Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 8 februarie 2021

Strada si Ciclul Abuzului

Atunci cand fac ceva in locul tau, desi ai putea sa faci si tu acel lucru, se numeste ca te-am abuzat. Cand iti asigur mijloacele existentei din munca mea, te-am impiedicat sa te dezvolti si ti-am confiscat compentente de pret cum ar fi o atitudine onesta, dorinta de a fi independent si a-ti castiga existenta prin forte proprii. Un articol care atrage atentia asupra abuzului la care luam parte.



☆ ☆ ☆


S-au petrecut destul de multe in ultimul timp si, dintre toate acestea, cred ca merita sa comentez incidentul petrecut la Arad, in care Politia Locala a confiscat banii unui cersetor. Acesta facuse ceva mai mult de 100 de lei in doar 3 ore de "munca". Daca nu s-ar fi luat nimeni de viata lui, ar fi putut sa faca in jur de 500 de lei intr-o singura zi. Cred ca suntem putini cei care ne putem lauda cu faptul ca putem sa castigam 500 de lei pe zi, nu-i asa? Dar sa trecem peste asta. 

Poliția Locală Arad a identificat în municipiul Arad un tânăr cerşetor, din Felnac, apt de muncă, care avea asupra sa suma de 113 ron, proveniți din cerşit. Conform propriilor afirmații, tânărul V.A. provine dintr-o familie cu 6 copii. Tatăl său nu lucrează, trăind din alocația copiilor, iar mama sa a decedat anul trecut. Tânărul a ajuns în Arad, la prânz, cu trenul și a avut nevoie de doar trei ore pentru a obține din cerșit suma de 113 lei care a fost găsită asupra sa. Nu a lucrat niciunde până în prezent şi nu a frecventat şcoala, fiind analfabet. Sursa: Digi 24.

Am mai prezentat in acest blog cazul unui cersetor cu care am avut interesul sa discut in orasul Brasov, unde locuiesc. Era un preadolescent de vreo 13 ani care fusese dat in grija statului cand a fost mic dar a fost retras cu forta din insitutia respectiva, de catre parinti, imediat ce a devenit capabil sa cerseasca. Daca am inteles eu bine schema situatiei, parintii pot sa faca asta, indiferent ce isi doreste copilul. De asemenea, parintii pot sa mituiasca pe cei responsabili din institutiile respective fiindca, nu-i asa, ce nu face omul pentru o sursa de venit adevarata?

Nu spun ca toti cersetorii din toate orasele sunt la fel, dar cu toate acestea, acest sablon se intalneste destul de des, fiind inclusiv cazul tipului caruia i s-au confiscat banii in Arad. Cei care au intervenit sa critice Politia pentru ca si-a facut datoria, ei bine, fie fac parte din clanurile ce traiesc din umilinta acestor suflete nevinovate, fie au o viziune din-aceasta "idilica" privitoare la cersetorie, hranita de mituri religioase expirate, dar usor de exploatat de catre cei smecheri. 

In general, cersetorii nu cersesc pentru sine iar sumele obtinute pot ajunge unde nici macar nu va imaginati. Spre exemplu, un parinte alcoolic, care te poate trimite sa dormi pe strada daca nu "ti-ai facut planul", dupa o corectie fizica adecvata, ori chiar sefi de clan care iti confisca banii fara absolut nicio urma de remuscare. Daca i-ati descoperi pe cei care se afla in spatele cersetorilor cred ca v-ar fi spulberate toata increderea in umanitate. 

"Ce democrație e aia în care Poliția Locală poate lua cu forța bani de la cetățeni de pe stradă?" "Doamne ferește!!!! Mare mafiot.... felicitări!!!" "De unde știți că ăia nu erau banii lui? Sau măcar o parte. Care sunt dovezile?" "Si acuma o să auzim că a dat în cap la cineva pe stradă pt mâncare....nu este un mod de a stopa cerșetoria ci de a activa acea persoană să devină agresivă pt un colț de pâine". "Să vă fie rușine. Ați călcat în picioare dreptul la proprietate și cel la libera circulație. Ce a făcut poliția locală se numește tâlhărie", arată o parte dintre mesajele la postarea Primăriei. Digi 24.

Cineva dintre "cei de pe margine" care inteleg ca s-au aratat indignati de faptul ca Politia isi face treaba, spune ca cersetorului i s-ar fi incalcat dreptul la proprietate. Okay, numai ca acest tip nu are nicio sursa de venit alta decat cersetoria iar cersetoria este ilegala in Romania. O alta persoana afirma ca este mai bine sa permitem unui cersetor "sa-si castige painea" decat sa ii luam banii si astfel "sa-l incurajam sa dea in cap". Este genul de comentariu pe care l-ar face un membru de clan atunci cand vede ca sursele sale de venit se duc naibii. Chiar asa!

Dar sa zicem ca nu este asa, si, cine stie, poate ca se afla si printre dvs unii care gandesc astfel. Daca un cersetor porneste de la premisa ca cerseste doar "ca sa nu dea in cap", ei bine atunci poate sa faca multe alte lucruri, doar ca sa nu dea in cap. Printre acestea, poate sa isi gaseasca un loc de munca, daca nu ar fi asa usor sa castige din cersit, sau dimpotriva, poate sa ia un ostatic si sa ceara o suma de bani, doar fiindca stie ca se merita sa faca asta, a functionat mereu, iar noi ceilalti ii vom da bani si "vom coopera" cu el, doar ca sa predea ostaticul fara a-l maltrata. Altfel spus, stoparea cersetoriei, poate fi un important moment de cotitura, in care cersetorul isi va pune niste intrebari. 

Daca mi-ati citit blogul pana acum probabil ca ati observat ca incerc sa cultiv ideea de "decizie cu efecte pozitive pe termen lung", in contrast cu "actiunea emotionala cu avantaje limitate in timp". In familie spre exemplu, se creaza uneori situatia in care, tot facandu-i pe plac copilului, facand lectiile in locul lui si crutandu-l de orice eforturi de crestere (sarcini casnice, invatatura, respect, cooperare) nu faceti decat sa il mentineti intr-o stare de primitivism uman si socio-profesional. Veti ajunge efectiv sa ii faceti toate poftele, doar ca sa "nu va dea in cap", dupa principiul enuntat mai sus de internautii scandalizati de cazul din Arad. 

Ei bine, cam tot la fel stau lucrurile si in privinta cersetoriei. Pe de o parte, putem sa le dam crezare celor care cred ca ... le dam si cersetorilor ceva, acolo, ca sa nu ne violeze rudele. Este o solutie care, pe termen scurt iti asigura un confort si chiar pseudo-satisfactia ca ai facut un bine. Cu alte cuvinte, tinem cersetorii in strada pentru a putea trai cu noi insine, sau pentru a putea sa pozam in acesti "salvatori ai lumii", deci pentru o satisfactie egocentrica care exclude orice preocupare reala in legatura cu viata acestor oameni. 

Pe de alta parte, ar trebui sa ne gandim unde vom ajunge si, mai ales, unde vor ajunge EI, in felul acesta. Pai va spun eu: strada se va umple de cersetori, din ce in ce mai jalnici, de multe ori cu dizabilitati pretinse ori chiar induse in mod criminal, care in loc sa ramana in grija statului si sa invete o meserie ce le-ar putea asigura independenta la un moment dat, vor trai cu teroarea zilnica a agresorilor care ii bat si le iau banii. Care este lectia pe care o invata acesti tineri? Pai va spun tot eu care este: ei invata ca statul i-a lasat balta, ca statul nu functioneaza, ca statul este corupt si ca un astfel de stat merita tot ce este mai rau din partea lor. 

Daca aveti impresia ca le facem un bine acestor tineri atunci cand le scapam un leu, nimic nu este mai departe de adavar. Furia pe care o cladim in ei este adanca si de lunga durata si, in mod paradoxal, ni se va intampla exact lucrul de care ne temem - si anume acela ca pierzandu-si increderea in sine (datorita lipsei de competente) dar si in stat (care i-a abandonat si a intretinut abuzul in care vietuiesc) vor ajunge sa imbratiseze o cariera de criminalitate, pe masura ce vor descoperi ca au crescut si au prins puteri. Daca as fi orb si egoist, as zice ca vom scapa de ei fiindca vor pleca in vestul Europei unde le vor face probleme celor de acolo.

Da, lucrurile pot deveni mai rele inainte sa devina mai bune. Dar este mai bine sa intrerupem acest ciclu al abuzului pe care noi insine il intretinem. Cand oferim bani unui cersetor care ar trebui sa fie in scoala si sa invete o meserie, de fapt l-am abuzat si am completat cercul calailor sai. Stiu, este greu de inteles asta atunci cand nu cunosti lumea perversa a cersetoriei si traiesti cu ideea ca trebuie sa fii generos cu ceilalti, fiindca asa scrie in Biblie.

Si da, este adevarat, pe termen scurt, am putea avea probleme cu aceste clanuri daca incepem sa luam masuri mai radicale impotriva cersetoriei, dar asta va determina statul sa ia in serios problemele acestor oameni si sa le ofere suport, consiliere si chiar educatie. Cu alte cuvinte, abia atunci vom incepe sa cautam solutii adevarate, iar fostii cersetori vor fi cointeresati odata ce li s-a dovedit ca nu mai putem tolera abuzul in care traiesc.  








(1) Imaginea Beggar, de Oleg Kr, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Digi24, (acc. 07.02.2021), Zeci de oameni s-au revoltat... , website: Digi24

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu