si mai simplu, vor incerca sa ii corupa sau sa ii santajeze pe cei care au acces la aceste sisteme.
  • SISTEMELE INFORMATICE RUDIMENTARE ~ o societate fara cash presupune o continua dezvoltare pe linie de securitate informatica a celor care activeaza in domeniul bancar. Sa speram ca vor lua aceste masuri, mai ales ca acum primesc toate aceste comisioane de intretinere a conturilor de la cei care au fost nevoiti sa renunte la ascunzatoarea din saltea. 
  • PROBLEMELE ASOCIATE DESPAGUBIRILOR ~ in contextul in care o multime de infractori tot mai apti, motivati si eficienti, vor migra catre infractiunile informatice, si in contextul in care bancile nu pot tine pasul cu acestia, se pot naste probleme legate de asigurarea fondurilor necesare compensarii clientilor pagubiti. 
  • DEFECTIUNILE SISTEMELOR INFORMATICE ~ dupa cum stiti, uneori aplicatiile de internet banking, P.O.S., sau plata prin telefon pot sa nu functioneze, din diferite motive. Acest lucru are un potential serios de a bloca activitatile economice si a va strica feng shuiul. 
  • CATASTROFELE NATURALE ~ este usor, nu-i asa, sa visam frumos atunci cand lucrurile merg bine, cand avem si apa calda si curent si internet. In momentul in care vine cutremurul si inundatia si ai ramas fara curent si fara internet, faptul ca undeva, intr-o banca, exista un cont abstract unde detii niste bani albi pentru zile negre, dar tot abstracti, nu schimba nimic si s-ar putea sa ne para rau ca nu avem salteaua banilor cash pe care sa putem cadea. 
  • CONFLICTELE MILITARE ~ in mod similar, degeaba suntem noi smart si avem bani smart in conditiile in care ne conduc niste idioti persoane cu probleme psihologice grave, ramase nerezolvate inca din copilarie. Astfel de oameni sunt o catastrofa naturala in sine, si isi pot face simtita influenta prin intermediul rachetelor care iti pun casa la pamant atunci cand iti e lumea mai draga. Intr-un astfel de context, conexiunea la internet pica in plan secundar.
  • ANXIETATILE CETATENILOR NORMALI ~ este si aceasta o problema, cu toate ca statul ne controleaza si fara sa trecem la platile fara numerar doar ca nivelul de control la care ne aflam acum este unul cunoscut. Teama de nou, asociata seniorilor si experienta intr-un stat dictatorial reprezinta un impediment serios pentru cetatenii care simt ca renuntarea la banii cash vine cu renuntarea la unele libertati (cum ar fi libertatea de a fura si a vinde la negru.)
  • REINVENTAREA PUSCULITELOR ~ banii lichizi arata frumos si intr-un plic rosu si in pusculita celui mic dar daca dispar va trebui sa reinventam modul de a face cadouri sau de a aduna maruntis. Nu spun ca e imposibil dar necesita putina imaginatie si deschidere la nou. 

PENTRU: 

  • COMBATEREA ACTIVITATILOR ILICITE ~ acestea sunt extrem de diversificate, de multiple feluri si categorii. Spre exemplu pot fi asociate infractiunilor marunte (talharie, hotie, prostitutie, trafic marunt, cersetorie, etc) sau mai serioase (crima organizata, coruptie, evaziune fiscala, munca la negru, contrabanda, banii falsi, asasinatele la comanda, terorismul, etc) Este argumentul principal si s-ar putea vorbi despre asta mult mai mult decat am s-o fac eu aici. Daca aveti copii in scoala probabil ca renuntarea la banii lichizi va va linisti putin cu privire la consumul de droguri - traficantii au drept (unica) motivatie banii iar copilul dvs trebuie sa plateasca (permanent), probabil cu ajutorul unui card controlat de dvs dar si de stat.
  • LIPSA ALTERNATIVEI PENTRU INFRACTORI ~ de fapt exista o alternativa iar aceasta este constituita de criptomonede. Se pot face plati prin intermediul a ceea ce se cheama dark web, despre care martutisesc ca nu stiu prea multe si nu stiu daca exista in acest moment posibilitatea de a controla ceea ce se intampla acolo. Infractorii marunti au nevoie sa se emancipeze rapid in prinvinta dark web-ului pentru a descoperi cum anume ii poate ajuta acesta sa ramana in ilegalitate si sa prospere (daca nu sunt prinsi).
  • TRANSFERURILE MARUNTE VOR FI ACCEPTATE ~ cand spun transferuri de maruntis ma refer la tot ceea ce poate fi considerat donatie si care nu ridica suspiciuni. Nimeni nu este atat de important pentru stat cum simte! Cu alte cuvinte, daca doriti sa va vindeti canapeaua fiindca v-ati saturat de ea, cred ca o puteti face, fiindca suma nu este prea mare iar statul are nevoie de dovezi multiple si serioase pentru a incepe sa va urmareasca. Nu uitati ca e nevoie de resurse pentru fiecare dosar! Problemele apar atunci cand se poate demonstra ca aveti o sursa constanta de venituri ilicite pe care nu le puteti explica. Poate ca mesterii care nu au firma sau prefera sa va faca servicii private (mecanici auto, zugravi, etc) vor fi nevoiti sa intre in legalitate, in special daca businessul lor devine profitabil iar veniturile vor fi unele serioase si stabile. 
  • TRANSFERURILE OFICIALE SUNT PROTEJATE ~ cu alte cuvinte, daca aveti de vandut ceva mai valoros decat o canapea sau un telefon, faptul ca exista un martor si niste dovezi, pe care le pot furniza bancile, este mai curand in beneficiul dvs, din moment ce vanzarile de valori importante au anumite riscuri asociate (neintelegeri, reclamatii ulterioare, marfa contra-facuta, falsuri, etc). 



In general, civilizatia presupune respectarea de reguli si aparitia unor reguli suplimentare, control si auto-control, responsabilitate si asumarea raspunderii atunci cand am gresit. Banii cash ne ofera o portita pentru a evita raspunderea, responsabilitatea si auto-controlul. In alte situatii, banii cash ne ajuta sa traim intr-o lume in care statul nu ne inspira incredere si ne preocupa mai mult propriile scheme prin care ne pastram resursele si mai putin nivelul de colectare la buget, desi, daca ne gandim bine, de aceasta colectare depinde functionarea statului si a sistemelor pe care le coordoneaza: cel de justitie, de siguranta si sanatate publica.

Probabil ca trecerea la societatea fara bani va fi una anevoioasa sau poate chiar imposibila (in totalitate). Nimic nu ne garanteaza ca venirea unor noi generatii, obisnuite cu plati electronice, carduri si conturi online va schimba foarte mult. Daca trecem peste anxietatea in fata noului si teama de control statal exagerat, ramane totusi sa gasim solutii pentru situatiile in care apar blocajele de tot felul care pot perturba viata noastra in mod semnificativ. Poate ca aceste solutii se vor gasi sau poate ca aceasta aspiratie este pur si simplu lipsita de realism iar abandonarea banilor fizici va ajunge sa ne coste un pret usturator si sa accentueze anumite crize din viitor. 

Din aceasta perspectiva, renuntarea la banii lichizi este lipsita de realism si, pana la urma, este un non-subiect (din motivele enuntate mai sus) ceea ce nu inseamna ca nu va fi folosit electoral de niste profitori talentati. Daca va preocupa aceasta problema si simtiti ca nu am cuprins chiar toate aspectele pro si contra renuntarii la banii lichizi, va invit sa discutam in comentarii. 









(1) Imaginea Caged Banknote, de Reynaldo Brigantty, via Pexels

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu