Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 21 ianuarie 2019

Pretul Libertatii

O mama isi dedica viata ingrijirii fiicei sale, lovite de boala si de ghinion. Dar nimeni nu banuieste care este adevaratul ghinion al acestei fete in floarea varstei, care isi doreste sa traiasca si sa fie sanatoasa.


o o o

Povestea pe care urmeaza sa v-o spun este incredibila de la un capat la celalalt. O fiica comploteaza pentru uciderea mamei sale impreuna cu prietenul ei, iar acesta din urma duce planul la indeplinire. Mirarea celor care le cunosc pe cele doua, mama Dee Dee Blancharde si fiica Gypsy Rose Blancharde, este uriasa, inca de la inceput, fiindca ei urmeaza sa realizeze faptul ca nimic din ceea ce stiau despre ele nu este real.

Dar ce se stia despre cele doua femei? Ei bine, se stia ca mama s-a dedicat ingrijirii unei fiice care suferea de tot felul de probleme medicale, care era paralizata de la brau in jos si traia intr-un carucior, avea leucemie si distrofie musculara, apnee in somn si cate si mai cate nu avea. Cancerul pare sa fie "cireasa de pe tort". Si probabil ca va surprinde metafora total neinspirata cu tortul si cireasa de pe dansul, in acest context trist, dar, dupa cum spuneam, in povestea asta nimic nu este ceea ce pare.

Data viitoare cand vedeti o mama cu fiica ei intr-un carucior, numai un zambet, intrebati-va daca nu cumva e ceva gresit acolo. Adica, inteleg, sunt curajoase si au resurse psihice pentru a invinge boala, cum s-ar spune, si-au ales atitudinea potrivita iar pe mine unul m-ar fi sedus din prima, fiindca imi place sa vad oameni cu resurse. Dar cate resurse sa ai si cate boli sa faci in doar cativa ani de viata?

Cele doua americance din Missouri erau niste mici celebritati locale caci toata lumea le admira pentru capacitatea lor rar intalnita de a rezista adversitatilor vietii. De aceea s-a si mirat toata lumea cand a auzit ca mama Dee Dee, a fost ucisa. Cei care anchetau crima, pe cat cunosc mai multe despre acest caz, pe atat devin mai socati. EI bine, se pare ca toate bolile acestea NU EXISTA.

Oricat s-ar fi straduit acestia sa inteleaga de ce exista un dulap plin cu medicamente pentru problemele medicale ale tinerei Gypsy Blancharde, medicii care o examineaza nu descopera absolut nicio boala la fata. Mai mult decat atat, toata lumea este bulversata de "miracolul" ca Gypsy Blancharde chiar poate sa mearga, in ciuda faptului ca o stiau de la varsta de 7 ani intr-un carucior, hranindu-se printr-un tub si respirand, tot la fel, prin tub.

Si atunci, de unde vine tot "dramatismul situatiei" acestei femei de 24 de ani (in 2015, cand a fost ucisa mama ei). Ei bine, s-ar parea ca dramatismul vine din imaginatia mamei sale, care suferea de sindromul Munchausen prin Transfer. Probabil ca stiti ce este Munchausen - acel sindrom care te face sa ii convingi pe toti ca ai o boala sau mai multe, in scopul de a primi atentie si simpatie.




Munchausen prin transfer este si mai rar intalnit si presupune sa amesteci o alta persoana in povestea asta, de regula un copil sau un membru al familiei, proiectand asupra acesteia scenariul respectiv - el este cel bolnav, desi nu s-ar putea dovedi propri-zis existenta acestor boli. Cu toate acestea, daca schimbi vreo 100 de medici, fiindca la un moment dat medicii "se vor prinde", se pare ca poti sa ajungi destul de departe cu aceasta impostura medicala.

Pana sa isi dea seama cu ce au a face, medicii pot sa prescrie tot felul de medicamente, si sa realizeze interventii chirurgicale, fiindca le-ar fi greu sa conceapta faptul ca mama pur si simplu inventeaza simptome si minte in legatura cu acestea. De ce ar face o mama asa ceva? Este o intrebare de multe puncte si se pare ca o mama chiar poate sa faca asa ceva, in ciuda faptului ca asta poarta numele de atrocitate impotriva propriului copil.

In afara de faptul ca Gypsy traieste intr-un carucior, desi poate sa mearga, si se hraneste printr-un tub, desi poate sa manace, tanara are mari probleme cu dintii din cauza medicatiei pe care o ia, care, de asemenea o tine intr-o stare de "sedare", desi, nu-i asa, ea este perfect sanatoasa si nu are nevoie de medicamente. Nu mai vorbesc despre faptul ca acest regim are un impact asupra felului ei de a simti / a intelege viata, fiindca mama sa ii impune practic sa fie bolnava.

La un moment dat, Gypsy isi intreaba mama daca nu ar fi bine sa faca fizioterapie, asa incat sa mearga mai bine sau daca nu ar fi mai bine sa incerce sa se hraneasca fara tuburi. Mama ei nici macar n-a vrut sa auda. In timp ce preocuparile fiicei erau de acest fel, preocuparile mamei erau sa modifice anul nasterii fetei din 1991 in 1995, pentru ca daca aceasta afla ca are deja 18 ani, putea oricand sa plece si nimeni nu o putea opri la mama ei, in acest "sanatoriu al lui Munchausen".

Sigur ca te fascineaza modul in care anumite limite sunt depasite cu seninatate, fiindca uneori poate sa iti vina o idee tampita, nu-i asa, dar pe masura ce trece timpul, iti dai seama ca lucrurile se indreapta catre o zona in care ar trebui sa fii total lipsit de orice sentiment uman pentru a mai tine de planul tau. Si totusi Dee Dee a reusit sa tina cu dintii de "planul ei de viata", caci, nu-i asa, ce altceva putea face o persoana ca ea intr-o lume ca aceasta?

E doar o intrebare retorica. Si sunt convins ca putea face multe alte lucruri chiar si o persoana ca ea, dar asta e o optiune mai putin cercetata. Povestea este fascinanta, dupa cum observati si cred ca adevaratul miez al povestii il reprezinta nu aceste abuzuri ale mamei impotriva fiicei ci mai curand felul cum Dee Dee a copilarit - caci nu poti sa nu te intrebi "de unde i se trage" acest Munchausen luxuriant ca un labirint cu demoni.

Din cate am reusit sa descopar Dee Dee fusese o fiica supra-protejata, sau altfel spus, rasfatata, obisnuita de catre parintii ei sa primeasca lucrurile pentru care fratii ei chiar trebuiau sa depuna eforturi si sa le obtina prin forte proprii. Multi au impresia ca isi manifesta iubirea atunci cand au grija ca un copil sa nu fie deranjat cu nimic. Adevarul este ca rasfatul este o forma de abuz - cea mai insidioasa si mai subtila forma de abuz parental, care il lasa pe copil total neechipat in fata vietii.

Dee Dee a fost parasita de tatal lui Gypsy dupa numai 3 luni de casatorie, din motive pe care le-am putea intelege numai din faptul ca el era mai mic decat ea cu 7 ani si nu stiu daca isi sarbatorise majoratul. Dee Dee a fost marcata de acest divort si, daca adaugati la asta faptul ca in mentalitatea ei totul se intampla asa cum doreste ea, puteti banui cum a ajus sa il imbratiseze pe acest Munchausen, in toata splendoarea lui. 

Unora le este greu sa inteleaga de ce a fost nevoie ca prietenul care auzea voci al lui Gypsy sa o ucida pe Dee Dee - de ce nu au plecat impreuna, pur si simplu? Ei bine, se pare ca fata a mai incercat sa fuga si mama ei o gasea mereu iar conditiile la intoarcere erau din ce in ce mai dure (legata cu lanturi de pat + ferestrele acoperite cu folie, laptopul spart, etc).

Si daca stim ca o crima nu este o solutie in niciun caz - departe de mine gandul de a sugera ca ar fi - putem intelege de ce o persoana "haituita" de mama ei o viata intreaga s-a gandit la o astfel de solutie. Eu personal ma intreb daca nu cumva Gypsy a avut aceasta "prezenta de spirit" sa il foloseasca pe prietenul ei care a luat inchisoare pe viata, pentru a o ucide pe mame ei.

Este un caz extrem de bulversant si complex si poate sa devina din ce in ce mai bulversant, daca stai prea mult sa te gnadesti la dansul si incerci sa afli detalii noi - exista detalii din ce in ce mai bulversante. Este interesant insa faptul ca in inchisoare, Gypsy pare ca "infloreste", mai ales ca acum nu mai este nevoita sa se hrneasca si sa respire prin tuburi si are probabil acces la internet. A luat 10 ani de inchisoare si pare ca uciderea mamei sale a reprezentat un nou inceput pentru ea: invata acum sa fie femeie si nu orice fel de femeie ci una sanatoasa.










(1) Imaginea Slave to My Strings, de Ahsan, via Flikr, sub licenta CC BY-SA 2.0

(2) WebMD, (20.01.2019), Munchousen Syndrome by Proxy, website: WebMD

(3) Wikipedia, (20.01.2019), Mueder of Dee Dee Blancharde, website: Wikipedia

(4) SPringfield News Leader, GYpsy is 'Thriving' in Prison, website: Springfield News Leader

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu