Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

sâmbătă, 31 octombrie 2020

O Drama Moderna

Romeo si Julieta din 2014 erau ambii sub influenta medicamentelor antidepresive, cum probabil ar fi fost si cei doi indragostiti din Verona, daca eram contemporani cu dansii. Povestea a doi indragostiti din vremea cand tratamentul medicamentos este mai credibil decat consilierea psihologica.  



☆ ☆ ☆


Conform Wikipedia, Conrad Henri Roy a fost un tanar american care s-a sinucis in 2014, la varsta de 18 ani. O sa-mi spuneti, "pacat, probabil ca suferea mult". Ceea ce este adevarat, doar ca cei care au facut ancheta in urma sinuciderii au descoperit ceva poate mai interesant decat si-ar fi dorit. Acel ceva sunt mesajele deplasate pe care le schimbasera Corad si prietena lui Michelle Carter anterior gestului extrem al tanarului de a se inchide in masina si a se intoxica cu monoxid de carbon. 

Ca urmare a acestei descoperiri macabre, tanara Michelle Carter a fost judecata si condamnata pentru  omucidere involuntara, pe baza in special a ultimei lor convorbiri telefonice in care tanara de 17 ani "i-a ordonat" iubitului ei, sau l-a incurajat sa se intoarca in masina cu monoxid de carbon pentru a termina ceea ce incepuse. Detectivii, dupa auditii si lecturi de mesaje private care au durat nopti intregi, au putut in final sa-si spuna unul altuia, cu un aer uluit: "daca nu era dra Carter, Conrad Roy ar fi trait inca!

Tanarul avea ezitari in ce priveste gestul sau disperat si intamplarea a  facut ca persoana in care avea incredere sa i se confeseze era tocmai aceasta adolescenta care si-a inteles gresit misiunea de a-l ajuta pe tanarul sinucigas, incurajandu-l pentru ducerea la bun sfarsit a planului sau de a se intoxica cu monoxid de carbon. Totul, sub nimbul unei iubiri ca-n filme, care i-a si facut celebri, cel putin dupa aparitia filmului documentar "Te iubesc. Acum mori!" pe care am avut si eu interesul sa il urmaresc pe HBO GO. 




Desigur, dupa ce realizezi ce s-a intamplat in povestea aceasta, ai un moment de blocaj cerebral desavarsit. Apoi de intrebi confuz: CUM? Care a fost motivatia? Si fireste, faptul ca ai absolvit facultatea de psihologie cu masterat si program de formare in psihoterapie nu te ajuta aproape deloc. Dar ajungi in final la doua ipoteze: 1. Adolescenta a vrut sa vada cat de puternica poate fi, altfel spus, sa se joace de-a Dumnezeu sau chiar sa intre in trista istorie a sinuciderilor problematice si 2. A crezut cu sinceritate ca prietenul ei are nevoie sa isi gaseasca linistea si credea si ca nu si-ar fi gasit-o intr-un alt mod decat acesta.

Medicii care au participat la proces si, respectiv la filmul realizat de HBO, mentioneaza si o alta ipoteza: aceea ca ambii adolescenti se aflau sub influenta medicamentelor antidepresive si acestea ar fi jucat un rol decisiv in felul cum au evoluat lucrurile si tragedia la care s-a ajuns in final. Povestea lui Michelle si a lui Conrad, imi aminteste de povestea indragostitilor din Verona, a lui Romeo si a Julietei, care, daca ar fi trait azi, ar fi fost tratati si ei tot cu medicamente antidepresive si ar fi ajuns, probabil, la acelasi deznodamant. 

Mie nu imi ramane decat sa militez pentru promovarea consilierii psihologice si a psihoterapiei, mai curand decat pentru prescrierea de medicamente. Daca ar fi sa recomand doar una dintre aceste forme de terapie as recomanda consilierea psihologica. In niciun caz nu as recomanda doar medicatia, asa cum se face in ziua de azi. Este ceva timp de cand se cunoaste acest efect advers al medicatiei in cazul celor cu tendinte suicidale: si anume grabirea sinuciderii.

Cand un sinucigas cu modul sau de a privi lucrurile disfuctional, dar lasat intact, primeste stimulentul medicamentos, efectul nu este altul decat curajul de a-si duce la capat planurile sinucigase. Ei nu ar face asta daca ar fi lasati fara tratament medicamentos fiindca nu ar avea resursele fizice si psihologice pentru a actiona. Dar o fac totusi fiindca tratamentul medicamentos ii poate energiza aducandu-le sfarsitul pentru care s-au pregatit poate si ani intregi. 

Intorcandu-ne la cazul lui Michelle si a lui Conrad, aceasta ne ofera o poveste interesanta de urmarit pe HBO Go dar este in acelasi timp si un excelent prilej pentru a intelege pericolul pe care il pot reprezenta medicamente precum Prozac sau alte tipuri de antidepresive pentru cei care au preocupari sinucigase. Iar alternativa, in umila mea opinie nu este alta decat consilierea psihologica, aceasta reprezentand unica sansa prin care un tip precum Corad Roy ajunge sa descopere un punct de vedere matur si avizat, care, cel mai probabil, ar gasi o alta metoda de a-l ajuta decat cea pe care a gasit-o Michelle Carter. 

De altfel, partea cea mai fascinantă a povestii este controversa pe care a generat-o in rândul cetățenilor obișnuiți: unii cred ca Michelle Carter are suficiente circumstanțe atenuante (adolescenta, idealista, cu probleme de sănătate mentală,  sub influența medicamentelor, etc), in timp ce alții vad răutatea ei si arunca vina suicidului asupra fetei. Un moment de maximă tensiune este duelul verbal dintre avocatul apărării si cel al acuzării,  un punct culminant al procesului dar si al documentarului HBO.

Ar mai fi ceva de spus despre situația în care un prieten va tot povestește despre cum vrea sa se sinucidă. Este, după cum veți vedea și în filmul HBO, o situație ingrată și mi-e teamă că nu sunteți pregătiți să faceți față. Probabil ca o alternativă bună este sa il rugați pe prietenul respectiv sa vorbeasca cu cineva din domeniul sănătății mentale si chiar sa va îndepărtați de el, pentru a nu păți ceea ce a pățit Michelle Carter. Puteți sa fiti discreți in ce priveste confesiunea respectivă și sa încredințați acest secret numai persoanelor care il iubesc si stiu cum sa acționeze spre binele sau.

 






(1) Imaginea A Beautiful Woman, de Torbakhopper, via Flikr, sub licenta CC BY-ND 2.0

(2) Wikipedia, (acc. 29.10.2020), Death of Conrad Coy, website: Wikipedia

(3) HBO Go, (acc, 29.10 2020), Te iubesc, acum mori, povestea..., website: HBO Go

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu