Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 29 aprilie 2019

Ex - Homosexualii

Ne nastem homosexuali si nu putem schimba asta. Dar stai putin... nimeni nu a descoperit "gena homosexualitatii" pana acum iar aceasta afirmatie este total lipsita de fundament stiintific. Ei bine, homosexualitatea ramane un mister si anul acesta.


o o o

South Park este un serial de desene animate pentru adulti pe care il cunoasteti de pe Comedy Central. Acum, "pentru adulti" nu inseamna ca este un desen animat pornografic cum cred unii. El abordeaza teme pe care copiii nu le-ar putea intelege, cum ar fi cele de satira sociala. Prin urmare, iata, desenele animate pot fi folosite si pentru altceva decat pentru a distra copiii sau pentru a-i "imbogati sufleteste" pe cei care se afla in sezonul de imperechere.

In acest serial am intalnit un episod in care se face referire la ceea ce se cheama "Terapia de Conversie a Homosexualitatii". Abordarea autorilor Trey Parker si Matt Stone este destul de "stravezie": ei sugereaza ca aceasta teapie nu este decat o bazaconie iar homosexualitatea nu poate fi tratata pur si simplu, ca o boala psihica, precumam am fi tratat dorinta de a te elibera din sclavie a negrilor in urma cu cateva sute de ani, care era de asemenea o "boala psihica" la momentul respectiv - o atitudine prudenta, in esenta, care nu iti "pune in cap" pe toata lumea.

Serialul desigur ca duce lucrurile la extrema, asa cum ii sta lui bine. Intr-o tabara de conversie a copiilor "bi-curiosi" acestia recita nevrotici pasaje din biblie si se sinucid pe capete atunci cand isi pierd increderea in "videcarea de homosexualitate". Nimic funny in legatura cu asta. Evident ca cei adusi in aceasta tabara sunt nu doar homosexuali si "bi-curiosi" dar sunt si afectati de tulburari de personalitate de tip borderline, depresii si alte "minuni".

Ideea episodului 'Cartman Sucks" este insa bine definita: cei pe care incercam sa ii vindecam de homosexualitate ajung sa se sinucida, sau cine stie ce mai fac, mai devreme sau mai tarziu, fiindca acestea sunt lucruri pe care nu le poti controla, le mostenim pur si simplu, le putem doar accepta ca atare, homosexualitatea ar trebui respectata, iar a incerca sa lupti impotriva homosexualitatii proprii este nu doar o pierdere de timp ci si un fel de atrocitate la care se dedau cei care nu se pot desprinde de niste viziuni invechite asupra problemei, cum ar fi cele ale americanilor din partidul republican.

Fiindca daca considerati ca America este o societate deschisa la minte si liberala in intregul ei, nu stiti probabil ca exista state si comunitati in care lucrurile nu stau deloc asa. Spre exemplu, California este un stat "gay - friendly" in care homosexualitatea este privita ca un alt mod de a fi normal, iar orice incercare a cuiva de a te "vindeca de homosexualitate" este total descurajata. Acolo, din cate inteleg a si fost intezisa asa-zisa "terapie de conversie a persoanelor gay" la minori.

Cu toate acestea, in state traditional republicane, valorile crestine sunt mult mai prezente iar oamenii pot fi considerati "rednecks" (tarani). In statele din sud-estul SUA (Texas, Alabama, Georgia, etc) si regiunea geografic-culurala Appalachia, oamenii seamana oarecum cu taranii de la noi, cel putin in ce priveste lucrurile in care cred. In astfel de locuri, terapia de conversie a homosexualilor este privita ca un lucru logic si bine-venit.

Nu este intamplator faptul ca terapeutul David Pickup, unul dintre cei mai proeminenti activisti ai conversiei homosexualilor, desi a studiat in California, activeaza in Texas, mai ales ca in California a trebuit sa lupte impotriva interzicerii de catre acest stat a terapiei sale practicate cu minori. O anumita parte din teroria sa rezoneaza cu propriile mele convingeri asa ca mi-a starnit interesul, desi eu fac parte dintre cei care cel putin nu considera ca ar trebui sa luptam obligatoriu cu homosexualitatea noastra, in caz ca exista asa ceva in noi.

Dar pe ce se bazeaza teoria lui David Pickup? Ei bine, el accentueaza factorii ce tin de ceea ce numim "nurture" (educatie, mediu, experienta de viata) si contesta factori de tip "nature" (gene, mostenire genetica). Omul afirma ca nu s-a dovedit existenta "genei homosexuale" (studiile care pretind asta se bazeaza pe speculatii), iar persoanele gay nu au asa ceva in ADN-ul lor, desi acesta este un argument pe care se bazeaza cei ce considera ca ne nastem homosexuali. Prin urmare, homosexualitatea ramane un mister chiar si in 2019.

Iata insa cateva dintre controversatele practici ale terapiei de conversie a homosexualilor:

  • INFLUENTA SI CONSTRANGEREA - in numeroase comunitati din SUA, daca un copil / adolescent isi recunoaste public "confuzia" in legatura cu orientarea sa sexuala, parintii, pastorul si alti "bine-voitori" se reped sa elimine aceasta confuzie si incearca pe toate caile sa determine respectivul minor sa inceapa o terapie de conversie a homosexualitatii. Este un prim semn de intrebare ce se ridica cu privire la participarea "benevola" intr-o psihoterapie. 
  • "ADEVARURI" IMPUSE CU FORTA - odata intrat intr-o terapie de conversie, participantii marturisesc ca sunt antrenati in tot felul de discutii in care comunicarea este unilaterala (de la pastor / consilier catre "pacient") si adevarul li se impune cu forta "toti suntem nascuti heterosexuali" iar faptul ca suferim anumite traume in copilarie ne pune pe calea gresita. Spre exemplu un viol sau poate absenta modelului parental masculin din familia de origine pot fi astfel de traume ce deturneaza o persoana de la dezvoltarea sexuala "normala" adica heterosexuala. Fiindca da, orice se poate pune pe seama traumelor din copilarie, nu-i asa?
  • DENIGRAREA HOMOSEXUALITATII - acest lucru se face "pe fata", fara ocolisuri si fara a menaja sensibilitatile persoanei. Paradele gay de genul "gay pride" sunt privite ca niste "parade ale dependentilor de droguri" - junkies nu fac parade propriu-zise de tip "junky pride" LOL (in afara de faptul ca poti sa ii gasesti lesinati pe strada, in toata splendoarea lor) dar daca ar face, probabil ca ar arata la fel in ochii celor care practica terapia de conversie a homosexualitatii: o multime de oameni cu grave probleme psihice care recurg la homosexualitate ca la o supapa prin care se elimina stresul si se gestioneaza suferinta psihica. 
  • TEORIA "CANIBALISMULUI" MENTAL - se refera la faptul ca adevarata motivatie din spatele atractiei pe care homosexualii o simt fata de persoane de acelasi gen nu este sexualitatea propriu-zisa ci mai cuand faptul ca dorim sa asimilam felul de a fi si calitatile persoanei de care suntem indragostiti. Spre exemplu, o practica de constientizare a acestui fapt este sa notam toate motivele pentru care ne simtim atrasi de cineva si sa descoperim astfel ca in realitate dorim sa atragem acele calitati in viata noastra. Cu alte cuvinte, homosexualitatea este o problema de... stima de sine?
  • TRAUME FIZICE "TERAPEUTICE" - printre practicile frecvente intr-o terapie de conversie apar si tehnicile primitive behavioriste prin care se asociaza stimulii neplacuti (soc termic sau chiar electric)  cu activitatile intime homosexuale. Spre exemplu, imaginile unor barbati sarutandu-se vor fi insotite de un soc electric sau termic (cub de gheata in palma sau chiar asupra organelor sexuale) pentru a determina / forma o reactie de respingere. Se pare ca unii au ramas inca in laboratorul lui Pavlov. Si se pare ca nu functioneaza nici in ruptul capului.
  • "SCHIMBAREA" TRECUTULUI TRAUMATIC - pare a fi o trauma la fel de mare ca si trecutul traumatic in sine, fiindca presupune retrairea unor secvente delicate din istoria indviduala cum ar fi abuzul sexual. Schimbarea implica faptul ca de aceasta data putem sa avem o atitudine noua, combativa si deci eliberatoare. Totul se petrece sub forma unei piese de teatru pe care cei care participa la terapia de grup o pun in scena pe masura ce persoana povesteste traumele suferite in copilarie. Fireste, finalul este schimbat in sensul mentionat mai sus.

In cadrul terapiei de conversie, problema se pune in modul urmator: cu cat ai mai putina experienta sexuala, cu atat si sanse tale de "recuperare" sunt mai mari. Dar specialistii in asa ceva, observand valul de indignare care se ridica si risca sa ii puna la pamant, se gandesc la forme de terapie pentru conversia homosexualilor din ce in ce mai "prietenoase", mai subtile, mai in contact cu anii in care traim, prin intermediul carora, desi in esenta se incearca acelasi lucru (aducerea homosexualilor la "normalitate"), exista totusi anumite principii ce intervin pentru a elibera terapia de habotnicie si primitivism.

Psihoterapeutul David Pickup incearca astfel sa faca diferenta intre terapia de conversie care se practica in SUA inca de la sfarsitul secolului IXX si ceea ce practica el insusi in zilele noastre in cadrul "Terapiei Reparative". Iata doar cateva dintre principiile de care incearca aceasta sa tina cont.

  • ELIMINAREA CONSTRANGERII - sigur, uneori constrangerea este subtila, apare sub forma unor "sfaturi bine - intentionate" care insa au in spate teama si neputinta parintilor / pastorilor de a accepta aceasta orientare sexuala.
  • DORINTA SINCERA DE A PARTICIPA - motivatia de a "renunta la o orientare sexuala" poate fi complexa: ne vrem rudele inapoi, ne-am saturat sa dam explicatii, sa suferim batjocura, discriminarile, etc. Totusi, terapeutul vrea sa vada ca ne dorim cu adevarat sa "schimbam ceva" pentru noi, nu pentru ceilalti. Intr-un fel, este o conditie a oricarei terapii. Ceea ce terapiile de acest tip aduc in plus este faptul ca acestea considera schimbarea ca fiind posibila si realista, un obiectiv terapeutic ca oricare altul, la care se poate lucra cu mai mult sau mai putin succes.
  • ELIMINAREA PRACTICILOR CONTROVERSATE - Pickup ne asigura ca niciun terapeut credibil nu practica in ziua de azi vreuna dintre strategiile mentionate mai sus si pe care le-au practicat ani intregi cei de la terapia de conversie a homosexualitatii.
  • ELIMINAREA PRECEPTELOR RELIGIOASE - o alta trasatura pe care noile orientari terapeutice incearca sa o depaseasca sunt convingerile religioase pe care terapia de conversie se bazeaza "pray away the gay" - stiti povestea... " rugati-va ca sa scapati de... necuratu' " 
  • EXPLORAREA PROBLEMELOR EMOTIONALE - fiindca tocmai aceasta este ipoteza pe care se bazeaza aceasta terapie, si anume, homosexulitatea ar fi de fapt un efect al unor traume suferite in copilarie (abuz sexual) sau a unui deficit resimtit la nivelul personalitatii (lipsa modelului de gen si socializarea gresita). In plus, psihoterapeutul David Pickup afirma ca el insusi a fost un copil abuzat sexual care a reusit sa lase homosexualitatea in urma prin astfel de eforturi.
  • CLIENTUL ESTE LUAT DREPT REPER - cu alte cuvinte, terapeutul nu-si doreste altceva decat sa il ajute pe client sa se simta mai bine cu el insusi, indiferent de ceea ce sugereaza societatea sau morala social-religioasa. Dorinta clientului este sa isi invinga tendintele homosexuale si asta e tot ce conteaza - este obiectivul sau terapeutic. 
"Cand ma simt mandru de mine, atractia mea sexuala fata de un anumit tip nu mai este prezenta. A-mi simti propria masculinitate este mult mai satisfacator decat sexul cu alti barbati." (Afirmatii ale clientilor lui David Pickup)

Pe situl lui David Pickup ne intampina cateva citate atribuite unora dintre clientii sai reali. Da, fiecare isi lauda marfa dar citatele suna oarecum incurajator si sper ca cei care le-au rostit chiar cred in acestea. Pana la urma, se spune ca adevarul este relativ iar David Pickup aproape ca m-a convins ca Psihologia este mai curand o pseudo-stiinta. Da, este trist pentru mine sa recunosc asta... De ce ar fi adevarat acest lucru?

Pentru simplul fapt ca cercetarea stiintifica in acest domeniu oricate pretentii ar incerca sa impuna, este totusi limitata de tot felul de lucruri, cum ar fi faptul ca omul nu este un animal de laborator, este unic si complex, iar Psihologia nici macar nu a ajuns la nivelul la care, prin izolarea tuturor variabilelor sa poata sa propuna concluzii solide, incontestabile, valabile pentru toti oamenii in toate situatiile, in toate culturile, comunitatile si vremurile istoriei.

In plus, convingerile noastre despre noi insine, despre lume si ceilalti depind de multe detalii. O persoana influenta precum un pastor sau un consilier poate literalmente sa se joace cu convingerile noastre, sa ne duca in directii nebanuite, cel putin pe unii dintre noi, in acelasi fel in care, noi insine ne conducem singuri in directii nebanuite, dintre care unele sunt catastrofale, fara macar sa ne dam seama de asta. Poate fi valabil si in legatura cu orientarea sexuala? Nu am un raspuns clar la aceasta intrebare dar tind sa cred ca da, cel putin intr-o mica masura.

Dupa cum observati probabil, problema este extrem de delicata iar cele doua parti - cea care sustine ca ne nastem homosexuali si nu putem schimba asta si cea care considera ca homosexualitatea este invatata si poate fi "uitata", isi rafineaza argumentele in timp ce povestim despre asta.

E foarte dificil sa stabilim care este atitudinea corecta a unui terapeut vis-a-vis de, sa zicem, dorinta cuiva de a lasa in urma tendintele sale homosexuale. David Pickup ne asigura ca multi dintre clientii sai chiar reusesc sa faca asta. Contestatarii sai considera ca nu este etic sa luam "de bun" orice isi doresc clientii de psihoterapie - spre exemplu, la depresivi, gandirea este profund tulburata si ei isi pot dori chestii absurde.

Poate ar fi mai bine sa ajutam pe cineva sa "isi imbratiseze tendintele homosexuale" ca pe ceva ce tine de personalitatea sa, ca pe un alt tip de a fi om normal. Recunosc ca aceasta dezbatere m-a lasat si pe mine extrem de confuz. Si atata vreme cat dovezile stiintifice lipsesc, probabil ca o sa raman confuz in ce priveste cat de realist este sa iti propui sa "iti schimbi orientarea sexuala". Iar dovezile stiintifice chiar se lasa asteptate.

In final v-as recomanda cateva filme care ating astfel de subiecte delicate, pe care abia astept sale vad si eu.

  • But I'm a Cheerleader (comedie)
  • South Park "Cartman Sucks" (comedie) - S11 / Ep2.
  • Cameron Post (drama)
  • Boy Erased (drama)








(1) Imaginea Gay Conversion Therapy, de Twitter Trends 2019, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0

(2) USA Today (acc. 28.04.2019), What happens in gay conversion therapy? website: USA Today

(3) Metropolitan Marriage Association (acc. 28.04.2019), David Pickup, website: M.M.A. 

(4) AUthentic Reparative Therapy, (acc. 28.04.2019), website: David Pickup 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu