Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 16 octombrie 2020

Caine sau Pisica?

Exista 2 tipuri de oameni: cei care prefera cainii si cei care prefera pisicile. Cei care prefera cainii sunt autoritari, calzi, sociabili, competitivi, mai curand "de dreapta" si le place sa creada ca sunt superiori. Cei care prefera pisicile sunt mai presus de orice inchipuire!



☆ ☆ ☆


Dupa cum ati observat, la noi in tara, termenii de "stanga" si, respectiv "dreapta", nu sunt tocmai bine definiti si, aparent, putin ne mai pasa daca cei care s-au auto-definit public ca fiind "dreapta" ori "stanga", au intr-adevar preocupari specifice spectrului politic ales.

Pare ca la noi "dreapta" a fost inlocuita cu "cei-tineri-frumosi-cinstiti-si-patrioti" iar "stanga" a fost inlocuita cu "aia-care-fura-si-dau-de-pomana-ca-sa-scape-nepedepsiti". Sau, daca privesti lucrurile din cealalta perspectiva, "dreapta" sunt "aia-isterici-manipulati-fara-de-job-preocupati-sa-dea-cu-parul-si-sa-ne-ia-banii-cand-ajung-la-putere", iar "stanga" sunt "cei-care-inteleg-nevoile-cetatenilor-dar-care-nu-sunt-lasati-sa-lucreze-pentru-cetateni-de-catre-oamenii-lui-Soros".

Totusi, care ar putea fi in realitate preocuparile definitorii ale dreptei si, respectiv ale stangii, si care este ideologia si valorile din spatele acestor concepte? Stanga, asociata cu socialismul este procupata de impartirea resurselor si reglarea inegalitatilor dintre cetateni, colectivismul si interesul comunitatii, protejarea minoritatilor si a celor defavorizati. Dreapta, pe de alta parte, este preocupata mai curand de protejarea resurselor individului si promovarea pe criterii de merit, implicandu-se in mod activ mai curand in impunerea unor repere si valori morale, traditionale.

In mod interesant, au aparut studii care incearca sa descopere trasaturile de personalitate ale simpatizantilor dreptei / stangii. Poate cel mai cunoscut test de personalitate existent este cel numit "Big5", care se focalizeaza pe 5 trasaturi de personalitate considerate esentiale: 

  1. Amabilitatea, 
  2. Stabilitatea emotionala, 
  3. Extraversiunea, 
  4. Constiinciozitatea si 
  5. Deschiderea la nou. 
Iata cateva dintre asocierile realizate in UK in ce priveste apartenenta politica si aceste trasaturi de personalitate.

I. STANGA - Votantii de stanga se disting in primul rand prind deschiderea la nou - un rezultat intuitiv de altfel, acestia fiind orientati mai curand catre un ideal social "de tip nou", unde avem sanse egale si suntem sprijiniti de stat, daca ne este greu. De asemenea, Stanga este asociata cu toleranta fata de minoritatile sexuale sau etnice, ceea ce presupune tot deschidere mentala. Tot in mod intuitiv la votantii de stanga apare instabilitatea emotionala - au si motive, fiindca viitorul categoriilor vulnerabile depinde de altii, un lucru care le da tot felul de anxietati, tristeti si furii. De altfel am vazut toata vara demonstratiile de protest ale stangii, scandalizate de felul cum ii trateaza Politia pe infractori, fie acestia si de culoare. Cu toate acestea, tot intuitiv, votantii de stanga par a fi mai amabili decat cei de dreapta, probabil cu exceptia situatiei in care intalnesc politisti rasisti sau manageri de corporatii aroganti. Nu stiu daca protestele feministelor, in care acestea isi arata sanii pot fi considerate un semn de amabilitate. 

II. DREAPTA - Votantii de dreapta in schimb se disting mai curand prin constiinciozitate, de asemenea un rezultat intuitiv, fiindca acestia sunt inclinati catre valorile nationale, morale si religioase, valori care solicita un grad ridicat de constiinta - vehicul al moralitatii, in fond. Votantii de dreapta par a fi si ceva mai extrovertiti decat cei de stanga. Ei sunt mai stabili din punct de vedere emotional, poate si datorita faptului ca sunt mai putin dependenti de stat, sunt auto-suficienti - dependenta fiind un factor care, in general, aduce cu sine suferinta emotionala. Dreapta detesta schimbarea, cum ar fi venirea imigrantilor sau acceptarea homosexualilor, lucru care o califica pentru un scor mic in ce priveste deschiderea mentala la nou. 

In mod interesant, s-au facut studii in ce priveste preferinta pentru caini sau pisici cu referire la aceleasi 5 trasaturi de personalitate despre care am vorbit pana acum. S-a concluzionat astfel ca cei care prefera cainii sunt mai extrovertiti, constiinciosi si mai putin deschisi la nou, spre deosebire de cei care prefera pisicile, care sunt introvertiti, mai instabili emotional si mai deschisi la nou. Cu alte cuvinte, celor de stanga li s-ar potrivi mai curand o pisica, in timp ce reprezentantilor dreptei li s-ar potrivi un caine - care ii si ajuta sa-si securizeze proprietatea (daca nu detin arme adevarate). 




Asadar, caine sau pisica? Preferinta fata de unul dintre cele doua animale de companie vine pe criteriul compatibilitatii dar si al complementaritatii. Unul care vrea sa conduca, sa domine si sa fie ascultat de subalterni nu are cum sa iubeasca pisicile, care nu ne fac pe plac mai deloc, fiindca ele isi au propria agenda si stapanul lor trebuie sa se adapteze la aceasta, mai niciodata invers. O pisica nu sta in lesa si, hai sa recunoastem, ar arata straniu daca am incerca sa-i punem una. 

Daca aveti preocupari epistemice, imi puteti lasa un comment pentru a incerca sa descoperim impreuna adevarul acestei ipoteze: simpatizantii dreptei prefera cainii iar simpatizantii stangii prefera pisicile? Mentionez ca nu s-a descoperit inca acest lucru iar concluzia mea este rezultatul unui silogism: 1. Daca cei de stanga sunt introvertiti, nevrotici si deschisi la nou. si 2. Cei introvertiti, nevrotici si deschisi la nou prefera pisicile, inseamna ca 3. Cei de stanga prefera pisicile. 










(1) Imaginea Non C'e Solo Simba!, de Antone, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0 

(2) LSE, (acc. 17.101.2020), Populist Personalities..., website: LSE

(3) Psychology Today, (acc. 17.10.2020), Cat People are More Distinctive, website: Psychology Today

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu