Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 17 mai 2021

Definitia Barbatului

Barbatul poate sa dezvolte trasaturi nobile ale masculinitatii, cum ar fi increderea, dorinta de a proteja, optimismul, simtul umorului si, desigur, curajul. Nu acel curaj ieftin, fara valoare sociala, cum este curajul de a sofa iresponsabil ce vorbeste despre pseudo-masculinitate.



☆ ☆ ☆


Probabil ca exista mai multe feluri de a fi barbat, nu doar unul singur. Fiecare barbat in parte ar putea detine propria formula a masculinitatii, mai macho sau mai nobila, mai toxica sau mai constructiva. Masculinitatea a fost privita si ca un... retard: barbatul este agresiv, nestapanit, auto si hetero-distructiv, egoist, alcoolic de profesie, incapabil de tandrete, analfabet din punct de vedere emotional, si prin urmare, poate ar face bine sa tina in frau tot acest testosteron care ii intuneca mintea, transformandu-l intr-un fel de lighioana salbatica. Dar aceasta nu este singura fateta cunoscuta a masculinitatii.

Mai exista si barbatul superior, rational din-cale-afara, capabil de patrundere filosofica, dispretuind emotiile care te duc la viciu si nesabuninta, un corifeu al logicii, i se citeste increderea in ochi, dar si auto-controlul, cel care stie extrem de multe lucruri despre absolut orice subiect si la care vei merge sa ceri sfaturi, sau alte resurse, de fiecare data cand ti-e greu. Este un barbat al resurselor nelimitate si te poate invata cum poti sa "imblanzesti destinul" si sa te imprietenesti cu resursele universului. Este barbatul care iti da incredere cu aceeasi generozitate cu care te si aduce cu picioarele pe pamant. 

Pana la urma... ce este cu adevarat un barbat? In lipsa componentei spirituale a fiintei, tinerii au tendinta sa il vada impunator, sigur pe el, meritand admiratia datorita staturii sale sau poate, datorita semnelor de statut superior (masina sport, Rolex, telefonul care costa cat Dacia ta, etc). Dar vai, la prima provocare mai insemnata, acest pseudo-barbat este incapabil de auto-control, nu mai stie cine este si ce face, sau il gasesti intr-un sant, doborat de probleme si alcool. Pseudo-barbatul se refugiaza in bratele mamei sau cere ajutorul tatalui, care, sa speram ca stie inclusiv pe cineva din conducerea Politiei, ca sa-l mai scape de necazuri. 

Stereotipurile masculine despre care vorbesc consilierii de cuplu sunt dupa cum urmeaza:

  • OBSESIA SOLUTIEI SALVATOARE. Traind intr-un univers logic, de resurse si posibilitati, barbatul are o imagine a lumii dominata de resorturi de tip cauza-efect. In acest univers cauzal exista un spatiu rezervat solutiilor iar barbatul va ajunge acolo de fiecare data, in timpul cel mai scurt cu putinta. O solutie optima promite competenta, eficienta si rezultatul. Barbatul stie si ar trebui sa si poata.
  • NASCUT PENTRU A PUTEA. Barbatul, daca nu este depresiv si chinuit de vreun blestem necrutator, se implica in orice ii inspira incredere sau ii zgandare spiritul de aventura. Faptele, actiunea, sunt mai importante decat orice altceva. Prin fapta, barbatul isi dovedeste nivelul de evolutie, competenta si posibilitatile. Legendele si eroii se pot naste din emotii sau vise, dar prind contur din ceea ce au realizat in plan concret, prin depasirea pasivitatii si a zonei de confort. 
  • LEGENDA BARBATULUI EROU. Fiecare barbat este, in sinea lui, un erou - nu obligatoriu unul care si-a sacrificat viata pentru binele societatii, desi aceasta este forma cea mai nobila in care il gasim pe barbat. Totusi, barbatul se simte erou chiar si atunci cand a marcat un gol in curtea scolii, cand a descoperit unde locuieste o colega sau cand a lipit teava de apa cu banda scotch. Partea esentiala aici este admiratia pe care el simte ca o merita pentru realizarile sale, oricat de modeste ar fi. Admiratia, primita sau nu, reprezinta calcaiul lui Ahile. Nevoia de admiratie vorbeste si despre orgoliul masculin, arhetipal.
  • CULTURA REALISMULUI. Unui barbat ii sta bine cu picioarele pe pamant, in contact cu problemele practice ale vietii, mai curand decat visator sau artist. Daca o femeie isi permite luxul sa traiasca intr-o lume de vise, emotii sau idealuri, barbatul n-ar putea scapa la fel de usor cu asta. El este cel care pune ideile in practica si face visul sa devina realitate. In acest scop, barbatul are nevoie sa isi cunoasca limitele si posibilitatile cu maxima acuratete.
  • BARLOGUL DRAGONULUI. In conditii de stres, barbatul se retrage intr-un loc abstract numit "barlogul dragonului". Poate parea o dovada de egoism, dar acolo, barbatul analizeaza in profunzime datele problemei si cauta o solutie. O face singur, in izolare, fiindca se considera suficient de competent. Cand va gasi solutia cautata, va iesi din barlog si va putea sa practice altruismul si sa fie protector. Oricine ar incerca sa patrunda in intimitatea barbatului aflat in barlog, fie acea persoana chiar si iubirea vietii sale, va trebui sa infrunte furia si flacarile dragonului - respingerea este garantata.




Multi baieti tineri isi doresc sa isi descopere masculinitatea pentru a atrage o partenera. Undeva, pare sa existe o logica: daca poti sa "fii barbat", atunci inseamna ca poti sa atragi o partenera, sau, cine stie, iti vei permite chiar sa faci o selectie de partenere. Insa, cel putin din cate ne spun consilierii de cuplu, s-ar putea ca pentru genul opus sa conteze anumite lucruri mai mult decat faptul ca un barbat reuseste sa intruchipeze cateva trasaturi arhetipale masculine. Daca nevoia ta de a-ti dezvolta masculinitatea are la baza aceasta dorinta, atunci gandeste-te si la trasaturi care iti vor potenta abilitatile de relatie. 

Una dintre cele mai pretuite trasaturi de catre femei, pare a fi capacitatea unui barbat de a asculta, fara a incerca sa rezolve problemele lor. Pentru o femeie, faptul ca este ascultata cand ii vorbeste partenerului este rezolvarea propriu-zisa: ea vrea "bonding", legatura creata prin ascultare este solutia propriu-zisa. De asemenea, numeroase femei inseteaza dupa putin ajutor cu treburile gospodariei, mai ales ca ele au cate un job, ca si partenerul. De fapt o femeie are nevoie de 1 milion de forme de ajutor din partea ta, desi nu ii este usor sa iti spuna. Nu in ultimul rand, daca credeti ca alcoolul va ajuta sa pareti mai masculini, ei bine, ati fi surprinsi cat de mult interes veti trezi in randul femeilor daca le veti spune ca sunteti anti-alcool. 

Mai mult decat o pseudo-masculinitate, cred ca barbatul poate sa dezvolte trasaturi nobile ale masculinitatii, cum ar fi increderea in fortele proprii, dorinta de a proteja sau ajuta, optimismul, simtul umorului si, de ce nu, curajul. Dar nu acel curaj ieftin, fara valoare sociala, cum ar fi curajul de a sofa iresponsabil sau curajul de a consuma substante interzise. Ma indoiesc ca o partenera cu capul pe umeri ar putea aprecia acest gen de curaj. Curajul cu valoare sociala priveste lucruri precum curajul de a sustine un examen, curajul de a cauta o oportunitate de afaceri sau curajul de a explora un loc necunoscut. 








(1) Imaginea P7310026-2, de JPhotographie.fr, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu