Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 21 iunie 2018

Invatam de la Cimpanzei

Ce sunt masculii Alfa? Sunt oare doar niste huligani care te domina si te umilesc, iti confisca drepturile si nu iti permit sa ai pareri? In mod surprinzator, putem invata ce inseamna un mascul Alfa de la cimpanzei.


o o o

O lectie despre masculii alfa mi-a parvenit prin intermediul unui discurs despre organizarea sociala a grupurilor de cimpanzei. Pare ca, in multe situatii, cimpanzeii dau dovada de ceva mai multa intelepciune si perspincacitate decat noi, cei care pretindem ca ne aflam pe o treapta superioara a evolutiei. Cum asa?

Mascul Alfa - este personajul central al unui grup, care isi asuma de regula un rol dominant si dominator si este recunoscut de catre membrii grupului ca si autoritate, intelepciune si putere.

Ei bine, am sa nominalizez toate lucrurile pe care le-am putea invata din experienta sociala a acestor primate sub forma de elemente care compun portretul robot al masculului afla.

  • IUBIT SI RESPECTAT - Nu este clar cum anume se face iubit si respectat masculul Alfa, dar s-ar parea ca nu si-a castigat reputatia prin intermediul fortei brute... Nici macar cimpanzeii nu mai sunt la nivelul acesta! 
  • DETINE INFLUENTA - Prin cultivarea unor relatii armonioase cu ceilalti membri ai grupului, cimpanzeul Alfa se afirma ca si membru dominant prin intermediul cladirii relatiilor si aliantelor.
  • CREAZA IMPRESIE - In diferite ocazii, masculul Alfa isi afirma forta si autoritatea si se implica in rezolvarea de probleme in cadrul grupului. Este o cale sigura de a accede in ierarhia grupului dar nu este singura.
  • ESTE GENEROS - In mod interesant, masculul Alfa nu este doar un golan care ia cu forta ceea ce este al lui ci rezolva probleme in beneficiul grupului, este generos si protector cu cei slabi, mediaza conflictele cu obiectivitate, etc. Aceasta atitudine le stabilizeaza pozitia dovedindu-se a fi un altruism cu avantaje personale importante.
  • ESTE EMPATIC - S-ar parea ca in perioada de "campanie", ca si oamenii politici in perioada electorala, masculii Alfa incearca sa isi manifeste empatia printr-o atitudine de intelegere - atitudini corporale specifice, cum ar fi bataia pe umar sau imbratisarea. 
  • CULTIVA RELATII SI ARE PARTENERI - Un aspect important al influentei sale sta in faptul ca masculul Alfa castiga puterea prin intermediul unor relatii extrem de bune cu anumiti parteneri, cum ar fi cei mai abtrani si intelepti. Asa se face ca cel mai putin impozant mascul poate deveni Mascul Alfa daca are prietenii potriviti. 
  • PASTREAZA PACEA GRUPULUI - Masculul Alfa este un adevarat campion al empatiei, depasindu-le chiar pe femei, care sunt mai empatice decat masculii obisnuiti. Masculul Alfa are grija de ceilalti iar ceilalti vor avea grija de dansul. De asemenea, masculul Alfa modereaza conflictele cu multa pricepere si obiectivitate. 
  • ESTE UN DON JUAN - S-ar parea ca principalul beneficiu al masculului Alfa este faptul ca are acces neingradit la sex si la partenerele sexuale care ii vor asigura transmiterea genelor. Sexul este prioritatea principala in lumea cimpanzeilor.
  • ESTE EXTREM DE STRESAT - Potrivit cercetarilor efectuate, s-a constatat faptul ca masculul Alfa este si extrem de stresat. Mai exact, este cam la fel de stresat ca si acei masculi marginalizati, lipsiti de putere in grup. Explicatia ar putea fi legata de eforturile sale de a-si mentine autoritatea. 




Dupa cum observati, cel putin in lumea cimpanzeilor, Masculul Alfa nu este doar un huligan agresiv care se impune prin forta si prin frica. Este o adevarata personalitate a grupului, recunoscuta si iubita ca atare. Astfel de cercetari reusesc, nu-i asa, sa ne puna pe ganduri si sa ne determine sa ne intrebam daca omenirea se afla pe druml cel bun.








(1) Imaginea Chimfunshi Sanctuary, de Tom Skrinar, via Flikr, sub licenta CC BY-SA 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu