Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 10 mai 2021

Desertificarea Morala

Un intrus da buzna in casa ta si pare ca totul se transforma in desert, sub puterea blestemului nestiut, aruncat impotriva ta. Dar te gandesti mai bine si realizezi ca desertul a fost acolo dintotdeauna, numai tu ai crezut ca este cel mai bun loc unde sa cladesti edificiul vietii tale.



☆ ☆ ☆


Dupa cum ati observat probabil, ceea ce in filme este destul de clar delimitat, intre "cei buni" si "cei rai", intre eroi si anti-eroi, iar nuantele par sa excluda gri-ul, care, nu-i asa, este mai greu de procesat, ei bine, in realitate lucrurile nu mai sunt chiar atat de limpezi si simple. Nici consecintele alegerilor noastre nu mai sunt certe. Povestea adevarata pe care doresc sa v-o spun este cea a Hannei Quinn (26) si a lui Blake Davis (30, actor), doi tineri australieni, cu un viitor frumos. Toate ar fi bune si frumoase daca nu ar interveni cultura drogurilor si a fara-de-legii si daca tinerii zilelor noastre nu ar avea atat de multe lectii de invatat despre alegeri, integritate si responsabilitate. 



Incidentul Decisiv

Ei bine, pe cand Hannah Quinn si Blake Davis isi vedeau de treaba lor, si pareau doar un alt cuplu promitator si frumos din Sydney, NSW, un intrus intra peste dansii, in domiciliul acestora, amenintandu-i cu un pistol si cerandu-le bani. Situatia degenereaza repede si intrusul nu se sfieste sa-l loveasca pe actorul Blake Davis cu o rozeta. Lovitura este atat de napraznica incat Blake Davis este pus la pamant, in stare de inconstienta. In acest timp, intrusul ia poseta fetei si iese in strada. In mod curios, Hannah Quinn fuge dupa infractor si incearca sa isi recupereze poseta, fiindca... aparent femeile din ziua de azi pot fi puternice!

In timp ce Hannah Quinn se lupta efectiv cu intrusul, in plina strada, pentru a-si recupera geanta, Blake Davis se trezeste dupa lovitura primita, se ridica si iese in apararea prietenei sale. Dar nu iese cu mana goala, ci inarmat cu o sabie de samurai, pe care o avea in casa. Convins fiind ca partenera sa era intr-un mare pericol, acesta il loveste pe intrus cu sabia de samurai. Dupa acest moment, cei doi fug, "in incercarea de a se proteja de atacator". Acestia iau bani, fiindca aparent detineau destul de multi bani cash in casa si iau hotelurile la rand, timp de 3 zile. 

Desigur, deciziile luate de cei doi sunt cam stranii. Ei par a trai un thriller in care sunt urmariti de niste oameni rai care vor sa le ia viata. Dar un detaliu care face lumina in acest caz este acela ca ambii sunt cunoscuti cu cate un diagnostic psihiatric: Hannah Quinn sufera de ADHD, iar Blake Davis are un diagnostic cu tulburare de anxietate si PTSD. Cu alte cuvinte, deciziile lor n-au fost stranii in mod intamplator, dat fiind faptul ca cei doi nu sunt chiar niste campioni in sfera emotionala a vietii, au o afectivitate dificil de controlat care le creaza probleme chiar si intr-un context normal. 

Va imaginati ca, daca un context normal de viata le provoaca reactii iesite din comun, o situatie in care trebuie sa combata un intrus in propria locuinta ar putea sa le dea peste cap cu totul posibilitatea de a intelege si a gestiona realitatea. Un alt detaliu care face lumina in acest caz este acela ca Hannah Quinn este o utilizatoare de canabis si chiar cea care le furnizeaza prietenilor ei acest drog popular in anumite medii. De aici si explicatia faptului ca ea detine destul de multi bani -  de ordinul zecilor de mii de dolari, sub forma de cash. Afacerea ei infloritoare cu canabis pare sa il fi atras si pe intrus. Un indiciu: intrusul, Jett McKee (AKA Scepaz) este muzician si apare in urmatorul videoclip.




Este acel tip de muzician care face ceea ce predica in videoclipurile sale gangsta rap. Desi nu suna rau, videoclipul pare a spune multe despre genul de valori pe care le imbratisase Jett McKee - mandria desarta, fara-de-legea, viciul si distractia. Nu e prima data cand vorbesc despre cultura gangsta rap care nu face altceva decat sa promoveze valori caracteristice bandelor de psihopati pentru care "scopul scuza mijloacele". Fiindca tot povestind despre ce "se face" pe lumea asta pentru a-ti atinge scopurile, ajungi pana la urma sa prinzi curaj si sa pui in aplicare lectiile pe care le dai. 

Un alt detaliu interesant depre Jett McKee, care isi pierde viata in acest incident, dupa ce primeste o sabie de samurai in cap, este acela ca este dependent de jocurile de noroc (pacanele) si, datorita acestui viciu ingrat are numeroase probleme financiare. De asemenea, el se afla sub influenta metanfetaminei. Si asa intelegem de unde nevoia sa de a rezolva aceste probleme usor, prin talharie. El nu a venit intamplator la casa celor doi tineri - cineva ii oferise pontul cu privire la sumele pe care Hannah Quinn le avea acasa, ca urmare a traficului de canabis. 

Deznodamantul este unul trist, dar plin de invataminte: Jett McKee isi pierde viata, Blake Davis merge la inchisoare iar Hannah Quinn primeste o condamnare cu suspendare pentru ca "si-a ajutat prietenul sa fuga de Politie". Iar atunci cand pierdem ceva, este bine sa nu pierdem lectia, caci astfel de situatii nu apar intamplator, asa cum niciunul dintre cei implicati in aceasta poveste nu este implicat intamplator. Cumva, aceasta tragedie s-a cladit in timp, producandu-se cu o precizie aproape matematica. Poate ca va vine greu sa intelegeti cum isi dau seama unii ca vor urma anumite evenimente, ca si cand ar putea citi in viitor... 


Si totusi: ce am putea invata din aceasta bizara poveste?


  • CULTURA GANGSTA - Dupa cum vedeti, o viata a fara-de-legii poate parea interesanta si avantajoasa sub raport cost-beneficii, cel putin privita din exterior, dar riscul si stresul acestei vieti poate fi letal. Pericolul, fara-de-legea, obisnuinta de a pierde si a castiga bani usor, inclusiv in jocul de noroc, atat de profund asociat cu stilul de viata promovat de aceasta cultura, isi au reversul lor.
  • CULTURA DROGURILOR - Atat pentru consumatori cat si pentru traficanti, pot aparea complicatii pe care nu le-ar avea niciodata daca nu ar fi atat de deschisi fata de experimentarea cu drogurile. Persoanele cu un diagnostic psihiatric par expuse la acest tip de cultura in mod special, deoarece cauta un mod de a gestiona emotii, iar drogurile sunt atat de aproape, desi nu sunt decat o iluzie a gestionarii emotiilor.
  • UN PARTENER PREA CURAJOS - Hannah Quinn are tupeul necesar sa consume si sa vanda canabis, iar daca este atacata de un intrus, are inclusiv tupeul sa il fugareasca si sa se ia la bataie cu el. Cred ca macar o parte dintre aceste comportamente ar fi trebuit sa-i dea de gandit lui Blake Davis si oricarei persoane care are un partener prea curajos. Ca un fapt interesant ("fun fact"), stiati ca persoanele cu tulburare de personalitate anti-sociala (AKA, psihopatie) au o capacitate redusa de a simti frica? Actiunea fetei a fost interpretata ca fiind de tip "survival mode" sau "fight or flight" dar pentru a lupta iti trebuie ceva curaj, nu-i asa?
  • SANATATEA MENTALA A CUPLULUI - Poate ca va tenteaza sa formati un cuplu cu o persoana care are in comun cu dvs faptul ca, dau un exemplu la intamplare, are un diagnostic psihiatric. Bine, stiu... nu exista oameni 100% sanatosi ci doar insuficient investigati. Si totusi, cand doua persoane care sunt profund dezechilibrate emotional intra intr-un cuplu, oare care dintre ele va fi cea cu "mintea limpede", de care avem nevoie cand lucrurile scapa de sub control?
  • DISPONIBILITATEA ARMELOR - Un fapt interesant legat de faptul ca armele sunt disponibile intr-o societate, este acela ca, multe dintre incidentele in care armele joaca un rol decisiv, pur si simplu nu ar fi posibile daca armele nu ar fi disponibile. Oamenii au tendinta sa foloseasca ce au la indemana. Daca nu ar fi avut o sabie de samurai acasa, Blake Davis nu ar trebui acum sa ispaseasca 5 ani de inchisoare: pistolul cu care fusese amenintat nu era adevarat. Asadar, cand aduceti arme acasa, intrebati-va si daca va sunt cu adevarat necesare!




Sunt cateva motive pentru care povestea aceasta, in intregul ei, pare o sinteza destul de buna a tuturor lectiilor pe care tanara generatie ar trebui sa le primeasca si, slava Domnului, le si primeste de fiecare data. Inainte de pandemie exista "o cultura a flexatului" - adica a te da mare cu un anumit fel de a fi si a te prezenta in societate. Este o cultura goala de continut care promoveaza aspectele superficiale ale vietii, precum si ideea ca "scopul scuza mijloacele", pe care se bazeaza orice organizatie criminala. 

Pandemia a reprezentat un moment in care acest tip de cultura a iesit din centrul atentiei, din fericire, fiind promovate valori si modele mai nobile: protejarea celor vulnerabili, ajutorul si capacitatea de a respecta reguli. In general, cand vorbim despre restrictiile pandemiei, ne gandim poate la problemele de sanatate mentala induse prin izolare si reguli a caror utilitate am pus-o la indoiala. Dar situatia astfel creata ne-a salvat o vreme de aceasta desertificare morala pe care am simtit-o inainte de pandemie si pe care o percepeam ca fiind normala: viciu, fara-de-lege si mandrie desarta... 









(1) Imaginea Desert Sunset, de Jarr 1520, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0 

(2) Journal of Young Investigator, (acc. 09.05.2021), The Fear Factor: Fear Deficits in Psychopathy..., website: JYI

(3) Wikipedia, (acc. 09.05.2021), Psychopathic Personality Inventory, website: Wikipedia

(4) ABC News, (acc. 09.05.2021), Sydney Man Blake Davis Jailed for Samurai Sword Killing..., website: ABC News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu