Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 9 mai 2022

Scoala ca Pierdere de Timp

Elon Musk, un personaj care dispune de resurse considerabile dar si de opinii interesante, declara ca scoala nu isi prea are sensul in zilele noastre, din moment ce totul este disponibil pe gratis. Opinia sa mi-a trezit interesul si mi-am propus sa gasesc argumente pro si contra acesteia. 



☆ ☆ ☆


Scoala din ziua de azi... ei bine, poate fi multe lucruri. Depinde pe cine intrebi, nu-i asa? Ea poate fi un izvor de informatie structurata si un mod de a dezvolta abilitati si competente de tot felul. Dar probabil ca poate fi si un mod prin care unii dintre studenti isi risipesc potentialul, prin contact cu influente negative, de care nu ducem lipsa, in special in zilele noastre, cand putem observa in randul tinerilor un proces de infantilizare si rasturnare a valorilor, poate mai pregnant decat la generatiile trecute. Dar sa luam lucrurile pe rand.

Iar primul lucru pe care l-as face este sa ii permit lui Elon Musk sa isi exprime opinia. Este un om cu foarte multi bani deci opinia lui devine interesanta, prin natura lucrurilor. Vrem sa stim ce ii face diferiti pe cei cu foarte multi bani de noi restul oamenilor care ne dorim si noi sa avem multi bani, facem tot ce ne sta in putinta sa ii obtinem si cu toate acestea, nu prea ne iese. Un studiu care isi propunea sa descopere profilul psihologic al celor foarte bogati folosea celebrul test Big Five pentru a intelege ce anume din personalitatea lor ii face pe bogati sa fie asa bogati. Concluziile au fost urmatoarele: 

  • Nevrotismul ~ Bogatii sunt mai stabili emotional decat majoritatea, deci sunt mai putin nevrotici, adica chinuiti de suferite psihice. Probabil un mod de a spune ca sunt puternici.
  • Extraversiune ~ Bogatii sunt mai curand extrovertiti decat introvertiti, ceea ce inseamna ca sunt in elementul lor socializand si formand relatii.
  • Deschiderea ~ Bogatii sunt deschisi la experiente noi. Cu alte cuvinte, stau bine la capitolul curaj si asta ii ajuta sa foloseasca oportunitatile, chiar si atunci cand ele vin la pachet cu riscuri - ceea ce se intampla mai mereu.
  • Agreabilitatea ~ Bogatii nu se disting prin asta, dimpotriva, au tendinta sa fie mai curand aspri si demni decat ceea ce se cheama people pleaser, adica persoane care fac tot posibilul sa iti faca pe plac.
  • Constiinciozitatea ~ Si nu in ultimul rand, bogatii sunt constiinciosi, caci in viata profesionala este important sa inspiri incredere si sa ai o reputatie, daca nu impecabila, cel putin decenta. 



Destul de cinica pozitia lui Elon Musk: Facultatea este pentru distractie, un loc in care pierzi timpul, ca o scuza perfecta pentru a evita sa intri pe piata muncii. Singurul lucru pe care il recunoaste ca fiind pozitiv in legatura cu virtutile formative ale scolii este educarea abilitatii de a lucra pentru a duce la bun sfarsit anumite sarcini educationale. Dar eu nu sunt neaparat de acord cu asta. Scoala poate fi mult mai mult decat atat si cred ca sunt lucruri pe care miliardarul le-a trecut cu vederea, oricat de mare ar fi diferenta intre sistemul de educatie din Romania si cel de peste ocean. Si poate ca este o diferenta mare atat intre sistemele de educatie cat si intre tinerii pe care acestea ii formeaza.

Iata motivele pentru care gasesc ca Elon Musk are o viziune mult prea cinica:

  • INFORMATIE STRUCTURATA ~ Este foarte dificil sa identifici pe internet un curs universitar despre care stii sigur ca este de actualitate si ca este exact ceea ce ar trebui sa studiezi pentru a te dezvolta intr-un anumit domeniu. Iar aici obstacolul psihologic este destul de mare: oare studiez ce trebuie? S-ar putea sa fii nevoit sa citesti toate cursurile disponibile pe internet pentru a putea face diferenta. Si cine are timp pentru asa ceva?
  • DEZVOLTAREA DE ABILITATI PRACTICE ~ In orice domeniu exista un set de abilitati practice, legate de tehnologie specifica domeniului sau de chestiuni pur logistice: cum se face un anumit lucru? La scoala de regula ai sansa sa descoperi cum se face spre exemplu o anamneza sau cum se desfasoara o activitate de grup si ce se poate intampla in astfel de situatii. Aceasta experienta are un impact asupra celui care participa.
  • DEZVOLTAREA COMPETENTELOR SOCIALE ~ Daca doresti sa studiezi singur, acasa, in dormitor, cu jaluzelele trase, ca sa nu te deranjeze lumina, s-ar putea sa pierzi poate cea mai importanta componenta a procesului: contactul cu oamenii. Caci in marea majoritate a activitatilor profitabile ai contact cu oamenii si felul cum decurge acest contact este decisiv. Lipsa contactului cu oamenii constituie bazele unui deficit inter-personal pe care il vei simti in campul muncii, dar si in plan social si personal.
  • DEZVOLTAREA AUTO-CONTROLULUI ~ Nu intotdeauna si nu toti elevii reusesc sa dezvolte asa ceva in timp util, din pacate. Dar cu toate acestea, pentru cei mai multi dintre ei, contactul zilnic cu provocari inter-personale si educationale genereaza nevoia unei mai bune adaptari la mediul scolar si, in cele din urma genereaza solutii, mai bune sau mai putin bune, cu perspectiva imbunatatirii acestora. Dar pentru cineva care studiaza intre 4 pereti, acasa, lipsa unor astfel de provocari nu face decat sa intretina vulnerabilitatea care apare adesea sub forma de tulburari de anxietate. In plus, faptul ca nu participi la activitatile tipice sistemului de invatamant poate constitui o permanenta sursa de inferioritate perceputa, deci un chin. 
  • OBTINEREA DE EVALUARI SI CONFIRMARI ~ Cand studiezi pe cont propriu, si atat, este foarte dificil sa dezvolti o incredere in fortele proprii, pe care s-ar putea baza o eventuala cariera intr-un anumit domeniu. Daca nu ti-a spus nimeni, niciodata ca te pricepi la o chestie iar alte chestii lasa de dorit, si daca nu ai primit niciodata note pentru a sti unde te afli din punct de vedere al cunostintelor este ca si cand ai fi lipsit de un organ de simt si vei avea mereu nevoie de eforturi suplimentare pentru a te putea orienta.
  • A FI AUTO-DIDACT NU E PENTRU TOTI ~ Desi este o componenta importanta a procesului de formare, foarte multi dintre noi invata mai curand prin impartasire cu ceilalti decat izolandu-se si aprofundand materia. Intervine deci un factor personal destul de important care ar reduce numarul celor care se pregatesc pe cont propriu in mod drastic. 
  • ASIMILAREA DE INFORMATIE NU E TOTUL ~ Probabil v-ar surprinde sa aflati faptul ca, in urma unui studiu longitudinal, cei mai de succes absolventi nu s-au dovedit a fi cei care aveau notele cele mai bune ci aceia care aveau abilitatea de a-si face prieteni si relatii. Asa cum spuneam mai sus, cand lucrezi cu oamenii ai nevoie sa-i si intelegi, sa-i poti motiva sa faca anumite alegeri, sa-i poti coordona sau sa le sugerezi solutii, s.a.m.d. Iar asta nu se invata prin studiul pe cont propriu. Cu alte cuvinte, pentru a putea folosi informatiile pe care le detii, vei avea nevoie sa intelegi oamenii. 
  • ACCESAREA PIETEI MUNCII E PROBLEMATICA ~ Oricat de multe ai sti despre un anumit domeniu, esti luat de amator daca nu ai acea diploma trecuta in CV. Exista domenii in care poti intra mai usor, fara o educatie formala, asa cum exista domenii in care este ilegal sa activezi fara o diploma. Cunosc personal un tip pe care l-am admirat intotdeauna fiindca a lucrat numai in domeniul IT, fara a fi absolventul unei facultati de profil. Mi-a spus ca nu este chiar un campion al IT-ului dar in domeniu nu e nevoie doar de genii ci si de persoane care fac chestiuni de baza pentru anumite firme. Cand l-am intrebat prima data ce a absolvit mi-a spus ca a absolvit Google! Deci se poate si asa! 
  • SCOALA CA SURSA DE INSPIRATIE SI MODELE ~ Contactul cu oamenii iti pune la dispozitie tot felul de resurse, dar si amenintari. In ziua de azi vedem o criza a valorilor in care cred elevii si studentii, vedem ca aspectele superficiale precum petrecerile, hainele si viciul in sine sunt considerate un atu in ce priveste afirmarea intre prieteni. Pe de alta parte, scoala iti ofera si alternativa de a cunoaste tot felul de oameni care te pot influenta din punctul de vedere al carierei sau care iti pot deschide noi orizonturi culturale, prfesionale si umane. 

Poate ca pentru Elon Musk scoala este doar o pierdere de timp pe care majoritatea studentilor o folosesc pentru distractie mai curand decat pentru a se pregati pentru viata profesionala. Dar nu toti suntem Elon Musk si nu toti activam in acelasi domeniu ca si el. Cred ca exista tot felul de variabile care au un rol aici, desi nu se poate nega faptul ca atingerea obiectivelor educationale depinde in buna masura de factorul personal mai curand decat de scoala, in sine. De asemenea, daca ar fi atat de simplu sa faci performanta fara scoala, probabil ca ar fi mult mai multi cei care s-ar afirma in acest mod. 

Am observat ca in ziua de azi escrocii folosesc acest mit urban al geniului care renunta la scoala pentru a incepe o afacere de miliarde de dolari - vezi cazul de notorietate al fascinantei blonde Elizabeth Holmes. Drept concluzie, as spune ca lucrurile sunt ceva mai complicate decat le-a prezentat Elon Musk. Iar ceea ce este bun si adevarat pentru unul, se poate dovedi fals ori complet catastrofal pentru o alta persoana. Suntem foarte diferiti intre noi, avem personalitati diferite iar, daca chiar doresti sa reusesti prin studiu individual, fara vreun contact cu scoala, ai nevoie poate de mai multe eforturi (de tot felul) decat daca ai merge pur si simplu la scoala, pentru a obtine o diploma. 

Desi exista ceva adevar in cele afirmate de miliardar, in sensul ca la scoala intalnesti tot felul de persoane care nu se afla acolo pentru a se pregati pentru viata profesionala ci pentru diverse alte motive (pentru a-i face mandri pe parinti, de ex.), nu trebuie sa devenim un cliseu si fiecare dintre acesti studenti poate sa dea un sens timpului petrecut la facultatea unde studiaza, mai ales daca exista o constientizare a pericolelor care exista oriunde exista si viata, nu-i asa?


 





Photo People Celebrating by Misho Cha from Pexels

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu