Ai putea sa-l intalnesti pe strada si sa nu-ti dai seama ce erou se afla in spatele aparentelor. Este un tip de eroism subtil si feminin, pentru ca nu foloseste forta bruta sau armele ci mai curand diplomatia si persistenta. Uneori, o picatura de apa poate sfredeli un munte...
Nu toti eroii poarta capa, spada, mitraliera sau alte arme de acest fel. Cu toate acestea eroismul lor se face simtit, chiar daca intr-o forma subtila, unii ar spune, intr-o forma feminina. Farmacistul Dan Schneider imi aminteste de Vitoria Lipan, a noastra, cea care, manata de spiritul ei justitiar, va solutiona cazul mortii barbatului ei si il va umili pe criminal, singura, si fara vreo arma, dar avand de partea ei o vointa neclintita si un curaj demn de admiratie.
Dan Schneider este protagonistul seriei limitate "Farmacistul" de pe reteaua Netflix. Si daca Vitoria Lipan este un produs al imaginatiei lui Mihail Sadoveanu, farmacistul Dan Schneider este cat se poate de real, iar filmul in care a jucat este filmul vietii sale. Ajuns la o varsta inaintata acum, el ne povesteste incidentul care a condus la decesul fiului sau iubit, intr-un cartier rau famat din New Orleans, unde, fiind dependent de cocaina, isi cauta parca sfarsitul.
Este si un film care vorbeste despre ineficienta statului american in lupta cu criminalitatea, dar, asa cum veti vedea, este mai ales un film despre coruptia infioratoare care domina societatea americana, acesta fiind, probabil cel mai bine pastrat secret al celor care vin la noi in tara sa ne dea lectii de corectitudine si sa ne bata obrazul, cand de fapt isi au propriile motive de rusine, incepand de la politisti care nu-si fac treaba, medici care prescriu medicamente in mod criminal, s.a.m.d.
Ei bine, in Farmacistul, un film documentar pe care am tendinta sa il compar cu acele filme indiene in care cineva isi pierde rudele si apoi este urmarit de demonul razbunarii toata viata, toate acele aspecte neplacute si rusinoase ale societatii americane ies la suprafata intr-un mod care iti da fiori. In primul rand, sa mentionam faptul ca in urma decesului fiului sau, Farmacisul este nevoit sa descopere lipsa de implicare a politiei.
E drept si faptul ca, daca exista un martor - si da, exista acel martor, cel mai probabil, nu ar fi vorbit cu Politia, de teama sa nu-si piarda viata. Caci da, se pare ca Omerta, legea tacerii este mult mai raspandita in lumea larga decat ne dam seama noi. Si totusi, Farmacistul, luand cartea de telefon, a inceput sa sune la fiecare numar din zona unde fiul sau isi pierduse viata si, ce sa vezi, a reusit sa vorbeasca chiar cu martorul cheie. Numai ei doi stiu insa cat i-a luat lui Dan Schneider sa convinga acel martor sa vorbeasca.
Dar povestea acestui erou nu se incheie odata cu condamnarea criminalului - crimnalul fiind o surpriza absoluta. El observa si faptul ca la farmacia lui veneau tot felul de tineri, aparent sanatosi tun, care isi luau retete de opioide, pe banda rulanta. Despre unii dintre ei afla apoi ca au decedat in urma unor supradoze si realizeaza ca nu mai poate lasa lucrurile sa decurga in acest fel. Modul cum incepe o ancheta pe cont propriu pentru identificarea sursei acestei epidemii opioide, trebuie s-o recunosc, este fascinant. Asa am descoperit si termenul de "Pill Mill', adica o autoritate medicala care prescrie opioide periculoase in mod inadecvat si criminal.
El face inregistrari cu un casetofon rudimentar fiindca isi dorea sa obtina probe, vorbeste cu martori care au povesti de-a dreptul halucinante, iar in momentul cand ia legatura cu structurile FBI, lucratorii respectivi sunt surprinsi sa descopere faptul ca Farmacistul avea propria lui ancheta, intr-o faza mai avansata decat a lor. Si cred ca se simtea nevoia de un astfel de erou, in goana aceasta americana dupa profit, care afecta inclusiv medicii si concernele farmaceutice - "Purdue Pharma" in acest caz, producatorii faimosului opioid Oxycontin, care a facut epoca, dar in sens negativ, din pacate.
Va recomand deci sa vedeti acest documentar Netflix, daca nu cumva preferati filmele cu povesti siropoase despre Craciun - si este dreptul vostru. Cred insa ca Farmacistul va va oferi cateva revelatii interesante despre societatea americana, in general, despre realitatile sale mai putin comode si confortabile, dar si despre felul cum demnitatea umana nu poate fi sufocata de mezeria ce tinde sa acopere totul, atunci cand nimeni nu intervine sa o opreasca. Vizionare placuta!
(1) Imaginea I need my meds, de Camila Urrea, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu