Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 31 august 2018

De Vorba cu Vrajitoarele

Vrajitoarea este fix ce iti trebuie - ea iti da "apa la moara", te incurajeaza sa visezi si, pe scurt, elimina incertitudinea si neputinta omeneasca. Vei plati din toata inima pretul piperat fiindca de mult nu ai mai simtit atat de mult entuziasm!


o o o

Probabil ca nu ma insel prea tare cand afirm ca traim intr-o tara in care vrajitoarele traiesc mai bine decat psihologii, din motive lesne de inteles. Superstitiile sunt inca foarte raspandite  si vrajitoarele chiar ne ofera iluziile de care avem nevoie la un moment dat, in timp ce psihologii va trimit la munca ori va pun in fata unor adevaruri neconfortabile pe care ar fi de dorit sa le acceptati. Pe termen scurt - vrajitoarele castiga. Pe termen lung insa, ii veti da dreptate psihologului!

Cu alte cuvinte, vrajitoarele se impaca mai bine cu iluziile noastre decat psihologii, a caror misiune este sa ne aduca, usor, usor, cu picioarele pe pamant. O mare provocare pentru noi oamenii este aceea de a accepta ca exista incertitudine. In plus,  lucrurile nu ies intotdeauna asa cum ne dorim noi, si ar trebui sa fim noi cei care se adapteaza la realitate, nu invers. Realitatea poate fi uneori destul de dificila si inflexibila.

Dar vrajitoarea este prietenoasa si va ofera ceea ce ii cereti: o solutie rapida care necesita zero efort, excluzand efortul financiar. Este si o solutie care transforma realitatea in acord cu dorintele noastre. Spre exemplu, o vrajitoare va ofera o potiune magica care va anula cu totul vointa persoanei iubite si, in caz ca nu doreste sa lase totul in drum si sa va curteze intr-un mod disperat, ei bine, de aici inainte va face exact asta, chit ca nu a facut-o niciodata si nu ii sta in fire.

Vrajitoria exclude posibilitatea ca o anumita persoana detine o personalitate si anumite tendinte specifice acestei personalitati (spre exemplu, alesul inimii este carierist si nu il preocupa sa-si intemeieze o familie, iar daca l-ar preucupa asta, probabil ca si-ar alege o partenera care ii permite sa fie carierist, nu un copil care vrea atentie non-stop). Vrajitoria te asigura ca potiunea iti va rezolva toate problemele si va produce o schimbare de personalitate la cel iubit, fiindca vraja e prea puternica.

Asadar iata tot atatea motive sa crezi in vrajitoare - ele sunt exact ce iti trebuie: iti dau "apa la moara", te incurajeaza sa visezi, pe scurt, elimina incertitudinea si neputinta omeneasca. Singurul inconvenient ar fi pretul pe care insa il vei plati din toata inima fiindca rar iti este dat sa te simti atat de fericit(a) si increzatoare cum te face sa te simti o vrajitoare. Ea stie ce vrei sa auzi si spune exact acele lucruri, fiindca planul ei este unul pe termen scurt: banii din buzunarul tau sa mearga in buzunarul ei.




In mod interesant, unele dintre lucrurile pe care le "aranjezi" cu ajutorul vrajitoarelor si a "facaturilor", chiar se aranjeaza dupa pofta inimii tale. Insa regret sa te informez ca nu "facatura" este secretul succesului tau iar acest succes poate fi explicat stiintific prin intermediul unor alte parghii, ce tin mai putin de vrajitorie si mai mult de modul cum functionam ca oameni dotati cu un aparat psihic ce evolueaza potrivit unor principii si legi de functionare.

La persoanele mai destupate la minte se intalneste un alt comportament, oarecum inrudit cu mersul la vrajitoare: mersul la hipnotist. Nu vreau sa ii jignesc pe hipnoterapeuti comparandu-i cu vrajitoarele dar vad o oarecare inrudire aici care se leaga mai curand de credinta clientilor in puterile supranaturale pe care le detine hipnoterapeutul, asemeni vrajitoarelor.

Sunt insa convins ca un hipnoterapeut decent nu ar incuraja pe nimeni sa creada in obiective nerealiste cum ar fi, spre exemplu, credinta ca putem sa seducem pe oricine, oricand, daca "ne-a programat" hipnoterapeutul. Lucrurile nu stau chiar asa: cel pe care vrem sa il seducem are in continuare o personalitate proprie, un ideal in iubire pe care il cauta in sexul opus (si pe care tu s-ar putea sa nu il intruchipezi, orice ai face - desi nu esti dispus(a) sa faci absolut nimic fiindca ai platit prea multi bani ca sa mai si faci ceva).

Nu-mi place sa fiu eu acela care iti desfiinteaza credinta in Mos Craciun, in ingeri si alte miracole divine. Si cred ca experienta mea cu Psihologia m-a purtat, incet, incet catre budism - consider ca miracolul nu este sa mergi pe apa (tot respectul daca reusesti asta!) ci sa mergi pe pamant si sa apreciezi viata, asa cum este ea. Caci iata, in viata, si noi trebuie sa ne mai adaptam la realitate, cu toate ca ne-am dori ca realitatea sa graviteze in jurul nostru, ca in jurul unui astru - da, de ce nu, in fond?

Dar am si o veste buna, totusi, tocmai fiindca nu-mi place sa iti desfiintez credinta in Mos Craciun. Uneori, diferenta intre posibil si imposibil este data de credinta noastra. Caci credintele ne influenteaza comportamentul iar comportamentul si actiunile noastre pot sa schimbe multe. Uneori, diferenta intre realist si nerealist sta in faptul ca vrem si credem ca putem. Pentru o persoana care nu crede in sine, este nerealist sa isi doreasca un anumit partener pentru care a platit chiar si vrajitoarele.

Aceasta situatie seamana cu superstitiile sportivilor care au tot felul de obiceiuri bizare: sa poarte anumiti ciorapi "care aduc victoria", pana se rup "ciorapii invingatori", sau sa consume un anumit tip de pranz (pui la rotisor) fiindca in acest fel vor castiga meciul. Daca credinta este suficient de puternica, aceasta ajunge sa aiba un impact asupra comportamentul - reusim sa ne mobilizam si intram intr-o anumita logica a lucrurilor: devenim cei care pot, merita si vor face totul pentru a castiga.

Care este rolul vrajitoarelor sau a hipnoterapeutului in aceasta ecuatie? Este rolul celor care iti ofera un stimul puternic ce te va pune in postura persoanei care doresti sa fii. Acel stimul nu este potiunea magica sau hipnoza in sine. Acel lucru este credinta. Cand credinta este facilitata de o persoana in care ai o incredere neclintita (vrajitoarea, hipnoterapeutul, antrenorul, liderul de secta, etc), atunci aceasta credinta poate sa devina suficient de puternica incat sa produca schimbari.

In medicina acest proces poarta denumirea de "Placebo" - medicamentul care alunga boala, prin puterea credintei si a increderii pe care o ai in medic, desi continutul farmaceutic este de zero substante active. In Psihologie, procesul poarta numele de "Profetie auto-indeplinita" - minciuna pe care ti-o tot repeti pana cand devine adevar. Daca te crezi un invingator,  te si comporti ca un invingator (muncesti, te sacrifici, crezi in tine), si, in cele din urma, ei bine, se prea poate sa devii acel invingator.

Nu de mult timp am intalnit un articol despre Novac Djokovici, tenismanul care a avut privilegiul si meritul de a deveni liderul mondial al acestui nobil sport. El ne vorbeste despre tehnicile de vizualizare prin intermediul carora a reusit sa devina ceea ce este astazi. Iar daca te gandesti, fiecare dintre noi se vede pe sine intr-un anumit mod: inzestrat cu resurse, puternic, descurcaret, sau, dimpotriva, neputincios, slab, stangaci. Uneori folosim aceasta auto-hipnoza pentru a invinge, alteori pentru a pierde lupta cu viata.








(1) Imaginea Going Home, de Tom Lee, via Flikr, sub licenta CC BY-ND 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu