Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 20 iunie 2018

Anti - Feminism

Feminismul este doctrina care incearca sa amelioreze existenta femeilor militand pentru egalitatea de sanse. Din pacate insa, feministele de azi au numeroase momente cand duc in derizoriu intentiile nobile ale feminismului.


o o o

Inca de la inceput as dori sa precizez ca le iubesc si le respect pe femei, adica mai bine spus pe cele care sunt de iubit si de respectat fiindca detin bunul simt si demnitatea umana care le-ar putea face iubite si respectate. In ciuda faptului ca nu am nimic cu femeile, nu pot sa nu observ tonul apasat al militantelor feministe care pretind tot felul de lucruri, intr-un mod care a incetat sa le mai ajute pe femei.

Dar mai bine sa incepem cu inceputul. Ce este feminismul?

Feminismul este o doctrină teoretică și de acțiune care lupta împotriva inegalității de gen, promovând afirmarea femeii în societate prin ameliorarea și extinderea rolului și drepturilor sale. (Wikipedia)

In timp ce aceasta definitie arata decent si ne da de inteles ca intentiile feminismului sunt cele mai bune, nu poti sa nu observi tot felul de voci mai curand iritate care intervin in cele mai neasteptate momente pentru a pune la punct pe oricine nici macar nu-si imagineaza ca, prin vorbele sale le intarata pe feministe.

Asa s-a intamplat de curand in Australia, unde o tanara femeie cunoscuta in Melbourne ca si comediant (Eurydice Dixon) a fost atacata si ucisa intr-un parc unde se afla singura in orele noptii. Politia din Melbourne a tinut sa le sfatuiasca pe femei sa fie "situationaly aware", adica sa isi asume responsabilitatea pentru siguranta lor personala si sa nu mai iasa singure in parc, la orele noptii. 

Pare un sfat de bun simt pe care Politia l-a oferit fiindca respectivul purtator de cuvant a invatat la scoala de Politie, la cursurile de Victimologie, ca victimele poarta o parte din responsabilitate atunci cand li se intampla lucruri rele si pot face anumite alegeri care sa le fereasca de "ghinioane" sau de lumea aceasta dominata de barbati rai.

Dar feministele au considerat ca aceasta atitudine care "invinovateste victima" este una discriminatorie si abuziva si, fireste ca au protestat intr-un mod masculin in legatura cu asta. Si asa intelegi de ce li se spune feministelor sa mearga in orientul mijlociu sau in Africa unde, intr-adevar, femeile chiar sunt discriminate si sa nu se mai agate de orice situatie pentru a "apara drepturile femeilor".




Este exact tipul de interventie feminista care nu le ajuta pe femei ci, dimpotriva, le face un deserviciu considerabil. Si m-am gadit la cateva motive pentru care o astfel de interventie impotriva unui sfat care ar parea de bun simt oricand in istorie, mai putin azi, in 2018, cand feministele au prins glas si protesteaza din obisnuinta, nu le face un serviciu femeilor. 


  • PROBLEME COMPLEXE / SOLUTII COMPLEXE - Adevarul este ca vigilenta sporita a femeilor este doar o parte din solutie si anume acea parte care tine de femei in sine. Toata lumea este constienta ca si Politiei ii revine o parte din responsabilitate dar purtatorul de cuvant al Politiei a considerat ca este util sa vorbeasca despre responsabilitatea potentialelor victime pentru ca acestea sa nu se mai plimbe singure noaptea prin parcuri. 
  • TRAIM INTR-O LUME IMPERFECTA - Fireste, cine nu si-ar dori ca nimeni sa nu fie ucis in parc doar pentru ca a dorit sa se plimbe noaptea pe acolo. Dar situatii de acest gen se intampla inca si li se intampla chiar si barbatilor. Faptul ca atragem atentia asupra responsabilitatii pe care o avem in ce priveste propria noastra siguranta nu inseamna ca barbatii - abuzatori dau vina pe femeile - victime. 
  • SI BARBATII SUNT VICTIMIZATI - Ei bine, in aceasta lume imperfecta, victimele pot fi barbati. Adesea barbatii cad victime in timp ce incearca sa apere femeile pe care le iubesc. Ace5st lucru este privit de catre feministe ca fiind de la sine inteles iar decesul unui barbat intr-o situatie similara nu produce reactii la fel de pasionale. Sa intelegem ca viata barbatilor este mai putin importanta pentru feministe?
  • CREDIBILITATEA NECESITA LOGICA - Daca feministele isi doresc sa fie luate in serios, cred ca au nevoie de un discurs care sa sustina mai curand cuplul, familia si comuniunea si sa renunte la aceasta viziune idilica potrivit careia femeile ar trebui sa poata iesi in parc la ora 3 noaptea si nimeni nu ar trebui sa se atinga de ele fiindca traim intr-o lume perfecta pe care o strica barbatii. Pot sa inteleg compasiunea si emotia unui discurs dar nu pot sa inteleg lipsa de logica a acestuia.

Pierderea tinerei Eurydice Dixon a dat nastere unei reactii emotionale care de fapt ne este familiara. Cand se intampla o astfel de tragedie se ridca tot felul de voci pasionale care incearca sa gaseasca vinovati si sa arunce vina asupra oricui le iese in cale. Nu intotdeauna discursul este pertinent sau logic dar probabil ca trebuie sa ne multumim sa le ascultam, sa le dam dreptate si sa mergem mai departe. 









(1) Imaginea Merry Christmas, de Nicola Albertini, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) The Guardian, (acc. 20.06.2018), Men need to change: the anger grows, website: The Guardian

(3) Wikipedia, (acc. 20.06.2018), Feminism, website: Wikipedia
Show comments
Hide comments

Un comentariu:

  1. Se pot spune multe despre feminism, la cat de lejer este folosit termenul de "feminism" pe atat de putin este delimitat conceptual si mai ales inteles. Spun asta deoarece am vazut femei mandre sa afirme ca sunt feministe, dar putine (if any) stiu ce se ascunde in spatele termenului, cat la suta este doar o strategie intr-o agenda politica oarecare si cat reprezinta o viziune asupra rolului femeii in societate. Desigur, parerile pot fi impartite, dar bunul simt nu ar trebui sa lipseasca din modul in care persoanele isi afirma punctele de vedere. Dar daca feministele considera ca sunt victimele unui tratament discriminatoriu, doar pentru ca li se atrage atentia asupra modului in care pot evita situatiile periculoase, eu zic sa le lasam in pace. Libertatea vine si cu responsabilitate, oare in vehementa cu care-si sustin discursurile, exista macar o voce firava a bunului simt?

    RăspundețiȘtergere