Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 19 noiembrie 2021

Crudul Adevar despre Meditatie

Un titlu cu efect stupefiant mi-a atras atentia de curand: meditatia te face mai egoist, mai putin generos. Cum asa? Stim cu totii o multime de lucruri pozitive despre meditatie: ca-i buna si frumoasa, si ca va salva lumea de suferinta. Adevarul despre meditatie? Poti sa-i oferi un inel fermecat lui Lex Luthor, dar asta nu garanteaza ca il va folosi pentru a spori binele din lume!



☆ ☆ ☆


Meditatia este mult laudata pe situl Asociatiei Psihologilor Americani (APA), de nici macar n-au mai ramas cuvinte de lauda si beneficii ale meditatiei nespuse. A fost o vreme in care psihologii americani descoperisera meditatia si au crezut ca aceasta este un panaceu universal. Exista un articol special dedicat meditatiei in care sunt mentionate toate beneficiile meditatiei, pe care am sa vi le reproduc mai jos, intr-o forma schematica. Articolul respectiv ne da de inteles ca toate beneficiile respective sunt incontestabile si au fost demonstrate prin intermediul unor studii. 

Inainte de a insira beneficiile meditatiei descoperite de mine pe situl APA, am sa va ofer o scurta definitie a meditatiei, pentru a sti despre ce vorbim.

Meditatia de tip Mindfulness este o practica care te ajuta sa iti incetinesti procesele cognitive (gandurile), sa iti abandonezi negativitatea si sa iti calmezi atat mintea cat si trupul. Aceasta combina meditatia cu practica Mindfulness care poate fi definita ca o stare mentala ce implica concentrarea pe momentul prezent in scopul constientizarii si acceptarii propriilor ganduri, sentimente, senzatii, fara a le judeca. Tehnicile de meditatie pot varia dar in general acestea implica respiratia profunda si constientizarea starilor corpului si ale mintii. Practicarea meditatiei de tip Mindfulness nu solicita alte ustensile (cum ar fi lumanari, uleiuri esentiale, etc, decat daca iti fac placere). Nu ai nevoie decat un loc confortabil unde sa sezi, intre 3 si 5 minute libere si o judecata fara prejudecati. Sursa: VeryWellMind.com

Pentru cei care nu au avut de-a face cu meditatia pana acum, si nici nu au inteles mare lucru din definitia de mai sus, sa spunem ca practica meditatiei ar presupune sa va gasiti un loc confortabil si linistit acasa sau in camera de relaxare de la serviciu, unde puteti inchide ochii pentru a va concentra atentia asupra felului cum respirati sau asupra starilor corpului. O alta forma de meditatie presupune sa va urmariti pasiv sirul gandurilor, incercand sa evitati participarea la acestea. Dar puteti citi mai multe despre meditatie si diferite tehnici de meditatie in articolul numit Tinerete Fara Batranete (← Link)




Acum sa revenim la beneficiile meditatiei luate direct de pe situl prestigioasei institutii americane APA.
  • Reducerea Ruminatiei ~ Ruminatia este o forma de gandire caracteristica persoanelor cu tendinte depresive, care presupune reluarea la nesfarsit a unor intrebari fara raspuns, ce duc la accentuarea dezechilibrului emotional, in dauna solutiilor propriu-zise (de ex. acceptarea sau actiunea)
  • Reducerea Stresului ~ Meditatia, care presupune reducerea fluxului de ganduri si eliberarea tensiunilor corpului are acest efect, daca este practicata in mod sistematic.
  • Imbunatatirea Memoriei ~ S-a dovedit stiintific in mod riguros faptul ca meditatia imbunatateste performantele memoriei.
  • Imbunatatirea Concentrarii ~ Probabil ca persoanele care sufera de ADHD ar putea sa gaseasca o solutie in meditatie, in caz ca au rabdare sa deprinda tehnicile specifice.
  • Reducerea Reactivitatii Emotionale ~ Reactiile scapate de sub control reprezinta o provocare pentru foarte multe persoane, in special cele care au primit un diagnostic psihiatric. 
  • Flexibilitate Cognitiva ~ Inflexibilitatea si intoleranta in conflictele de serviciu sau cele conjugale face viata profesionala sau de cuplu un adevarat infern, adesea fara voia noastra. 
  • Si Alte Beneficii ~ APA adauga la cele de mai sus si beneficiile asupra sistemului imunitar, sustinand chiar ca persoanele care mediteaza vor dispune de un nivel de moralitate mai inalt, o intuitie mai buna si capacitatea de a modula frica sau anxietatea. 

La beneficiile asupra publicului larg ce adopta practica meditatiei Mindfulness, APA adauga beneficiile meditatiei pentru psihoterapeuti, afirmand in articolul mentionat faptul ca psihoterapeutii care mediteaza isi vor imbunatati empatia, compasiunea sau abilitatile specifice consilierii psihologice si psihoterapiei, precum si calitatea vietii personale, recunostinta, rabdarea, vointa s.a.m.d. Dupa cum observati, nimic negativ despre meditatie pe situl APA, aceasta pare a fi buna pentru absolut orice, mai putin mantuirea sufletului, dar hey, inca mai e timp sa apara un studiu in acest sens. 

Asa stiam si eu ca stau lucrurile in privinta meditatiei si tocmai din acest motiv m-a luat prin surprindere un articol din presa de specialitate care sustine faptul ca, ei bine, meditatia ne poate face mai egoisti si ne poate reduce generozitatea, macar unora dintre noi. Este interesant de retinut faptul ca nu oricine practica meditatia devine mai egoist si mai putin generos. Doar cei care erau deja egoisti si independenti devin mai egoisti in urma practicii de tip meditatie Mindfulness. La cei care aveau o orientare de tip inter-dependent si dispuneau de un nivel rezonabil de altruism, meditatia are in schimb un efect opus, de accentuare a tendintelor altruiste. 

Cu alte cuvinte, avem de-a face cu un efect extrem de interesant si neasteptat al meditatiei asupra practicantilor, in conditiile in care civilizatia vestica este mai curand narcisica, promovand valori precum independenta si individualismul, cu toate calitatile si defectele lor. Deci daca occidentul vede in meditatie o practica spirituala de origine orientala, este foarte probabil sa o practice gresit. In tarile asiatice colectivismul si inter-dependenta sunt de-la-sine-intelese, existand o traditie de mii de ani in acest sens. Dar pana si meditatia orientala isi abandoneaza virtutile odata ajunsa in occident... 

Drept concluzie, cu toate ca meditatia poate reduce stresul si, intr-un fel ne poate face mai sanatosi si mai puternici, pentru multi dintre noi ea nu este decat un accesoriu pe care il folosim pentru a ne ridica deasupra altora. Meditatia este catalizatorul care confera forta personalitatii noastre, ceea ce inseamna ca o personalitate egoista, independenta si individualista va deveni si mai egoista, independenta si individualista, asa cum faptul ca primesti un inel fermecat nu iti garanteaza nicidecum ca vei folosi acel inel fermecat in scopuri pozitive sau altruiste. 








(1) Imaginea Lotd78: B&W, de Aegir, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu