Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 16 ianuarie 2019

Top 10: Ideile Anului 2018

Nu știu dacă voi ajunge la un punct din viața mea in care topul ideilor va deveni lunar sau macar semestrial, însă până atunci, sa ne bucuram de aceasta activitate rară pe blog si, in general, in blogosfera.


o o o

De fiecare dată când fac topul celor mai interesante idei ce merita sa fie raspandite, am sentimentul că ar trebui sa fac asta mai des. Nu știu dacă voi ajunge la un punct din viața mea in care topul ideilor va deveni lunar sau macar bi-anual, însă până atunci, sa ne bucuram de aceasta activitate rară pe blog si, in general, in blogosfera.

Știți deja cum se face asta: patiserie, un pahar de ceva cald și putina răbdare, pana dati de gustul discursurilor. Nu de alta, dar chiar merita. Fiecare persoana din acest top este o adevărată legendă in viața și are ceva interesant de spus. Pentru mine întocmirea topului este ca un revelion și sper că tot la fel este pentru cei care îl vor urmări. Vizionare plăcută!


Locul 10 ~ Chera Kowalski: Rolul bibliotecilor in criza opioida.




O știți pe tipa aceea drăguță, cu voce afectată, care lucrează la o bibliotecă publică din Philadelphia, PA, undeva in mijlocul iadului? Pare o fată atât de bună încât îți vine să o iei acasa și să ii arati partea frumoasă a vieții. Căci pare că a văzut destul din partea ei întunecată. De altfel, dupa tot ce povesteste, realizezi ca este si foarte rezistenta, in ciuda prezentei sale delicate si vulnerabile.

Locul 9 ~ Aaron Stark: Aproape ca am fost un ucigas de scoala




Aaron Stark este, la randul sau o legenda in viata si are de spus o poveste apasatoare si plina de emotie. Viata il dezamagise de atatea ori incat a fost la un pas de a-si exprima furia printr-o razbunare de proportii uriase. Ar fi intrat in istorie drept un alt tulburat care ucide oameni nevinovati si nu am fi stiut niciodata ce s-a aflat cu adevarat in inima lui. Faptul ca a existat prietenul sau cel mai bun s-ar parea ca a reprezentat detaliul care a facut diferenta intre un scenariu si celalalt.

Locul 8 ~ Laura Schmidt: De ce nu ne putem opri din consumul de junk food.




Laura Schmidt, profesor universitar in domeniul alimentatiei publice este o autoritate in aceasta arie si, probabil ca, daca nimeni altcineva nu ne-a convins pana acum ca este nevoie de o schimbare in ceea ce priveste felul cum ne alimentam, ea o va face cu argumentele cele mai bune. Daca nici dansa nu va reusi, inseamna ca nu mai avem nicio sansa si suntem definitiv pierduti, sacrificati pe altarul consumului capitalist.

Locul 7 ~ Barbara Sher: Izolarea este adevaratul ucigas de vise.





Cu un nume predestinat, Barbara Sher tine o predica remarcabila despre capacitatea umana de a coopera si de a sari in ajutor, facand totul sa para atat de simplu incat nici macar nu mai intelegi de ce nu ti-a iesit nimic pana acum. Acesta, spune Barbara Sher, este adevaratul Secret, o versiune paralela a vestitului documentar Secretul, care era bazat tot pe speculatii si avea acelasi dar de a da de gandit. Trebuie sa fie o delectare pentru cei care comunica usor si isi fac prieteni cu usurinta.

Locul 6 ~ Michael Bordy-Waite: Marii lideri sunt ca si dependentii de droguri.





Multe discursuri din topul de anul acesta au parca la baza ideea ca... ai fost in iad si asta nu inseamna ca vei ramane acolo pentru totdeauna. O mica schimbare de atitudine va produce transformari miraculoase in viata ta, atata vreme cat iti joci cartile cum trebuie, adica cu sinceritate, incredere si spirit de sacrificiu. Michael Brody este genul care isi transforma problemele in atuuri si nimic nu il poate opri.

Locul 5 ~ Vanessa Van Edwards: Esti contagios!





Vanessa Van Edwards este genul de tipa pe care nu ai cum sa o ignori, in parte fiindca este o profesionista tocmai in arta de a produce o impresie puternica si in parte fiindca ii iese foarte bine sa transforme in realitate toate aceste cunostinte teoretice bine puse la punct. Ea stie totul despre limbaj non-verbal si foloseste aceste informatii atunci cand te astepti mai putin, pentru a produce victime sigure, in special in randul barbatilor amatori de cercetare stiintifica.

Locul 4 ~ Gerardo Lopez: Am fost un membru al MS13




Dupa cum afirmam mai sus, in acest top predomina ideea ca oamenii pot gresi, mai ales atunci cand se simt descurajati si nimic nu ii incurajeaza sa fie drepti, corecti si sa-si dezvolte abilitatile si darurile cu care i-a inzestrat mama natura. Discursul lui Geraldo Lopez este plin de carisma si, daca tipul nu ar fi absolvent de universitate si implicat in tot felul de proiecte sociale a caror scop este integrarea pustilor din bandele de cartier, ai spune ca este bodyguardul mai rasarit al unui lider de banda.

Locul 3 ~ Alison Ledgerwood: Cand esti prins in gandirea negativa




Discursul lui Alison Ledgerwood este unul util si favorizeaza dezvoltarea personala oferind informatii si opinii pertinente, bazate pe cerccetarea stiintifica. Ea prezinta un adevar pe care il intuiam parca de mult timp: suntem vulnerabili la gandirea negativa. Oamenii pun raul in fata si asta ajunge sa ii inece in suferinta, oferindu-le o viata apasatoare si sterila. Alison ne explica ce putem face pentru a iesi din acest cerc vicios al gandirii negative si ne umple de sperante.

Locul 2 ~ Tali Sharot: Cum sa te motivezi pentru a-ti schimba comportamentul




Un alt discurs tehnic, bazat pe informatii provenite din domeniul cercetarii stiintifice si tocmai de aceea, credibile si interesante, este acela sustinul de Tali Sharot. Evreii au avut intotdeauna ceva de spus in toate domeniile de activitate si in special in domeniul Psihologiei si s-ar parea ca au in continuare de spus multe lucruri utile. Ca de exemplu, ce putem face pentru a ne motiva. Putem spre exemplu sa renuntam sa ne mai speriem singuri si sa folosim trasaturile psihicului uman care iubesc informatiile pozitive.

Locul 1 ~ Ivan Joseph: Abilitatea increderii in sine




Nu stiu cata scoala are Ivan Joseph, acest negru inimos, dar vorbeste bine pentru un antrenor de forbal. Si daca va intrebati daca nu cumva locul sau ar fi pe un teren de fotbal, aveti rabdare si luati aminte la ceea ce are de spus. S-ar putea sa va surprinda si pe voi, cum m-a surprins si pe mine, cu felul sau de a pune problemele, de a-i motiva pe pustii cu care lucreaza si de a obtine performante din partea lor. Mai mult decat atat, s-ar putea sa va motiveze si pe voi sa va urmariti visele in 2019, cu discursul sau proaspat si electrizant.








(1) Imaginea Other Ends of the Raindowns, de P.A.H, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu