Povestea crimei cerute de Slenderman in schimbul protectiei sale poate fi privita ca o chestie complet straina, care li se intampla pacientilor psihotici. Totusi, in esenta, ea este povestea oricarui adolescent care cauta un punct de sprijin in viata lui iar uneori il gaseste il lumea viselor, sau a cosmarurilor.
Am mai pomenit in blogul Psihopedia despre povestea crimei in numele lui Slenderman atunci cand am vorbit despre fenomenul numit "Folie-a-Deux" sau "Nebunie in Doi". Dar am urmarit de curand "Mitul lui Slenderman" pe HBO Go, un documentar extrem de interesant despre acest fenomen straniu si cred ca trebuie sa fac niste precizari. Poate nu cea mai importanta dintre ele este aceea ca am inteles gresit, in functie de cateva date culese de pe internet cazul crimei comise de cele 2 fetite de 12 ani.
Anissa Weier si Morgan Geyser, doua fete din Waukesha, statul american Wisconsin au incercat sa-si ucida prietena, pe Payton Leutner, fiindca, asa cum au declarat la realizarea anchetei "a fost necesar". Motivul? Aceasta crima ar fi reprezentat un sacrificiu pe care il faceau ele pentru a castiga bunavointa si protectia unui personaj numit Slenderman, despre care ele credeau ca este real si are insusiri exceptionale.
Dar, inainte de continuarea acestei povesti, poate ar fi util sa facem o recapitulare.
Folie a Deux figureaza pana si in manualul de diagnostic psihiatric (DSM 5), avand urmatoarele criterii de diagnostic:
*Doua persoane care impartasesc aceeasi idee deliranta sau sistem de idei delirante si isi confirma una celeilalte astfel de credinte.
*Cele doua persoane au o relatie neobisnuit de apropiata
*Exista dovezi clare ca un membru activ / dominant a indus credintele delirante membrului pasiv
Ideile delirante sunt cheia intelegerii fenomenului de nebunie in doi. Acestea pot fi insuflate unei persoane mai vulnerabile din punct de vedere psihologic de catre "persoana puternica" - dar daca este puternica nu inseamna ca este si sanatoasa, nu-i asa?
O idee deliranta este imbratisata pentru o perioada mai lunga de timp, este contestata de realitatea obiectiva dar cu toate acestea, ne este extrem de greu sa o abandonam. Exista mai multe tipuri de idei delirante si deliruri: delirul erotic, delirul de grandoare, de gelozie, de persecutie, somatic si mixt.
Motivul pentru care imbratisam ideile delirante nu este clar. In general, acestea sunt explicate prin intermediul ereditatii sau influentelor mediului. Totusi, este limpede cel putin faptul ca acestea sunt o forma de creativitate, nu tocmai utila din punct de vedere social dar care indepliniste anumite functii in viata persoanelor care dezvolta delirul respectiv. Iar aceasta este, probabil, partea cea mai interesanta: la ce folosesc ideile delirante unei persoane susceptibile de a le dezvolta?
Pentru a intelege raspunsul la aceasta intrebare, propun sa ne intoarcem la povestea celor doua fete cu apucaturi criminale. Ele descopera pe internet un mod interesant de a-ti petrece timpul liber: literatura de tip fan-fiction. Autorii de fan-fiction preiau personaje create de autori cu mai multa notorietate si creaza intamplari noi. Ei bine, pe un site numit Creepypasta Wiki, fetele il descopera pe Slenderman, un personaj imaginar care le captiveaza imaginatia.
Dar cine / ce este acest Slenderman? Ca sa parafrazez o adolescenta din filmul HBO, "daca nu stii cine este Slenderman, inseamna ca traiesti in pestera". De unde rezulta ca cele doua fete care si-au ucis prietena nu traiesc in pestera, din moment ce ele il cunosteau personal pe tipul acesta si chiar le-ar fi cerut sa comita aceasta crima. Una dintre cele doua fete a fost diagnosticata cu schizofrenie, dat fiind faptul ca si tatal ei sufera de aceeasi sinistra afectiune psihica. Ea ar fi declarat ca vede / aude fantome inca de la varsta de 3 ani. (Urmariti documentarul HBO accesand linkul din imaginea de mai jos)
Daca aveau sa comita crima, ar fi fost rasplatite pentru "curajul si eroismul lor" prin aceea ca se vor muta in vila lui Slenderman, care le va primi acolo si vor trai ca si servitoare ale infamului personaj. Oare sunt eu de vina sau vi se pare si voua ca asta seamana cu situatia teroristilor sinucigasi carora li se promite ca vor trai in paradis si vor avea 7 fecioare drept servitoare? Cred oricum ca principiul este cam acelasi: amagire prin promisiunea satisfacerii unor nevoi.
Dupa cum observati, chiar si persoanele cu schizofrenie au nevoie de siguranta si protectie. Iar daca lumea reala nu le ofera asa ceva, ele vor gasi solutia in lumea imaginatiei. De asemenea, la astfel de persoane apare dificultatea de a distinge intre adevar si fictiune - povestile despre Slenderman nu erau simple povesti, asa cum erau pentru toti ceilalti amatori de fan-fiction, erau mult mai mult decat atat: promisiunea unei realizari de sine.
Iar daca, in definitiv, nevoile adolescentelor din povestea aceasta erau aceleasi cu ale oricarui alt adolescent, la fel ca si sursele de stres din viata lor de zi cu zi, nu acelasi lucru il putem spune despre "solutia descoperita" pentru a veni in intampinarea acestor nevoi. O solutie care tine de evadarea in imaginar si care le face pe cele doua, incompatibile cu traiul in societate. La proces, nu au fost gasite vinovate, fiindca s-a folosit, in mod adecvat as spune, absolvirea de vina pe motiv de boala psihica. Veste buna este aceea ca victima acestui atac a scapat cu viata.
Intrebarea care se naste este urmatoarea: exista oare vreo posibilitate pentru ca persoanele inca nediagnosticate sa evite un destin de acest fel? Probabil ca acestea au nevoie de o atentie sporita, oferita de terapeuti cu experienta in lucrul cu pacientii psihotici si, nu in ultimul rand, deprinderea unor abilitati de gestionare a stresului. Dupa cum ati observat, nu a existat asa ceva in povestea lui Slenderman si a "slujitoarelor sale". Acesta, in mod ironic, a ramas unicul punct de sprijin pentru aceste fete...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu