"Cultura Eliminarii" sau Cancel Culture ia totul la rand. Azi a venit randul basmului Alba ca Zapada. Activistii considera ca sarutul primit de Alba ca Zapada fara consimtamant, va produce alte generatii de barbati degenerati. Asa sa fie? Ce dovezi au in acest sens?
Lumea se afla intr-o continua schimbare, favorizata de progresul stiintei si al tehnologiei, dar, s-ar parea, si de faptul ca unii dintre noi doresc sa impuna reguli noi de comportament.O voce care face mult zgomot, poate uneori sa fascineze, din cauza zgomotului, a pasiunii pe care o pune in ceea ce spune. O voce care face mult zgomot acopera uneori vocea bunului simt si chiar vocea omului de stiinta iar masele pot avea sentimentul ca ... daca nu se aude nimeni altcineva, vocea care face mult zgomot are realmente ceva de spus. Vocile care fac mult zgomot pot sa puna o bruma de inteligenta in mesajul lor, nu pot veni chiar cu orice mesaj, fiindca masele au si ele un nivel de discernamant.
Daca va amintiti, in 2013, la Iasi, a aparut un tip (Oliver Stan) care a amenintat cu bomba pe cei care se aflau in Politehnica din Iasi (studenti si profesori) in vederea sustinerii examenului de licenta. El isi dorea sa vina televiziunea fiindca avea un mesaj important pentru Romania. Probabil ca mintea lui afectata de schizofrenia paranoida cu care era diagnosticat, nu vedea absolut nicio problema in mesajul pe care i-l transmisese "Vocea lui Dumnezeu" si care se concretizase in "noul decalog", dupa cum urmeaza:
Ca sa va satisfac curiozitatea, Oliver Stan nu a reusit sa ajunga decat la stirile de la ora 5, iar in ciuda faptului ca studentii si profesorii l-au enervat, detonarea bombei nu a reusit. Dar sa zicem ca exista activisti care, tot din dorinta de a schimba lumea, poate chiar din dorinta de a o salva, incearca sa introduca reguli noi, prin intermediul carora sa controleze inclusiv incertitudinea si nedreptatea inerente acestei lumi. Conteaza mai putin daca aspiratiile sunt realiste, atata vreme cat lasi impresia ca sunt nobile.
Si da, lumea este plina de nedreptate, dar si de incertitudine. Ce facem atunci cand intalnim nedreptatea si incertitudinea in societate? Noua generatie, care nu face diferenta intre realist si nerealist, le-ar eradica din condei, le-ar face sa dispara pentru totdeauna. Asa cum au reusit sa elimine "Pe Aripile Vantului" din orice librarie virtuala si le vin mereu idei noi in legatura cu orice desen animat sau poveste de pe raftul colbuit.
Ultima dezbatere inutila este cea legata de modul in care Alba-ca-Zapada este re-adusa la viata de catre tanarul print, prin intermediul unui sarut, care, ce sa vezi, nu prea s-a realizat printr-un consimtamant prealabil. Adica putem trece lejer peste faptul ca un sarut nu poate aduce la viata nici pe naiba, precum si peste faptul ca cineva care doarme nu poate sa-si ofere consimtamantul, dar avem o problema cu lipsa consimtamantului - poate din cauza ca ne gandim la asta prea multe ore pe zi?
Nu cumva sarutul respectiv, oferit in absenta consimtamantului fetei este incorect politic? Caci in acest caz, nu-i asa, fiindca mai mult nu-i duce capul, barbatii il vor interpreta ca fiind o instigare la hartuire si viol, la tot felul de comportamente agresive, pe care baietii le-ar lansa impotriva fetelor, rezultatul fiind alte milenii de asuprire a femeilor de catre barbati. Parca imi si imaginez un barbat acuzat de viol, argumentand in instanta: "bine, dar in Alba-ca-Zapada, printul a sarutat-o pe frumoasa adormita fara niciun fel de consimtamant!".
Cu alte cuvinte, activistii isi imagineaza, in frumoasa lor inocenta, ca daca eradicam din arta orice ar putea sa sugereze abuzul, fie si printr-un rationament de tip psihotic, rezultatul ar fi, nu-i asa, o societate in care nu ar mai exista abuzurile, de niciun fel. Nici macar nu banuiau Fratii Grimm ce putere malefica vor descoperi hipsterii, in 2021, in creatia lor! Dar oare am putea dovedi ca "sarutul fara-de-consimtamant" ii face pe prescolarii care abia daca au invatat sa buchiseasca, sa isi contureze o identitate de violatori? Buna intrebare!
Pare amuzant ca aduc vorba despre stiinta in discutia asta, nu-i asa? Nu doresc sa fiu inteles gresit: daca cineva poate dovedi ca, schimband scena cu sarutul fara consimtamant poate sa impiedice violurile, as propune personal schimbarea sau stergerea capitolelor din istorie in care se vorbeste despre discriminarea rasiala. Dar adevarul este ca acesti "eroi ai corectitudinii politice" incearca sa elimine orice aluzie cu privire la discriminare rasiala sau pe criterii de gen fiindca nu inteleg diferenta intre realist si nerealist. Si, pe undeva, pot sa accept ca, fiind curpinsi de anxietate, si tot luptand pentru dreptate si egalitate, le scapa din vedere imperfectiunea acestei lumi si limitele pe care ea le impune.
Daca cei care imi citesc blogul vor intelege din acest articol ca promovez discriminarea, cred ca m-ar intrista. Dar hei, as putea sa accept ca nu pot avea pretentii ca toti oamenii sa aiba un IQ format din 3 cifre. Ceea ce activistii nu pot sa inteleaga este faptul ca nedreptatea este o parte a acestei lumi. Tindem catre mai putina nedreptate, desigur, dar nu putem aspira catre un ideal utopic cum ar fi preintampinarea oricarei nedreptati. Probabil aceasta incercare ar presupune pierderea unui numar de drepturi si libertati atat de mare incat demersul s-ar dovedi ridicol.
Poate ca va veni ziua in care activistii vor reusi sa accepte ca pe lumea asta, orice am face, vor exista multa vreme psihopati care, indiferent daca au citit sau nu basmul respectiv, vor simti aceleasi impulsuri rusinoase si le vor pune in aplicare de fiecare data cand vor avea ocazia. Exista acest mecanism al gandirii care apare la psihotici, pe care l-am denumit "salt psihotic", sau "rationament psihotic" prin intermediul caruia o persoana cu o astfel de tulburare, poate sa inteleaga chiar si din cuvintele Maicii Tereza ca se impune sa comita o crima sau un viol. Activistii ar vrea sa intervina in "saltul psihotic" si sa il elimine dar asta chiar ar fi greu de realizat.
Ceea ce pot face activistii in schimb, este sa renunte la incercarea absurda de a schimba istoria si de a restructura arta, propunandu-si in schimb idealuri mai in contact cu realitatea si bunul simt, cum ar fi educatia cu privire la importanta consimtamantului si egalitatea de sanse. Ar fi mai util decat acest obicei jenant de a vana discriminarile si nedreptatea in orice s-a scris ori s-a filmat vreodata, ca si cand toti cei care consuma arta de acest tip ar fi spalati pe creier si ar fi complet lipsiti de discernamant incat sa nu inteleaga regulile societatii actuale si nici diferenta intre fantastic si realitate.
In fond, nu sunt impotriva unei schimbari in acest sens: printul sa nu o readuca la viata pe Alba-ca-Zapada, fiindca nu poti saruta pe cineva fara consimtamant, dar daca se introduce aceasta schimbare as dori mai intai sa vad studiile care demonstraza faptul ca acei copii care au privit desenul animat vor deveni violatori, fiindca nu au inteles importanta consimtamantului iar desenul animat se face vinovat de asta. Nu de alta, dar au existat studii facute in legatura cu desenele animate din care reiese ca cele violente chiar ii influenteaza negativ pe prescolari.
(2) Psychology Today, (acc. 05.05.2021), Violent Cartoons and Aggressive Preschoolers, website: Psychology Today
(3) Casa Jurnalistului, (acc. 05.05.2021), Un esec al psihiatriei, website: Casa Jurnalistului
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu